четвртак, 7. април 2022.

Mak palačinke sa punjenjem od rikota / mladog sira

Palačinke sa makom, punjene sa rikotom i poslužene sa prelivom od jagoda i rhubarb-a.


Sastojci za palačinke: 150 g pirovo / speltino brašno, 250 ml mleka, 125 ml kisele vode, 2 jaja, 30 ml ulja, 20 g nesamlevenog maka,1 kašičica šećera, 1 kašičica vanile, ili vanilla paste a može i kesica vanilinog šećera
Sastojci za preliv od jagoda i rhubarb-a : 600 g štapića od rhubarb, 100 g šećera, 1 kašika vode, 500 g jagoda
Sastojci za punjenje od riccota sira : 425 g sveže riccotte ili mladog sira, 150 ml slatke pavlake, 50 g sitnog šećera, korica od 1 pomorandže

Priprema: Prvo napraviti fil ods sira. Staviti riccotta sir, šećer, koricu pomorandže i slatku pavlaku u multipraktik i umutiti u glatku masu. Sipati u zdelu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti u frižider.

Masu za palačinke pripremiti tako što ćete umutitui dva jaja, dodati mleko, kiselu vodu, šećer , vanilu,ulje i sjediniti sve zajedno. Dodavati brašno po malo, muteći žicom da nemate grudvica i na kraju dodati ne mleveni mak, sjediniti i ostaviti u frižider, da se testo odmori, bar pola sata.

Dok se testo odmara, pripremiti preliv od jagoda i rhubarb-a. Ja sam koristila 250 g smrznutih jagoda i 250 g svežih. ( ako nemate rhubarb, stavite više smrznutih jagoda )

U šerpu staviti rhubarb, koji ste očistili i isekli na štapiće oko 3cm dužine, dodati šećer i kašiku vode i kuvati dok ne počne da vri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 3 minuta ili dok rhubarb ne omekša, dodati smrznute jagode, koje ste prethodno odmrzli i kuvati sve zajedno još nekoliko minuta i na kraju dodati sveže jagode, koje ste očistili i presekli na pola i kuvati još minut.
Po želji, ovde možete dodati i kesicu vanile.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Sada ispržiti palačinke, pržite ih u manjem tiganju, jer kad su manje, lepše su. Ja sam pržila u tiganju od 18cm prečnika.
Podmazati tiganj sa vrlo malo ulja, zagrejati na osrednjoj temperaturi, promešajte masu od brašna i maka i sipati u tiganj. Okretati svuda okolo da se raširi tečnost po celom tiganju i pržiti oko 2 minuta, okrenuti i pržiti i drugu stranu, dok malo ne porumeni.
Ja koristim tiganj, koji samo prvi put malo podmažem i posle više ne, jer u testu već ima ulja i meni se ne lepi.
Trebate dobiti oko 12 palačinki, u zavisnosti od veličine vašeg tiganja.

Na palačinku u sredinu staviti dve kašike kreme od sira po dužini, preklopiti prvo jednu stranu, onda drugu preko.
Za svaku osobu poslužiti po 3 palačinke.
Na tanjir sipati kašiku dve preliva ,preko staviti 3 plačinke i preko njih sipati još preliva i poslužiti.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар