понедељак, 4. април 2022.

Brzi uštipci


Uštipke pravim na mnogo načina i slatke i slane i sve ih volimo a ko ih ne voli jer ovo su poslastice našeg detinjstva koje smo preneli i na našu decu.
Pravim ih i sa praškom za pecivo i to su za mene brzi uštipci jer ne moram da čekam da narastu a pravim ih i sa kvascem..


Sastojci: 300 g brašna, 2 jaja, 275 ml tečnog jogurta, 6 g praška za pecivo, dodaci za slatke:, limunova korica, vanila
za slane: oko 75 g izmrvljenog sira

Priprema:  Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i dodati jogurt i 2 jaja i sjediniti zajedno sa brašnom.
Testo je dosta gusto ali ne i pregusto i u zavisnosti kakve uštipke pravite dodajte dodatke ali i ne morate, može i bez njih.
Ja sam ovog puta pravila slatke,tj, dodala sam vanilu i limunovu koricu.

Kod uštipaka je vrlo važno da ulje ne bude prevruće, jer onda će se testo spolja brzo ispržiti a unutra će ostati živo a ako nije dovoljno vruće, onda će se "napiti " ulja i biće premasne.
Najbolje je proveritu da li je ulje dovoljno vruće, tako što ćete okrenuti dršku varjače i staviti u tiganj gde je ulje i ako vidite da ima puno mehurića oko varjače, ulje je spremno za prženje.
Vaditi kašikom masu, i pomoću druge kašike skinuti u ulje i pržiti dok jedna strana ne porumeni onako kako vi volite da je rumeno, okrenuti i pržiti i drugu stranu.
Meni su nekim slučajem ovi uštipci ispali kao male krofnice i baš su mi se dopali ovako.

Pržene uštipke vaditi i stavljati na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće.
Dok su tople posuti ih prah šećerom zamirisan vanilom ili ih preliti medom i poslužiti.


Prijatno!!!

1 коментар:

  1. Najlepši uštipci na svetu!!! Pravila sam bez dodataka, tako da mogu biti i slani i slatki. Hvala puno na predivnom receptu! :)

    ОдговориИзбриши