субота, 16. април 2022.

Zelena shakshuka

 Stiglo nam je proleće a sa njim i mnogo zeleniše iz naših bašta a i po šumama pa zašto onda ne iskoristiti sve te blagodeti iz prirode. Ja nisam koristila ništa iz šume niti bašte već sam kupila u obližnjoj prodavnici😄😄😄


Sastojci: 30 ml masinovog ulja, 1 struk praziluka, 1 ljuta jalapeno paprika, 2 do 3 čena belog luka, 1 kašičica mlevenog cumina, 3/4 kašičice soli, 250 do 300 g lisnatog kelja, oko 400 g baby spanaća, 2 pune kašike krupnije sečenog peršuna, 4 jajeta, 150 do 200 ml povrtne supe, oko 50 g izmrvljenog feta sira

Priprema:  U veći i dublji tiganj sipati maslinovo ulje i zagrejati ga.
Praziluk dobro oprati, odseći tamniji deo i ostaviti za neku drugu upotrebu a ostali deo raseći na pola i isprati pod mlazom hladne vode.
Raseći svaku polovinu na još pola i iseckati veoma sitno i staviti u tiganj.
Ljutu papriku raseći na pola,( ako je paprika mala, onda stavite dve ) očistiti od semenki i žilica te i nju sitno iseckati i pržiti sve zajedno dok ne omekša, oko 4 minuta, mešajte malo češće.
Dodati cumin, beli luk i so i pržiti samo dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.

Dok se to prži, lisnati kelj očistiti od debelih drški i oprati ispod mlaza hladne vode.
Spanać je mlad i njega ne treba čistiti, ali ga dobro oprati u hladnoj vodi i ako su mu drške duge, odseći ih.
Spanač ostaviti da se ocedi a lisnati kelj otresti od viška vode i sitno ga iseckati.

U tiganj dodati iseckani lisnati kelj, naliti sa 150 ml povrtne supe, ( ako nemate povrtnu supu, razmutite povrtnu kocku u 200 ml vode i sipati samo 150 ml i ako na kraju nemate tečnosti na dnu tiganja, dodati još preostalih 50 ml jer će vam biti potrebno da " skuvate / ispržite jaja na oko ) i dinstati kelj dok vam kelj potpuno ne omekša, dodavati po šaku dve opranog spanaća i mešajte samo da omekša i onda dodati i ostatak spanaća i na kraju dodati i krupnije sečen peršun. Sve to zajedno treba da traje oko 2 minute da omekša.

Kašikom napraviti udubljenja u povrće i u svako udubljenje razbiti po jedno jaje, posuti sa feta sirom, poklopiti, smanjiti temperaturu i kuvati dok vam se jaja ne skuvaju onako kako vi volite. Mi volimo da nam je žumance rovito.
Posuti sa još malo fete i po želji posuti sa iseckanom mirođijom. Ja je nisam imala pa sam posula peršunom.
Poslužiti toplo, po želji možete dodati još malo ljutog sosa sa ukusom belog luka preko povrća.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар