четвртак, 13. јануар 2022.

Pogača, ko zna koja po redu

 Mislila sam da je nazovem gerber pogačom, ali su mi neki dali ideju da je nazovem georgin pogačom, kako god se zvala, nije važno, važno je da je zaista fenomenalna.

Na ovom blogu već postoji gerber pogača, koju sam ja originalno htela da ponovo napraim ali sa drugačijim testom nego što je originalni i tokom izrade pogače, misli mi odoše na drugu stranu i počela sam je sa pogrešnim korakom, tako da sam promenila način izrade i slaganja i dobih ovu fantastičnu pogaču.

Sastojci za kuvano testo / tangzhong : 100 ml vode, 20 g brašna ( bread flour )

Sastojci za testo: 600 do 620 g brašna "00" + 50 g za doradu testa, 10 g suvog kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 kašika maslinovog ulja, 1 1/2 jaje, 150 ml mlaćenice, *( buttermilk )* 100 ml  kisele vode

i još: oko 100 g omekšalog putera, semenke po izboru, krem sir, malo otoljenog putera za premazivanje pečene pogače

Priprema:  U šerpicu sipati hladnu vodu i brašno, razmutiti da nema grudvica i kuvati na osrednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Pokriti providnom foljom preko skuvanog testa i ostaviti da se kratko ohladi.

Prosejati 670 g brašna pa odvojiti 70 g a 600 g staviti u vanglicu ili zdelu od miksera. U brašno dodati suvi kvasac, kašičicu šećera i so i izmešati sve zajedno. ( ja sve namirnice izvadim ranije iz frižidera i ostavim ih na sobnoj temperaturi da se malo zagreju pre upotrebe )

U toplo kuvano testo dodati mlaćenicu,  (*** ako je nemate možete je napraviti i sami ovako; u šolju od 250 ml sipati 1 kašiku sirćeta i u to sipati mleko, promešajte i ostavite da odstoji 5 minuta, posle toga izmešajte viljuškom. Umesto sirćeta može da se koristi i sveže isceđen sok od limuna ***) 1 i po jaje ( pola umućenog jajeta ostavite za premazivanje testa ) kiselu vodu i 1 kašiku maslinovog ulja ( ili bilo koje ulje koristite ) i umutite sve zajedno da se sjedini, sipajte u 600 g prosejanog brašna i zamesite testo.

Sad počinje malo upotreba ruku, šalim se naravno, ili sve ovo odradite u kuhinjskom robotu,stand mixer.

Testo je izuzetno lepljivo i meko, testo mora dobro da se izmesi rukom ili mikserom da biste dobili meko i glatko testo i obično, ako ga mesite rukom, je potrebno oko 15 do 20 minuta mešenja. Ako vam testo i posle 15 minuta bude meko i lepljivo, dodavati po pola kašike brašna dok ne dobijete testo koje se lepi za ruke, ali na rukama ne ostaje ništa. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja,vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 7 loptica po 70 g i 12 loptica po 50 g. Prvo ćemo praviti kiflice od loptica od 70 g. Rastanjite svaku lopticu u pravougaonik,  premazati celu površinu sa omekšalim puterom, na širi deo testa staviti krem sir po celoj dužini ( ne morate seći dole pravougaonik jer taj se deo neće videti od gornjih cvetića. ( ja sam originalno htela da pravim moju gerber pogaču, pa mi je mozak otišao na neku drugu stranu i završilo se ovako ) Sad tako isto uraditi i sa preostalih 6 delova. Svaku umotanu kiflu preseći na polovinu pod uglom od 45°

Kalup za tortu ili tepsiju prečnika 28 cm prekriti pek papirom ili premazati puterom pa naređati isećčene kiflice u krug. Ja sam imala 12 kuglica od 50 g a bilo mi je potrebno 10, od dve kuglice sam kidala manje komadiće, oblikovala ih u kuglice i stavljala između kiflica da bih mogla da naslonim napravljen "cvet" od testa da mi ne bi propao između kiflica ( to možete videti na kolažu pripreme )

Od 9 manjih kuglica rastanjiti ih u krug prečnika oko 10 cm. Uzeti jedan krug pa premazati sa omekšalim puterom, staviti drugi krug preko te i njega premazati i završiti sa trećim krugom. Ostaviti na stranu dok sad to isto uradite i sa preostalih 6 rastanjenih jufkica. Uzeti jedan kup od 3 jufke i vrlo blago oklagijom malo rastanjiti, ali ne previše, samo da ih poravnjate. Iseći na 8 delova. Svaki deo u sreduni raseći pizza sekačem ili nožem i vrh testa provući kroz taj isečen deo, donje, šire krajeve podviti prema unutra i ređati ih između pripremljenih kiflica, tako da vam vrh leži na onoj mloj kuglici od testa. Sad tako isto uraditi i sa onim drugin jufkicma, koje ste pripremili. Nastaviti da ređate  gde ste stali, pa kad ste završili ceo krug onda početi treći red odozgore i stavljati ih između prethodnih "cvetova" ( ne znam kako da nazovem ove isečene delove. U sredini će vam ostati udubljenje. Uzeti onu 12 kuglicu, prepoloviti je pa jedan deo oblikovati u pravougaonik i raseći ga pizza sekačem da dobijete ove linije a i ne morate a drugi deo rastanjite vrlo malo, staviti komadić krem sira i zaviti u kuglicu i obložiti kuglicu sa ovim rasečenim testom i ugurati je u sredinu pogače.

U prvom redu znači ide 14 kiflica u drugom redu je 13 "cvetova" i u zadnjem redu je 11 "cvetova". ( ako se dobro sećam ) Sigurna sam da ćete vi razumeti ovo ređanje.

Pokriti je providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da pogača popuni kalup. Naraslu pogaču premazati sa umućenim preostalim jajetom sa malo mleka, posuti semenkama po vašem izboru i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Ako počne previše da rumeni prekriti je pek papirom.

Pečenu pogaču izvaditi, staviti na žicu da se malo prohladi i dok je topla premazati je sa malo otopljenog putera. Poslužiti je toplu a odlična je i sledećeg dana ( ja sam deo odnela komšijama a jedan deo je ostao nama od našeg dela je ostalo vrlo malo za sledeći dan i toliko je meka i sledećeg dana da ne morate uopšte da je zagrevate.

Ne znam da li po testu možete da vidite koliko je pogača mekana, da se jednostavno topi u ustima a u njoj nema puno masnoće..


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар