петак, 29. април 2022.

Punjeni luk ili sogan dolma

Punjen luk ili sogan dolma se pravi na mnogo načina, jedan od tih načina je i ovaj...



Sastojci: 8 glavica luka, srednje veličine, 400 g šampinjona, 2 dl soka od paradajza, 100 g mesnate slanine, 2 čena belog luka, 2 kašike paradajz pirea, 50 g pirinča, 100 g mocarele, 1 kašika seckanog peršuna, 50 g putera

Priprema:  Glavice crnog luka očistiti i kuvati u ključaloj vodi dok ne omekšaju,nemojte ih dugo kuvati da vam se ne bi raspale. Izvaditi ih,ocediti i ostaviti da se ohlade.Ostrim nožem izvaditi sredinu luka tako da ostanu samo po tri lista.

Pirinač skuvati u slanoj vodi i ocediti. Šampinjone iseći na sitnije kocke, slaninu na sitne kockice a beli luk iseći što sitnije.Na malo ulja propržiti slaninu da porumeni,dodati seckanu untrašnjost crnog luka,šampinjone i beli luk i dinstati dok pečurke ne omekšaju.Pred kraj dinstanja dodati paradajz pire, iseckani peršun,pirinač i začine po ukusu.(suvi začin,biber,malo mlevene ljute paprike) Unutrašnjost glavica luka napuniti pripremljenim filom.

Vatrostalnu posadu premazati puterom,višak fila sipati na dno, poslagati napunjene glavice luka,zaliti sokom od paradajza i staviti ih da se peku u zagrejanoj rerni na 200*C dok ne porumene.

Pred kraj pečenja na svaku glavicu staviti kocku mocarele i vratiti u rernu dok se sir ne otopi i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар