уторак, 4. јануар 2022.

Karfiol stek

 Ovo jelo može biti posno a i ne mora, izbor je vaš...Kod nas je ovog puta u mrsnoj verziji.


Sastojci: 1 veća i čvrsta glavica karfiola, 100 ml maslinovog ulja, 1 kašičica tucana paprika, 2 do 3 čena sitno isečeno belog luka, 1 kašičica suvog začina. 1 puna kašičica italijanskog začina ( ruzmarin, majčina dušica, oregano ) po ukusu so i biber

Po želji, tanko sečena šunka, oko 75 g mešavine italijanskih sireva ( provolone, mozzarella, parmezan, asiago and romano )

Priprema: Karfiol očistiti od svih spoljnih listova i odseći mu malo koren dole. Odseći prvo po sredini pa od sredine seći stekove oko 2 do 2.5 cm debljine. Budite pažljivi kad sečete da vam se cvetovi ne odvoje puno od korena, ali ako se i odvoje,budite pažljivi sa njima da se ne odvoje jedan od drugog, zato je vrlo važno kupiti glavicu karfiola koja je dosta čvrsta i zbijena. Za nas dvoje je bila dovoljna jedna glavica, ali imam dosta što je ostalo sitnijih cvetova, od kojih ću napraviti ili salatu ili čorbu. Ako vas ima više u kući, onda će vam trebati 2 glavice, ali samo da znate, ako i ostane, odličan je i sledećeg dana, samo ga staviti u rernu da se zagreje i može biti prilog ili još jedan ručak ili večera. 

Imate dva izbora kako ih praviti, prvi je kao što sam ja pravila i nama je to bio kompletan ručak uz salatu, ili bez šunke i sira i može da vam bude postan ručak ili prilog uz neko meso ili ribu.

Isečene stekove od karfiola staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.

U manju činiju staviti sve začine i izmešati ih. Maslinovim uljem preliti preko karfiola i kašičicom posuti suvim izmešanim začinima.sa obe strane i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Izvaditi i okrenuti vrlo pažljivo sa širokom spatulom drugu stranu te i nju peći oko 10 minuta.( dužina pečenja će zavisiti od debljine vaših stekova, ali nema potrebe da se peku isuviše dugo.


Izvaditi iz rerne i staviti odozgore, na veće stekove po dva, manje po jedno, tanko sečene šunke posuti mešavinom sireva i vratiti nazad u rernu samo dok se sir ne otopi.

Ako ne koristite šunku i sir, karfiol je dovoljno pečen.

Izvaditi iz rerne, posuti sitno sečenim peršunom i poslužiti tople.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар