понедељак, 31. јануар 2022.

Mlečne dinner rolls

 Ne znam kako bih ove male pogačice nazvala, jer  ustvari nisu pogačice već hleb koji jedemo za ručak ili večeru.


Sastojci: 480 g + - brašna, 250 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 60 g slanog otopljenog putera, 1 i po jaje, 

i još: 20 g otopljenog putera, pola umućenog jajeta, 1 kašika mleka, semenke po vašem izboru

Priprema:  Brašno prosejati i dodati so. U toplo mleko dodati kašičicu šećera, kašiku brašna i kvasac, umutiti i ostaviti da se kvasac podigne.

U prosejano brašno dodati narasli kvasac, 1 celo jaje i jedno umutiti pa sipati polovinu u testo a polovinu ostaviti sa strane za premazivanje hlebčića, i otopljen puter i varjačom spojiti testo. Kad postane dosta gusto onda testo izmesiti rukom. Ja nikad ne stavim celu količine brašna već jedan mali deo ostavim sa strane pa ako mi je potrebno dodajem dok mesim testo i obično ga mesim na radnoj površini i ako mi je testo meko, prvo pobrašnim radnu površinu pa tek onda sipam testo preko. Testo treba da bude meko i glatko ali da se ne lepi za ruke. Testo mesiti oko 5 minuta ručno. Oblikovati u veliku loptu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu u koju ste zamesili testo. Prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Nekim slučajem u našoj kući je danas  bilo malo hladnije, mada je temperatura uvek jedna ista preko dana, i meni je bilo potrebno skoro sat i 45 minuta da se testo podigne.

Naraslo testo premesiti i podeliti na 3 jednaka dela a onda svaki deo podeliti na još 5 manjih delova. Svaki deo ponovo premesiti i oblikovati u manje loptice. Pekač, veličine 22cm X 33cm ili sličnih veličina prekriti pek papirom i stavljati kuglice sa malim razmakom između, jer testo treba još jednom da naraste.

Ostaviti na toplom mestu dok kuglice ne narastu više nego duplo od svoje veličine. 

Umutiti polovinu jajeta sa kašikom mleka i premazati pogačice, posuti semenkama po vašem izboru a ko želi može i sa krupnom solju, ali budite obazrivi sa njom jer smo testo već posolili i koristimo slani puter pa da ne budu preslane.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene. Pečene pogačice premazati sa otopljenim puterom, ostaviti ih da se kratko prohlade i poslužiti ih za ručak ili večeru.

Neko nije mogao da sačeka da se ohlade, pa je morao da uzme parče da proba.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар