понедељак, 17. јануар 2022.

Pogača sa čvarcima

 Danas sam trebala svoju frustraciju negde da izbacim a gde bi to bilo bolje nego da se mesi testo, bar tako je kod mene..to me na neki način umiri i skrene mi misli na neku drugu stranu.

Originalno je ova pogača trebala biti premazana samo sa puterom ali ja imah čvarke i malo preostale šunke u frižideru i tako je nastala pogača sa čvarcima, drugi put će biti bez, ali nam je i ovako bila fenomenalna. Pojeli smo je pola dok je bila topla a ostatak ćemo jesti za večeru a ako šta ostane biće mužu i za doručak.

Sastojci: 500 g hlebnog brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 115 ml vode, 100 ml buttermilk ili jogurta, 50 g kisele pavlake, 30 ml maslinovog ulja ili otopljenog putera, 1 1/2 jaje, 1 kašičica soli ili po ukusu i 1 kašičica šećera

i još: pola umućenog jajeta za premazivanje, 350 g samlevenih mesnatijih čvaraka, semenke po izboru

Priprema:  Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer, so i izmešati sve zajedno. 

Zagrejati vodu, dodati buttermilk, to je kod nas mlaćenica, kiselu pavlaku otopljen puter ili maslinovo ulje i jedno celo jaje a drugo izmutiti pa dodati pola umućenog jajeta u masu a pola ostaviti sa strane, jer će vam trebati za premazivanje. Umutiti sve zajedno i dodati u prosejanio brašno i zamesiti testo.

Isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo, sve dotle dok ne dobijete meko i glatko testo koje je moguće oblikovati u kuglu. Dok ne dobijete ovako testo trebaće vam da mesite testo oko 15 do 20 minuta a ako imate kuhinjski robot pustite njega da vam odradi ovo mešenje. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo maslinovog ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste pripremite nadev od čvaraka, ako ćete koristite čvarke. Ja sam imala 250 čvaraka i 100 g šunke i samlela sam to sve zajedno jer su moji čvarci bili mnogo masni. Ako nemate čvaraka ova pogača se može napraviti i bez njih sa omekšalim puterom. Ja ću je tako sledeći put napraviti i na taj način pogača se može koristiti za ručak, dok ova sa čvarcima mi je više ili za doručak ili večeru a može da vam bude i uz pivo sa vašim prijateljima.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti  na dva dela, jedan deo treba da bude 550 g a drugi deo je 350 g.

Veći deo testa rastanjiti u što veći pravougaonik i premazati sa malo više od polovine nadeva, zaviti u rolat i krajeve sastavite zajedno sa testom. Spoljne krajeve odseći oko 3cm i ostaviti ih sa strane. Rolat iseći na parčiće oko 3cm debljine.
Tepsiju, prečnika 26 cm prekriti pek papirom i svuda okolo stranica tepsije naređati isečene kolutove od rolata. Pokriti providnom folijom da se testo ne suši dok vi radite sa drugim delom testa.

Rastanjiti manje parče testa u pravougaonik pa premazati dve trećine testa sa nadevom a ostatak testa isećo na trakice oko 1cm širine i zaviti testo u rolat. Odseći krajeve i tako zavijeno testo preneti u tepsiju i staviti u sredinu u krug. Krajeve možete sastaviti zajedno ili staviti jedan odsečen deo između krajeva a preostala 3 kraja staviti u sredinu kruga da vam bude kao cvet. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste.

Naraslu pogaču premazati sa onom polovinom umućenog jajeta koje ste ostavili na stranu dodajuči 1 kašiku mleka i posuti semenkama po vašem izboru. Peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite. Ako počne previše da rumeni prekriti pek papirom.


Pečenu pogaču premazati sa malo otopljenog putera, ostaviti da se ohladi i poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili šta vi već volite.

Mi smo se toliko najeli ove pogače a ostalo je još i za večeru i mužu za doručak. 

Sledeći put ću je praviti samo premazano sa puterom da je možemo jesti i za ručak.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар