петак, 15. април 2022.

Kiflice punjene sa jabukama

 Već i ptice na grani znaju koliko volimo pecivo, sreća naša te ja pravim u manjim količinama, ali češće, inače mi dok ih ne pojedemo ne stajemo...ako ostane za sledeći dan samo ih zagrejemo vrlo kratko i pojedemo ih za doručak uz čašu mleka.

Sastojci: 390 g brašna sa većim procentom glutena ( bread flour ) 45 g brašna od krompira**, 35 g šećera, 5 g suvog kvasca, 1/2 kašičice soli, 45 g putera, 1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilinog šećera, 1 veće jaje, 255 g toplog mleka

** Ako nemate brašno od krompira možete staviti 170 g pire krompira i smanjite količinu mleka na 152 g

Punjenje od jabuka: 200 g izrendanih jabuka, 1 kašika limunovog soka, 50 g šećera, 15 g gustina, malo soli, 1 kašičica cimeta, 30 g suvog grožđa, ( ko ne voli suvo grožđe neka preskoči ) 100 g seckanih oraha ( može i bez )

Priprema: Brašno od krompira izmešati sa brašnom i prosejati, dodati šećer, suvi kvasac, so, i izmešati .

U toplo mleko dodati otopljen puter, vanilu i umućeno jaje i zamesiti testo ali da ne bude glatko nego onako samo sastavljeno sa brašnom. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta da bi brašno bolje upilo tečnost i na taj našin testo se mnogo lakše umesi, ako nemate vremena onda zamesite testo odmah. Ja sam ga ostavila da odstoji 30 minuta.

Posle odstajalih 30 minuta testo dobro izmesite, može i mikserom dok ne dobijete meko i po malo lepljivo testo, Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti da se testo udupla. Testo se može ostaviti i u frižider preko noći da naraste. Ja lično mnogo više volim testa koja rastu na hladnom a vi kako želite.

Dok testo raste pripremite fil od jabuka. 

Meni svaki put kad pravim kiflice fil od džema iscuri, mada sanm ranije stavljala mlevene orahe u džem pa mi na taj način fil ne iscuri, ali nekad nemam mlevene orahe u frižideru a mrzi me da meljem tu malu kolilčinu stavim samo džem i ako koristim moj domaći pekmez uvek mi iscuri jer ja zaista preteram sa džemom jer baš voli kad ga ima. Ova vrsta fila sa jabukama je odličanm uopšte ne iscuri a ja baš voli jabuke, cimet i suvo grožđe, orahe nisam ni stavljala. Ovaj fil ću sledeći put koristiti za slatku štrudlu, jer mi se baš sviđa.

Ušerpu staviti izrendane jabuke prelivene sokom od limuna da vam jabuke ne pocrne i dodati suvo grožđe. U manju zdelicu izmešati cimet, šećer, gustin i malo soli i dodati u šerpu mešajući da se sve sjedini. Kuvati na niskoj temperaturi dok jabuke ne počnu da ispuštaju svoje sokove, ako su vam jabuke na suvljoj strani možete dodati kašiku vode ili soka od jabuka, povećati temperaturu i stalno mešajući, kuvajte nekoliko minuta dok se sve ne zgusne. Skloniti sa ringle, sipajte u manju zdelu i ostavite na stranu da se ohladi.


Naraslo testo testo isipati na radnu površinu, pobrašniti maloodozgore i rastanjiti u krug na pola cm debljine. Iseći na onoliko delova na koliko želite da su vam kifle velike, kod mene je to na 16 delova. Na gornjem kraju sipati po malu kašičicu fila, zaviti u kiflicu i stavljati na pleh koji ste prekrili pek papirom. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da kiflice još malo narastu.

Narasle kiflice premazati sa malo mleka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Ako želite, kiflice možete preliti prelivom koji ćete napraviti od prah šećera ( 100 g ) kašičicom vanile, prstohvat soli i 2 do 4 kašike pavlake za kuvanje a može i sa 1 do 2 kašike vode. Sve se sjedini i prelije se kašičicom preko kiflica.Ja sam izabrala samo prah šećer pomešan sa vanilinim šećerom.

Poslužiti uz kafu ili čaj.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар