недеља, 3. април 2022.

Pamuk kifle sa kokosom

 Još jedne odlične kiflice iz moje kolekcije. Moj recept prenet sa Coolinarike koji je napisan još 2 oktobra 2014


Sastojci za testo:  350 g univerzalnog brašna, 350 g brašna sa većim procentom glutena,, 125 ml toplog kokosovog mleka ( može i obično mleko ), 10 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 100 g šećera, 175 ml jogurt ili mlaćenica, 1 kašika vanile ili vanilla paste ili kesica vanilinog šećera, korica od 1 limuna ili nekoliko kapi prirodnog ulja od limuna, 2 jaja + belanac, 100 ml otopljene masti ili ulja
Za sirup: 150 g šećera, 200 ml vode
i još: kokos za posipanje, 150 g omekšale masti, 1 žumance, 1 do 2 kašike brašna

Priprema: U toplo mleko staviti kvasac, oduzeti kašičicu od onih 100 g i staviti u kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati obe vrste brašna ( meni je trebalo tačno 700 g, možda treba malo više ili manje ), napraviti udubljenje u sredinu.
U drugu činiju staviti jogurt ili mlaćenicu, ja koristim mlaćenicu, jaja,šećer, vanilu, limunovu koricu i sve to izmešati sa viljuškom.
U udubljenje sipati otopljenu i prohlađenu mast, ako je nemate, koristite ulje, sipati smesu od mlaćenice i dodati nadošli kvasac.
Mikserom, sa spiralnim nastavcima umesiti dobro testo, mutiti ga oko desetak minuta, ako ne mutite sa mikserom, dobro umesiti testo, dok ne dobije plihove po sebi..
Oblikovati testo u loptu, premazati vanglicu sa uljem,uvaljati testo svuda okolo,pokriti sa providnom folijom i ostaviti testo preko noći u frižider.
Ujutru, izvaditi testo, ono je već dosta naraslo, premesiti ga i ostaviti na toplom da još jednom naraste.

Naraslo testo premesiti i podeliti na pola ( svaka polovina oko 700 g ) i svaku polovinu podeliti na 7 malih jufkica.
Umutiti mast sa žumancetom i brašnom.
Svaku jufkicu rastanjiti malo, premazati sa umućenom mašću ( ako nemate mast, onda premazati testo sa omekšalim puterom ) i ređati ih jednu na drugu. Zadnju jufkicu ne premazujemo.
Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da se tersto malo odmori a za to vreme vi pripremite sve od ove druge polovine što ste uradili sa prvom.
Izvaditi prvi deo a drugi deo ostaviti u frižider da se odmara dok vi pripremate kiflice.

Rastanjiti u što veći krug možete, premazati sa malo umućene masti i iseći na trokute.
Na svaki trougao staviti po malo džema zaviti u kiflicu tako što ćete deo koji uviijate vući prema sebi da imate više navoja na kifli i onda se bolje listaju, i stavljati na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo podigne a za to vreme vi pravite kiflice od druge polovine.
Trebaće vam dva pleha, ja ne volim da ih naguram jednu do druge, vi kako hoćete.
Dok se prva tura kiflica peče, druga tura raste.

Zagrejati rernu na 180*C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam ne porumene.
Dok se kiflice peku, skuvati sirup.
U šerpicu staviti vodu i šećer, pustiti da provri, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još 5-6 minuta.
Skloniti sa vatre da se malo prohladi.

Pečene kiflice ohladite malo, svaki kiflicu provući kroz sirup, ali ne držati ih dugo, ne treba da se "napiju" sirupa i uvaljati ih u kokosovo brašno.
Ređati ih na tacnu.
Ispeći i drugu turu i isto uraditi i sa njima kao i sa prvom.

Ove kifle mogu biti prazne ili punjene sa slanim nadevom. ( šunkom, sirom ) Ako ćete ih praviti sa slanim nadevom, izostavite 90 g šećera,limunovu koricu, vanilin šećer i ne treba ih uvaljati u sirup i kokos. Podjednako su dobre i slatke i slane


Moj recept prenet sa Coolinarike koji je napisan još 2 oktobra 2014

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар