четвртак, 28. април 2022.

Pileli Börek / Harmonika pita 2

Gibanice jako volim, ova je pravljena malo drugačije od tradicionalnog načina... probajte, možda će vam se dopasti.


Sastojci: 6 debljih kora za gibanicu
Sastojci za premazivanje kora:  2 jaja, 125 ml ulja, 250 ml kefira ili tečnog jogurta, 2 pune kašike kisele pavlake
Sastojci za fil:  150 g feta sir, 200 g rikota sir, puna šaka peršuna, ako je potrebno,soli

Priprema:  Izmrviti oba sira i dodati sitno iseckan peršun, izmešati i ostaviti sa strane.
U zdelu sipati ulje, jogurt, kiselu pavlaku i dva jaja i sve dobro umutiti sa žicom za mućenje.

Uzeti jednu koru, preliti sa 4 kašike preliva i četkicom premazati preko cele kore, uzeti deo fila ( gledajte da raspodelite da imate podjednako za sve 6 kore, posuti po celoj kori i rukama pokupiti koru, da izgleda kao lepeza, i staviti u pekač,24cm X 35cm, koji ste prethodno premazali sa malo ulja.
Moj pekač je bio tačno širok koliko su mi i kore bile široke i ja sam kore skupljala u lepezu sa kraće strane.
Tako isto uraditi i sa preostalim korama i filom.
Tečnosti bi vam trebalo ostati za jedno 4-5 kašika, to preliti preko kora, sipati svuda po malo.
Nemojte puno da stiskate kore, malo ih raširite kad su u pekaču.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180° oko 45 minita.
Pečenu pitu malo ohladiti, iseći na parčiće i poslužiti sa jogurtom ili kiselim mlekom.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар