четвртак, 25. март 2021.

Musaka sa palentom

 Mi musake jako volimo i najobičnije ih često ne pravim jer kad ja naparavim teško da mogu da se zaustavim i za divno čudo, volim je toplu ali mi ne smeta da je jedem ni hladnu.


Sastojci za palentu:  1l hladne vode, 1 kašika soli, 150 g kukuruznog griza, 30 g putera, pola kašičice krupnije mlevenog bibera, 15 g izrendanog parmezana

Sastojci za fil:  450 g svežih kobasica, po ukusu so i biber, suvi začin, 1 dobro puna kašika pirea od paprika ( ko nema može i ajvar ili pire od paradajza ) 1 velika glavica crnog luka, 1 veća paprika, 3 čena belog luka, svež peršun, ulje 

i još:  100 g belog cheddar sira, 15 g izrendanog parmezana, peršun, 2 veća struka mladog luka

Priprema:  Ja volim da koristim sveže kobasice jer su mi one začinjene onako kako ih volim i obično kupujem italijanske ljute kobasice, koje u sebi su već imale samlevene semenke mirođije i tucane ljute paprike, vi, ako nemate sveže kobasice možete da koristite meso po vašem izboru.

U dublji tiganj sipati 1 punu kašiku ulja i zagrejati, dodati sitno isečen crni luk i pržiti ga na srednjoj temperaturi dok ne omekša, dodati jednu papriku ( ja sam koristila ljutu mađarsku papriku, koju sam očistila od semenki i žilica, a vi koristite onu koju imate ) koju ste iseckali vrlo sitno i kad i one omekša, dodati sitno isečen beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše, dodati pire od paprika ili šta imate, može ajvar a može i pire od paradajza i propržiti zajedno sa povrćem i na kraju dodati meso koje koristite. Ako koristite meso od svežih kobasica, skinuti opnu i rukama iskidati na sitne komadiće...moje meso nije bilo napravljeno kao kobasice već je sve bilo samo samleveno, i pržiti dok se meso ne isprži. Posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin i sve sjediniti. Skloniti sa ringle i dodati sitno iseckan peršun i ostaviti na stranu.

U veću šerpu sipati 750 ml vode sa 1 kašikom soli i polako sipajte kukuruzno brašno, stalno mešajući žicom da nemate grudvica ( kad se sipa u hladnu vodu obično nema grudvica, dok, bar ja, kad sipam u vrelu vodu imam grudvice )  staviti da se kuva na srednjoj temperaturi i kad počne da vri, kuvati desetak minuta dok se ne zgusne ali stalno mešajte žicom. Ja namerno kuvam na nižoj temperaturi jer mi onda ne ključa i ne ispeku me oni mehurići koji se stvaraju prilikom kuvanja na jačoj temperaturi, dodati ostatak vode i kad ponovo provri, kuvati dok se kukuruzni griz ne skuva i bude kremast, ne treba više od 5 minuta. Puno zavisi koliko je krupan kukuruzni griz. Kad je skuvano dodati puter isečen na kockice i mešajte dok se ne otopi i na kraju dodajte sveže izrendan parmezan sir.

Manji pekač 22cm X 22c, ili sličnih veličina premazati sa vrlo malo otopljenog putera ili isprskati sprejom za pečenje, sipati polovinu pripremljene palente, ovo morate malo brže da radite jer se palenta jako brzo stegne, poravnjajte i preko sipajte pripremljen fil od mesa, preko fila sipajte ostatak palente, ja sam se pomagala kašikom i spatulom, poravnjajte, prekrite alu folijom ili ako imate poklopac zaklopite i pecite u prehodno zagrejanoj rerni na 180°C 25 do 30 minuta, izvadite iz rerne, posuti izrendanim belim cheddar sirom, preko posuti sa sveže izrendanim parmezanom i vratiti u rernu i peći još 10 minuta. 

Ako želite da vam sir ima rumenu boju uključiti samo gornji grejač i pecite još nekih 3 do 4 minuta ili samo dok sir ne porumeni, ovde budite pažljivi jer vrlo lako sir može da izgori.

Pečenu musaku ostaviti na žici da se ohladi, posuti sitno iseckanim mladim lukom i peršunom i poslužiti je isečenu na kocke sa salatom po vašem izboru. Ovo je dovoljno za dvoje odraslih i dvoje manje dece za ručak.


Prijatno!!!






1 коментар: