недеља, 16. јануар 2022.

Mlečni hleb

 Ništa lepše od domaćeg hleba i mirisa koji se širi kućom dok se on peče.


Sastojci: 340 do 375 g brašna, 185 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 2 kašike maslinovog ulja ili putera, 

Priprema:  Brašno prosejati, dodati so, šećer i suvi kvasac i sve izmešati. Mleko zagrejati da bude mlako ali ne i pretoplo ( ovde može da bude i pola mleko pola voda, izbor je vaš ) i dodati brašnu i na kraju dodati maslinovo ulje i zamesiti testo.

Počnite da mesite sa 340 g brašna pa dodavati po potrebi.i dobro izmesiti testo, 10 do 12 minuta, jer testo u početku će biti vrlo lepljivo. Ako tsto bude lepljivi i niste u mogućnosti da ga oblikujte u kuglu, tek onda počnite da dodajete po malo brašna. Dobro umešeno testo oblikovati u kuglu premazati sa vrlo malo ulja i ostaviti da naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i blago premesiti, rastanjiti testo na 1cm debljine, premazati sa 25 g mekog putera posuti sa nekim semenkama po vašem izboru i zaviti u rolat. Taj rolat preseći na pola i uplesti u pletenicu. Preneti u kalup veličine 10cm X 30cm koji ste prekrili pek papirom. Ako ne želite da upletete testo i ne morate, samo zaviti u rolat i preneti u kalup. Ja sam htela malo drugačiji hleb i zato sam ga uplela ( očigledno da volim da pletem testa )

Pokriti i ostaviti ponovo na toplom mestu da testo još jednom naraste. 

Zagrejati rernu na 175°C i peći oko 25 do 30 minuta. Ispečen hleb izvaditi iz kalupa, po želji premazati sa vrlo malo putera ili maslinovog ulja i ostaviti da se ohladi. 

Poslužiti uz ručak ili doručak. Kod nas je bio odličan uz kuvani pasulj a sledećeg dana smo ga jeli i za doručak sa domaćim ajvarom.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар