субота, 9. април 2022.

Gibanica na drugačiji način

Pita / gibanica na malo drugačiji način...( ovu pitu sam napravila još u junu 2016 ali sve svoje recepte sa Coolinarike brišem i prenosim ovde ..postoje samo fotkice na Coolinarici )


Sastojci za premaz:
 2 jaja, 50 ml ulja, 2 do 3 pune kašike gustog jogurta, 50 ml mleka ili kefira, 12 kora za pitu, so i biber
Sastojci  za fil : 250 g feta sir, 300 g izrendanog swiss, gruyere, cheddar sir, 2 veće vezice sitno iseckanog peršuna, 1 jaje, susam za posipanje

Priprema:  Umutiti jaja, jogurt,ulje,so i biber sa žicom za mućenje i ostaviti sa strane. ( u zavisnosti koliko vam je feta sira slan, možda se ne treba dodavati so )

Peršun oprati, otkloniti drške i listiće sitno iseckati. U veću zdelu staviti izmrvljen feta sir,dodati izrendan sir,jaje i iseckan peršun i čistim rukama sve dobro izmešati.


Uzeti jednu koru preliti je sa kašikom dve preliva i premazati celu koru.
Rukom ili kašikom uzimati pripremljenu smesu i poređati po dužini kore ( vodite računa da imate dovoljno za sve kore )
Zaviti u rolat, malo premazati rolat svuda okolo sa masom od jaja i iseći na parčiće kolika je visina kalupa. Ja sam dobila od jednog rolata 6 parčića i koristila sam neke bosanske jufke, koje sam kupila ovde u Torontu i koje su bile baš debele ( ne znam koliko možete da vidite na slici )
Takođe se mogu koristiti tanke kore ( phyllo ) onda koristiti po dve kore za svaki rolat


Kalup za tortu, veličine 22cm poprskati sprejom za pečenje i obložiti dno sa papirom za pečenje ( ja sam obložila i stranice a vi nemojte jer će vam bolje porumeneti okolo, meni nije ) i ređeti rolnice uspravno jednu do druge i tako dok imate materijala.

Kada ste kalup napunili sa rolnicama preliti ostatak mase od jaja preko rolnica, preliti sa kašikom dve ulja i posuti sa susamom.
Ovako pripremljenu pitu možete ostaviti da odstoji nekoliko sati ili preko noći, u frižideru, i peći je kad je potrebno.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 60 do 70 minuta minuta ili dok vam ne porumeni odozgore.
Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se kratko ohladi i poslužiti je toplu sa kefirom ili jogurtom.


Umesto sa sirom možete je napraviti i sa mlevenim mesom.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар