уторак, 11. јануар 2022.

Musaka sa šunkom

Mi smo imali šunku za božićni ručak i ono što je preostalo sam podelila na nekoliko delova i od toga ću skuvati još 2ručka, jedan od tih ručkova je i ovaj a ono što je ostalo od mesa i koske, skuvaću pasulj..


Sastojci:  250 g kuvane šunke, 300 g mlevenog mesa, 1 veća glavica crnog luka, 1 šargarepa, 2 do 3 čena belog luka, 1 mala ljuta papričica ( ne mora ) 2 kašike sitno iseckanog peršuna, ulje za dinstanje, po ukusu sveže samleven biber, suvi začin, 2 do 3 jaja, 500 ml do 750 ml mleka, 100 g kisele pavlake ili gustog jogurta, biber, so, suvi začin, oko 2 kg krompira

Priprema:  U dublji tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja i kad se zagrejalo dodati glavicu crnog luka, koju ste prethodno očistili i iseckali na sitne delove. Vrlo malo posoliti i pržiti dok vam luk ne omekša, dodati sitno izrendanu šargarepu i nju pržiti zajedno sa lukom dok i one malo ne omekša i na kraju dodati sitno isečen beli luk i jednu malu papričicu, kojoj ste očistili semenke i žilice. Ako ne volite da vam je blago ljutkasto, izostavite papričicu.

U to dodati mleveno meso po vašem izboru ( ja obično koristim mlevenu teletinu i svinjetinu, pola pola ) i upržiti dok vam meso ne promeni boju i tečnost ne uvri.


Dok se meso prži, šunku iseći na manje parčiće i samleti u miltipraktiku, dodati mesu i sve zajedno samo kratko propržiti da se oba mesa sjedine. Nema potrebe da se šunka dugo prži jer je već kuvana. Pobiberiti i posoliti po ukusu.
Pobiberiti i posoliti po ukusu, dodati isečen peršun i po želji malo suvog začina.

Krompir oljuštiti, ja volim za musaku onaj brašnjavi krompir ( yellow flash )
Vatrostalnu ili zemljanu posudu veličine oko 23cm X 34cm i dubine oko 6-7cm ( što dublja to bolje ) podmazati sa uljem.
Narezati krompir na kolutove tako da vam pokrije dno, ja volim da imam sva tri sloja krompira da su mi isti. ( po mogućnosti ) Kašikom sipati polovinu pripremljenog fila preko krompira, pa preko toga još jedan sloj krompira, ostatak mesa i završiti krompirom.
Ko želi, može staviti samo dva sloja krompira i između fil od mesa, ja više volim kad imam dva sloja mesa.

U tiganj, u koji ste izdinstali šunku, staviti jaja, mleko i kiselu pavlaku ili gusti jogurt, dodati sveže samleven biber i pola čašičice suvog začina, sve dobro izmutiti sa žicom za mućenje, preliti preko gornjeg sloja krompira.
Prekriti sa pek papirom i tek onda prekriti sa folijom i dobro ušuškati svuda okolo posude.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko sat vremena,probati da li je krompir pečen, za to vreme, krompir nije potpuno pečen, ali je dosta omekšao,otkriti i peći još pola sata ili dok vam krompir ne porumeni odozgore.
Dužina pečenja puno zavisi od vrste krompira. Pečenu musaku izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.


Poslužiti toplu.

Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар