уторак, 5. април 2022.

Mali hlebčići

Preostalo pire krompira, pa da se ne baci, tako su nastale ove mini pogačice... idealne su za ručak a mogu vam poslužiti i za doručak, uz čaj ili kafu, premazane sa malo džema.


Sastojci: 330 do 350 g namenskog brašna, 110 ml mleka, 50 ml kisele vode, 200 g pire krompira, pola umućenog jajeta, 15 ml ulja, 5 g suvog kvasca, 1 manja kašičica soli

Priprema:   Brašno prosejati i dodati suvi kvasac i so, promešati i ostaviti sa strane.
U pire krompir ( moj je bio hladan ) dodati toplo mleko, kašiku ulja, kiselu vodu i sve sjediniti štapnim mikserom u glatku masu.
Dodati pire krompir u brašno, i pola jajeta, drugu polovinu ostaviti za premazivanje testa i zamesiti testo.
Staviti prvo samo 330 g brašna.
Isipati na radnu površinu zamešeno testo i dobro ga izraditi da dobijete glatko i meko testo, koje se vrlo malo lepi za ruke. Po potrebi dodati, ako je potrebno ostatak brašna.
Možda će trebati i više od 350 g jer zavisi koliko je pire bio vlažan kad ste ga napravili.
Zdelu premazati sa malo ulja, staviti dobro izrađeno testo unutra, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago premazali sa malo ulja i podeliti na 35 malih loptica, svaka loptica je oko 22 g.
Male loptice oblikujte vašim rukama u male kuglice ( kao kad pravite buhtlice ) i stavljati u pekač, koji ste blago premazali sa vrlo malo ulja, veličine 20cm X 30 cm, ili sličnih veličina i naređati kuglice jednu pored druge.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

Naraslo testo premazati sa ostatkom jajeta, u koje ste dodali nekoliko kapi mleka ili vode.
Posuti susamom ili semenkama po vašoj želji i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C bez ventilatora oko 20 do 25 minuta.
Pečene rolnice izvaditi i ostaviti da se kratko prohlade, izvaditi iz pleha i ostaviti da se još malo ohlade.
Poslužiti tople.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Prekrasno Teta Zorice,
    Bas kao i sve vase sto pravite. Apropo brasna...probajte President Choice Unbleached brasno...ima u Fortinos, SuperStore, cak i NoFrills...a imaju i PC organic ....ovo unbleached je u crveno belom pakovanju po dve ili 4 kg....Meni je super za sve...jedino nisam jos probala pitu sa njim da razvlacim...ali za pitu i jufke ja do sad nisam naisla na bolje od Rogers UNBLEACHE Flour. Ono je meni fenomenalno. Ali sam probala i ovo PC i za cupavce , breskvice etc je fantasticno a i pogacu lisnatu sam pravila danas. Super se pokazalo. Zelim vam lepe i srecne praznike

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno..nisam nikada koristila to brašno, obično koristim bread flour iz Costco a skoro sam kupila i tip "00" italijansko brašno u Costco i oba brašna su mi odlična, inače kupujem i zlatni puder u našim prodavnicama, mi ih imamo 2 u Nijagari i to mi je brašno fantastično..ranije sam kupovala brašno u Torontu kod Albion Bakery supplies, kesa od 20 kg all purpose i bread flour i vrlo sam zadovoljna i sa tim brašnom...probaću ovo tvoje Rogers unbleached, mislim da ga ima kod mene...hvala ti puno i svako dobro.

      Избриши