петак, 1. април 2022.

Salata obrok od sočiva i crnog pasulja

 Ne postim ovaj Vaskršnji post ali sam rešila da se vratim mojoj staroj rutini gde sam postila 2 dana, sredom i petkom, ali na vodi, bez trunkice ulja..danas je bila ova salata od sočiva uz dodatak crnog pasulja, obrok koji je vrlo zasitan i zdrav.

Pošto sam išla u prodavnicu da kupim neke namirnice videh lepe žute ruže i nisam im odolela, morala sam ih kupiti.....

Pisala sam vam ranije da sama sebi kupim cveće jer moj muž nema tu naviku, on misli da ja imam previše cveća u kući a tako isto misli i jedno od moje dece, ali i pored toga što tako misli uvek mi kupi cveće, zimi za unutra, leti nešto za baštu.

Sastojci: 250 ml sočiva, 1 lovorov list, 2 grančice timijana, 2 mlade šargarepe, 1 štapić celera, 2 1 krastavac, 1 glavica ljubičastog luka, 1/2 crvene paprike, 1 ljuta jalapeno paprika, 100 g cherry paradajza, 2 čena belog luka, 2 pune kašike sitnije sečenog peršuna, 1 konzerva crnog pasulja od 540 g, sok od celog limuna ili po ukusu, so i sveže samleven biber.

Priprema:  U manju šerpicu staviti očišćeno i oprano sočivo, naliti sa vodom samo  da prekrije sočivo oko 2 cm, dodati lovorov list i timijan, pustiti da provri i smanjiti temperaturu, polu poklopiti i kuvati dok se sočivo ne skuva, oko 15 do 20 minuta. Ocediti od vode, isprati hladnom vodom i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti.

Ja nisam imala crni pasulj ali sam imala 2 konzerve tog pasulja ( ja uvek imam pasulj u konzervama u ostavi za ne daj bože ) i iskoristila sam jednu. Ocediti od tečnosti i isprati je pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti.

Sočivo i pasulj staviti u jednu veliku zdelu.

Svo povrće koje imate opratii osušiti. Ja kupujem mladu šargarepu, vi ako je nemate možete običnu šargarepu  kratko prokuvati ali da ostane hrskava. Peršun oprati osušiti, iseći na sitnije i dodati u zdelu gde je sočivo.

Svo ostalo povrće iseći na sitnije kockice, cherry paradajz ako je sitan na 4 dela, ako je krupniji na više delova. Beli lui za one koji ne poste na vodi, možete dodati nekoliko kašika maslinovog ulja, iseći što sitnije možete te i njega dodati u zdelu kao i svo ostalo povrće.

U manju zdelicu iscediti sok od limuna, može i jabukovo sirće, ( ko želi u ovo može dodati i kašiku meda ) dodati so, sveže samleven biber i za one koji ne poste na vodi, može se dodati i nekoliko kašika maslinovog ulja, sve to umutiti malom kuvarskom žicom i preliti preko salate. Izmešati i možete je poslužiti odmah ili dobro rashlađenu.


Salatu možete poslužiti na posteljici neke druge zelene salate, ja sam kupila salatu puterku, ali sam toliko bila gladna da više nisam mogla da i taj deo odradim a imala sam i komšinicu koja je došla na kafu pa je i ona dobila ovu salatu za ručak.
Ja volim kad na tanjiru ima puno različitih boja, baš pravo prolećno šarenilo.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар