недеља, 10. април 2022.

Gül poğaça Đul pogačice

 Tursku kuhinju jako volim i imam jako puno recepata ali ne stignem sve da ih prenesem ovde, polako, jedan po jedan, preneću ih sve.


Sastojci za testo: 250 ml mleka, 125 ml jogurta, 125 ml ulja, 18 g šećera, 10 g suvog kvasca, 600 g brašna, 1 kašičica soli, 1 jaje
Sastojci za punjenje: 350-450 g belog sira, 1-2 kašike sveže iseckanog sremuša,, po ukusu biber i so, 1 belanac
Za premazivanje testa: 1 žumanac, 1-2 kašike mleka ili vode

Priprema: U deo toplog mleka staviti kvasac i šećer,promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
U veću posudu gde ćete mesiti testo, staviti brašno,napraviti udubljenje i tu dodati, malo umućeno jaje, pomešano sa jogurtom i uljem,so dodati nadošli kvasac i ostatak toplog mleka i zamesiti testo.

Isipati zamešeno testo na blago pobrašnjenu radnu površinu,pa umesiti elastično i glatko testo,mesiti ga oko desetak minuta.
Vratiti ga u posudu,pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste,napraviti fil,narendati sir,belanac, posoliti i pobiberiti ( ja sam koristila pressed cottage cheese) i dodati iseckan sremuš, koji ste prethodno dobro oprali, osušili i oseckali. Sve dobro sjediniti.
Pazite ovde koliko solite, jer može da vam bude preslano, ako vam je sir slan.

Uduplano testo razviti na 0.5cm debljine pa vaditi krugove iz testa,veličine pо vašoj želji, zarezati na 4 strane, samo na krajevima.
Na sredinu staviti po malo fila,zatvoriti sa rasečenim stranicama koje prvo uvijete kao što je na slici i ređati na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje.

Ostaviti ih još pola sata da rastu,premazati ih umućenim jajetom sa kašikom, dve mleka ili vode, pa ih peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*c oko 25 minuta.
Ohladiti ih malo,poslužiti ih uz hladno pivo, sok ili jogurt.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар