уторак, 18. јануар 2022.

Guacamole

Kod nas pravoslavnih je danas veliki praznik, Krstovdan i danas se posti na vodi..ja obično postim ali ne i moj muž, njemu ima ćufte u sosu od paradajza a za mene razne voćke i povrćke...za ručak sam jela ovaj namaz od avokada a za večeru ću hleb i džem. Sutra je Bogojavljenje a prekosutra Sv. Jovan, naša slava...na današnji dan pre mnoooooggggoooo godina je moja noga kročila na kanadsko tlo.


Sastojci:  2 veća avokada, 1/2 kašičice soli ili po ukusu, 1 kašika limunovog soka,  1 mala glavica ljubičastog luka ili 2 struka mladog luka, 1 ljuta jalapeno papričica, 1 do 2 kašike svežeg korijandera, malo sveže samlevenog bibera i po želji jedan sitno iseckan paradajz ( samo meso ne i semenke i tečnost )

Priprema:  Luk očistiti i sitno iseckati. Korijander oprati, osušiti i sitno iseckati. Ako koristite paradajz, treba vam jedan mali paradajz, iseći na pola, ocediti od tečnosti i semenki i polovinu paradajza iseckati na sitne kockice ( mnogi ne koriste paradajz tako da je ovo po vašoj želji )
Iscediti sok od pola limuna, ako je potrebno dodaćete još ali prvo probajte da li je potrebno.
Avokado preseći na pola i kašikom izvaditi meso, staviti u zdelu i viljuškom smrviti avokado.

Odmah preliti sokom od limuna da avokado ne promeni boju i dodati sve ostale sastojke, promešajte, probajte i ako je šta potrebno, dodajte.
Poslužiti odmah a ako ne služite odmah prekriti providnom folijom skroz do dole da ne ostavite prostor između folije i guacamole da ne pocrni. Neki čak savetuju da se stavi i koštica avokada u sredini, ja nisam to nikad probala i ne znam da li pomaže.


Poslužiti sa krekerima, kukuruznim čipsom, pita hlebom ili kako vi već volite. Ja ovo vrlo često stavim na parče prepečenog leba i jedem kao namaz.



Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Happy anniversary Teta Zorice.
    Nemam reci koliko decentnosti, ljubavi i otmenosti naprosto isijava iz vasih slika i recepata. Vi biste trebali da budete skolski primer kako i sta se stavlja na blogs i slicne stranice. A procitah pricu o snegu i lepo se isemjah. Ista stvar i kod nas u Vaughan je bila a evo veceras.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala, draga Ljuba i radujem se da pratiš moj blog..trudim se da donesem recepte da svako ima po nešto da nađe što ga interesuje...ove godine ima toliko snega da će nas zatrpati ako ovako nastavi...Samo neka imamo vodu, struju i grejanje i bićemo u redu...puno pozdrava sa ove strane.

      Избриши