недеља, 9. јануар 2022.

Slana štrudla sa maslinkama

 Ovakve štrudle obožavam za doručak ili posle podne za užinu i što se ove "štrudle" tiče, slobodno je napravite veče pre, ispecite je i ostavite da se dobro ohladi, zaviti i ostaviti preko noći u hladnu prostoriju. Ujutru, dok kuvate kafu, ostaviti je na sobnoj temperaturi da se malo zgreje, isecite na parčiće i poslužite je uz neke mesne nareske, sireve, jogurt vašim ukućanima za doručak jer je zaista odlična i hladna. Ja, koja ne voli hladna peciva, sam uživala u njoj i štrudla će vam biti meka i posle nekoliko dana, ako vam išta ostane. Nama je ovo bio doručak za božićno jutro.

Umesto štrudle možete praviti i male buhtlice, ako ih tako više volite, ja lično je volim u obliku štrudle.

Sastojci za početno testo: tangzhong: 20 g hlebnog brašna, 100 ml vode.

Sastojci za testo: 350 g hlebnog brašna "00",  5 g suvog ili 12 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 manje jaje, 130 ml mlaćenice ili jogurta, 30 g omekšalog putera

i još:  sitno iseckane maslinke, sitno iseckan marinirani luk, sitno iseckan beli luk, sitno iseckana pečena paprika, ( ja ovo kupim gotovo u teglici i obično se koristi za bruskete ) 25 g izrendanog sira.

Priprema: U manju šerpicu sipati hladnu vodu i brašno, umutiti da nema grudvica i staviti da se kuva na osrednjoj temperaturi stalno mešajući dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle, sipati u manju zdelicu, staviti providnu foliju preko testa da se ne stvori korica.

Prosejati brašno, dodati kvasac, šećer, so i izmešati. U zdelu, gde ste stavili tangzhong dodati toplo mleko, jaje i sjediniti sve zajedno i to sipati u brašno.i zamesiti testo da dobijete meko i glatko testo.

Ja isipam testo na radnu površinu i mesim ga, vama ako je lakše da mesite u posudi u koj ste zamesili, radite tako. U zamešeno testo dodavati po malo omekšalog putera i svaki put dobro izmesite da se testo i puter sjedini. Testo ćete morati da mesite oko 10 do 15 minuta da biste dobili testo koje je glatko, meko i koje se ne lepi za ruke. Oblikovati ga,premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestru da testo naraste. Po želji testo možete ostaviti i preko noći da vam raste u frižideru.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 3 ista dela. Ako ste ostavili testo da raste preko noći u frižideru onda ga ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi pre nego što počnete da radite s njim. Oblikovati kuglice, pokriti i ostaviti da se testo malo odmori jer na taj način testo se lakše tanji.

Dok vam je testo raslo pripremite fil od maslinki. Sve što sam navela iseckati što sitnije možete ili staviti u secko i samleti da ima maloh komadića. Ja ovo ne pravim jer kupim već pripremljeno i to izgleda ovako kao na fotkici dole.

Ja to koristim za tople sendviče ili kao prilog uz hleb i suhomesnate nareske, uz razne sireve. Ovo koje ja kupujem je u maslinovom ulju, koje ja pre korišćenja dobro ocedim i stavim u kuhinjski ubrus u+i još malo upijem ulje iz njih.


Svaku kuglicu rastanjim u pravougaonik oko pola cm debljine, na početak testa ostavim oko 4 do 5 cm prazno pa tek onda stavljam fil da bih mogla lakše da prebacim testo preko fila, posuti sa malo izrendanog sira po vašem ukusu. Malo prstima pritisnuti da se zalepi i zaviti u rolatić. Sad tako isto tako uraditi i sa ostala dva komada testa.

Ako ne želite da pravite sa tri rolata kao pletenicu, možete celo testo da rastanjite i fil posuti preko, staviti malo izrendanog sira po vašem ukusu i zaviti kao štrudlu u jednom komadu. Ja lično više volim da testo upletem jer mi je na taj način lepše. Treći način kako napraviti ovu štrudlu je da rastanjite celo testo, jednku i drugu stranu iseći na komade oko 3 cm širine, na sredinu testa staviti fil, preko sir i onda prebacivati trakice jednu preko druge...koji god način da izaberete, nećete pogrešiti.

Staviti sva tri zavijena rolata jedan pored drugog i uplesti u pletenicu. Preneti u kalup za hleb, veličine oko 10cm X 32cm, koji ste prekrili pek papirom,, pokriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste.

Uključiti rernu da se greje na 180°C. Testo premazati sa vrlo malo mleka i posuti semenkama po izboru. ( ja sam imala vrlo malo belanceta u frižider pa sam koristila njega ) i peću oko 30 do 40 minuta  ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.

Pečenu štrudlu izvaditi zajedno sa papirom iz pleha, skloniti pek papir i ostaviti da se ohladi pre nego što počnete sa sečenjem.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар