четвртак, 27. јануар 2022.

Pogača sa svežim sirom

 Imala sam sira u frižideru koji sam morala da iskoristim jer je svež, prvo sam mislila da napravim gibanicu pa sam se predomislila i napravila ovu divnu pogaču, koja je bila mali izazov da se napravi.

Vi ne morate da je pravite u ovom obliku, pravite je onako kako je vama lakše, ja sam jednostavno htela da se malo igram, jer napolju je hladno i pada sneg pa mi je bolje biti u kući i zabavljati se sa testom.

Sastojci:  500 g brašna "00", 7 g suvog ili 20 g sveeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 puna kašičica soli, 155 g toplog mleka, 2 kašike maslinovog ulja, 185 g sitnog mladog sira ( kod nas je to farmers cheese ) 1 i po jaje

i još: 75 g putera sobne temperature, pola umućenog jajeta, 1 kašičica mleka, kap-dve ulja, semenke po vašem izboru.

Priprema:  Uzeti jedan deo toplog mleka dodati kašičicu šećera, kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Prosejati brašno i dodati so. Ostatak mleka i sir izmiksati štapnim mikserom, dodati jedno celo jaje i polovinu umućenog jednog jajeta, ostatak ostavite za premazivanje pogače. U sve to dodati 2 kašike maslinovog ulja, sjediniti i sipati u brašno i dodati narasli kvasac. zamesiti testo pa ili sipati testo na radnu površinu i dobro izmesiti testo da dobijete meko i elastično testo. Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Staviću prvo fotkicu pripreme da možete da se orjentišete pri izradi pogače.

Naraslo testo podeliti na  1 manji i 1 veći deo. Manji deo je bio oko 322 g i njega podeliti na dva dela, svaki deo je oko 161g. Drugi deo testa je 650 g injega ćete podeliti na 4 ista dela, svaki deo je oko 162, znači treba nam 6 X po 161g Vi, ako ne želite da merite tačno kao što sam ja, ne morate.
Svaki deo premesiti u kuglice, pokriti i ostaviti da se testo kratko odmori.

Uzeti prvu kuglicu i rastanjiti je u jufku u obliku velikog plitkog tanjira, može da bude i malo veći, sad tako isto uraditi sa još 3 kuglice. Staviti prvi rastanjenu jufku na pek papir, premazati sa omekšalim puterom, staviti drugu jufku  preko te i nju premazati sa otopljenim puterom, treću jufku preko, ptremazati sa otopljenim puterom i završiti sa četvrtom, koju ne premazujemo. Malo oklagijom rastanjiti ali ne previše. U sredini testa raseći na 8 jednakih trouglova ali ne raseći do kraja. Svaki uži deo trougla provući ispod ivice ne presečenog dela i oštrim nožem zaseći na sredini trougla pa taj isti uži deo provući kroz taj razrez i vratiti nazad prema sredini testa. Sad tako isto uraditi i sa ostalim rasečenim trouglovima. 
Uzeti 5 kuglu pa je rastanjiti malo manju nego što ste rastanjili prve 4 jufke, podignite sve zavijene trouglove i staviti jufku u sredinu. Od 6 dela uzeti trećinu testa, premesiti pa staviti na sredinu te jufke i onda vratiti nazad sve zavijene trouglove da se krajevi sastavljaju na toj kugli, ako je potrebno malo ih razvucite.

Pripremiti tepsiju veličine 26 cm pa pripremljeno testo zajedno sa pek papirom preneti u tepsiju.
Šesti deo rastanjiti u krug oko pola cm debljine, raseći na 8 jednakih trouglova i svaki veći deo odseći malo sa strane i te isečene krajeve podviti prema dole a gornji deo malo razvući prema gore i tako pripremljen listić staviti između uvrnutih trouglova u donjem delu, ako je potrebno malo prstima raširiti testo da bi mogao donji deo lista da uđe između trouglova. Ono malo testa koje ste odsekli od donjih delova prstima malo oblikovati u kuglice i spustiti ih negde između ili ispod listova da ga ne bacite.
Pokrite providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da pogača naraste.


Naraslu pogaču premazati sa onom polovinom umućenog jajeta koje ste ostavili na stranu dodajući kašičicu mleka i nekoliko kapi ulja. Posuti semenkama kako vi volite i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.


Toplu pogaču premazati sa malo otopljenog putera i ostaviti da se ohladi. Poslužiti je uz ručak, predjelo ili večeru ..



Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар