субота, 29. јануар 2022.

Lisnati hleb sa belim lukom i peršunom

 Ovo je pogača koji možete da poslužite za predjelo uz suhomesnato i neki sir ili odlično za nedeljni doručak sa porodicom.

Testo se napravi uveče a ujutru samo oblikujete, ostavite da naraste i pecite. Inače možete napraiti bez dodataka, samo kao pogaču..izbor je vaš.

Sastojci:  530 g brašna + za doradu testa, 275 ml toplog mleka, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 1 i po jaje ( pola ostaviti za premazivanje pogače ) 70 g rastopljenog i ohlađenog putera, 1 kašika kisele pavlake

Sastojci za premazivanje: 4 veća čena sitno iseckanog belog luka, 2 do 3 dobro pune kašike isečenog peršuna,  65 g omekšalog putera

i još: pola umućenog jajeta za premazivanje, 1 mala kašičica kisele pavlake, semenke po izboru

Priprema:  Prosejati oko 550 g brašna i u zdelu staviti oko 450 g brašna i kašičicu soli. Mleko zagrejati da bude toplo ali ne i prevruće, dodati kvasac koji koristite, kašiku brašna i 1 kašičicu šećera, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U manju zdelicu umutiti jaje, pa polovinu ostaviti za premazivanje a polovinu sipati u brašno, dodati 1 celo jaje otopljen i prohlađen puter, narasli kvasac, kašiku kisele pavlake i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i uz pomoć dodavanja brašna umesite testo koje treba da bude meko ali po malo lepljivo. Za ovo će vam trebati oko desetak minuta i nikako ne dodati više od  80  brašna. Preostalih 20 g ostaviti sa strane trebaće vam za valjanje testa.

Tako pripremljeno testo oblikovati, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti preko noći u frižider da testo raste na hladnom. Za mene lično testa koja rastu preko noći imaju mnogo bolju strukturu i ukus jednom kad su spremljena.

Sledeći put kad budem pravila ovaj hleb pripremiću ga uveče i ostaviti preko noći da raste drugi put na hladnom da vidim ima li kakve razlike. Beli luk i peršun iseći što sitnije možete. Puter treba da vam je sobne temperature da bi mogao lakše da se premaže preko testa. 

Naraslo testo podelite na 4 jednaka dela ( može i na tri ali ja više volim 4 jer mi je više razlistano ) Svaki deo rastanjiti u krug veličine oko 30cm, možete i na malo manje, ako je potrebno pomozite se sa onih preostalih 20 g brašna.

Pek papir staviti na radnu površinu pa staviti na njega prvi deo rastanjenog testa, premazati sa trećinom omekšalog putera, posuti sa trećinom isečenog peršuna i belog luka, pokriti drugim delom rastanjenog testa, opet premazati omekšalim puterom i posuti belim lukom i peršunom i sada staviti treći deo i uraditi isto; premazati puterom i posuti ostatkom peršuna i belog luka i završiti sa četvrtim delom testa.

Preneti na pleh i zajedno sa plehom vratiti nazad u frižider da se puter malo stegne, lakše ćete iseći.


Malo rashlađeno testo izvaditi iz frižidera, u sredinu staviti jednu manju zdelicu i samo je blago utisnuti u testo da bi se video krug. Testo raseći oštrim nožem na 4 dela a onda svaki deo na još 6 delova da ukupno imate 24 kraka. Svaki deo rukom uvrnuti dva puta i ako je potrebno krajeve stisnite malo prstima da se ne otvore. 
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mesti da testo naraste.
Umutiti polovinu jajeta sa kašičicom kisele pavlake i premazati svuda po testu, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta.Ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.

Pečen hleb izvaditi iz rerne, po želji premazati sa vrlo malo otopljenog putera i ostaviti da se kratko ohladi. 


Poslužiti po vašem izboru.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар