субота, 2. април 2022.

Slatka štrudla sa testom od pire krompira

 Obavezno napravim više pire krompira da bi mi ostalo, jer volim da mesim testa s njim, dugo su mekana, čak i posle nekoliko dana, ako ostanu.

Od ovog testa možete napraviti 2 veće ili 4 manje štrudle. Ja sam napravila 2, jednu sam zadržala a drugu poklonila. Po izboru, štrudla se može iseći na parčiće, svako parče posebno zaviti ili staviti pek papir između  dobro zaviti i staviti u zamrzivač pa vaditi po potrebi.

Sastojci:  250 ml pire krompira, 250 ml mlake vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 50 g šećera, 1/2 kašičice soli, 550 do 580 g brašna sa većim procentom glutena, 1 jaje, 55 g otopljenog putera, korica od 1 pomorandže, 1 kesica vanilinog šećera, 

Sastojci za fil od oraha: 300 g mlevenih oraha, 150 prah šećera, 1 vanilin šećer, 1 belance 125 do 150 ml vrelog mleka, 100 g suvog grožđa

Priprema: Ja uvek koristim hladan pire iz frižidera a vi, ako ga nemate, skuvajte 1 do 2 osrednja krompira i upotrebite vodu u kojoj ste kuvali krompir, umesto čiste vode. ( Ostalo mi je još pire krompira, biće još peciva od njega )

Brašno prosejati, dodati suvi kvasac i promešajte.

U vruću vodu stviti pire krompir i izmešajte da nema grudvica, dodati otopljen puter, jaje, šećer, koricu pomorandže, so i vanilin šećer i sve dobro izmešati da se šećer otopi.

U vanglicu sipati tečnost pa dodati polovinu brašna i mešati testom varjačom i dodavati po malo brašna i mesiti testo dok ne dobijete glatko i elastično testo. Ja uvek počinjem sa manjom količinom brašna pa dodajem testu dok ga mesim jer kao prvo, ne upijaju sva brašna isto tečnost, drugo zavisi i od vlažnosti krompira, neki su suvlji neki nisu, treći ni gramaža jaja nije svuda ista..

Zamešeno testo premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.


.Dok testo raste, pripremite fil. Štrudlu možete filovati sa mlevenim rogačem, mlevenim orasima ili lešnicima ili mlevenim makom. Ja sam ovog puta sa mlevenim orasima.

U manju činiju staviti mlevene orahe, dodati šećer u prahu, vanilin šećer, 1 belance a žumance ostavite da premažete štrudlu, suvo grožđe potopite u malo ruma i ostavite sa strane, i sve to preliti sa  125 ml vrelog mleka i izmešati, ako je potrebno dodati još vrelog mleka da dobijete glatku masu koju možete lako premazati preko testa. 

Naraslo testo podeliti na onoliko delova koliko hoćete štrudlica da imate. Svaki deo testa rastanjiti na pobrašnjenoj površini, premazati sa jednim delom fila od oraha i posuti sa oceđenim suvim grožđem Mi volimo suvo grožđe u štrudlama, vi, ako ne volite mogu i suve brusnice ili bez ičega, zaviti u manji rolatić i staviti u kalup za hleb, veličine 20cm X 10cm ili sličnih veličina a ako pravite manje štrudlice koristite pleh 22cm X 33cm ili sličnih veličina Pokriti i ostaviti na stranu.

Sad tako isto uraditi i sa preostalim delom testa.  Ostaviti ih na toplom mestu da testo naraste.

Narasle štrudle ( ja ih malo izbodem nožem do dna da mi se ne odvoji gornja kora od fila ) premazati sa umućenim žumancetom sa malo mleka ili vode i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C sa ventilatorom i peći oko 30 do 35 minuta ili dok vam lepo ne porumene. ( dužina pečenja je kod mene za dve štrudle svaka posebno )

Ispečene štrudle izvaditi iz pleha, ostaviti na žici da se ohlade, seći na komade i poslužiti uz kafu ili čaj.

Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар