Sastojci:
1 veće pile od 2 do 3 kg
1 kašika krupne soli
1/4 kašičice bibera
4 šnite dimljene slanine
250 ml mleka
1 do 2 limuna isečenih na pola
cela glavica belog luka
2-3 kašike putera izmešanog sa reaznim začinima po vašem ukusu
povrće ( praziluk, krompir, šampinjoni,luk,čenovi belog luka sa ljuskom, celer, karfiol, majčina dušica, peršun )
1 veće pile od 2 do 3 kg
1 kašika krupne soli
1/4 kašičice bibera
4 šnite dimljene slanine
250 ml mleka
1 do 2 limuna isečenih na pola
cela glavica belog luka
2-3 kašike putera izmešanog sa reaznim začinima po vašem ukusu
povrće ( praziluk, krompir, šampinjoni,luk,čenovi belog luka sa ljuskom, celer, karfiol, majčina dušica, peršun )
Priprema:
Sve izvaditi iz kokoške ( obično ima
kesica sa džigericom, vratom i želucem, to sačuvajte da napravire supu )
i dobro je oprati i ako je potrebno, očistiti je od ostatka perja ( ne
znam kako se zove ono sitno belo što nekad ostane po koži ).
Osušiti je dobro, iznutra i spolja.Posoliti je sa dosta soli,staviti u neku posudu i ostavite je preko noći da stoji u frižider ili na nekom hladnom mestu ( garaži ).
Sutra je dobro isprati sa vodom da otklonite višak soli i još jednom, kuhinjskim ubrusom je dobro osušiti.
Posoliti je vrlo blago sa unutrašnje strane.
Osušiti je dobro, iznutra i spolja.Posoliti je sa dosta soli,staviti u neku posudu i ostavite je preko noći da stoji u frižider ili na nekom hladnom mestu ( garaži ).
Sutra je dobro isprati sa vodom da otklonite višak soli i još jednom, kuhinjskim ubrusom je dobro osušiti.
Posoliti je vrlo blago sa unutrašnje strane.
Iseći limun na pola, glavicu belog luka
preseći na pola ( ne odvajati češnjeve i oljuštiti samo malo spoljne
listove, većinu ostaviti da drži glavicu celom ) iseći nekoliko većih
komada praziluka, i sa svim tim napuniti unutrašnjost kokoške,dodati
nekoliko grančica majčine dušice.
Zatvoriti je čačkalicama ili ušiti koncem.
Preliti je sa mlekom i iscediti sok od limuna preko nje.
Zatvoriti je čačkalicama ili ušiti koncem.
Preliti je sa mlekom i iscediti sok od limuna preko nje.
Omekšali puter izmešati sa svežim ili
suvim začinima,po ukusu i natrljati svuda po kokoški a celu kokošku
malo pobiberiti i staviti malo crvene paprike ( ja koristim začin za
piletinu, koji se zove Montreal chicken ) i ako hoćete možete posoliti
sa Podravkinim mixom za piletinu,zavezati joj noge sa kuhinjskim koncem i
prekriti je sa šnitama dimljene slanine. ( po izboru, slaninu možete
izostavite ali ja volim taj ukus koji dobije od slanine )
( ja sam zaboravila da je prelijem mlekom i sokom od limuna odmah, tek sam to uradila kad sam stavila svo povrće okolo nje, pa sam morala dodatno da joj dodajem začine...znači, preliti je kad je stavite u posudu i tek onda stavljati začine.
( ja sam zaboravila da je prelijem mlekom i sokom od limuna odmah, tek sam to uradila kad sam stavila svo povrće okolo nje, pa sam morala dodatno da joj dodajem začine...znači, preliti je kad je stavite u posudu i tek onda stavljati začine.
Rernu zagrejati na 175-180*C.
Dok se rerna greje pripremiti povrće po vašem izboru, koje možete peći pored kokoške ili u posebnoj posudi,izbor je vaš,ili možete je peći bez ikakvog dodatka, pecite samo meso a napravite pire krompir posebno....ovde je najvažnije kako ispeći vrlo sočno meso. )
Dok se rerna greje pripremiti povrće po vašem izboru, koje možete peći pored kokoške ili u posebnoj posudi,izbor je vaš,ili možete je peći bez ikakvog dodatka, pecite samo meso a napravite pire krompir posebno....ovde je najvažnije kako ispeći vrlo sočno meso. )
Posudu zaklopiti ili pokriti sa alu
folijom i dobro je zatvoriti sa strane i peći kokošku tako oko 45
minuta,otklopiti i zapeći je još pola sata ( u zavisnosti od vaše rerne.
Prelivati je sa njenim sokovima.
Prelivati je sa njenim sokovima.
Pečenu kokošku izvaditi na oval, pokriti je sa alu folijom i ostaviti je 10 do 15 minuta da se "odmori", biće mnogo sočnija.
Na ovaj način možete peći i kokošku isečenu na komade, samo je onda ne pokrivajte,pecite je otkrivenu.
Na ovaj način možete peći i kokošku isečenu na komade, samo je onda ne pokrivajte,pecite je otkrivenu.
I wish you a Merry Christmas, Zoki! :) Your dish is so yummy. :)
ОдговориИзбришиHave a magical evening, my dear friend!
Thank you sooo much my dearest friend. Have a wonderful Christmas and a happy one. Hugs and kisses.
ИзбришиDraga Zorice, ovo izgleda savršeno, tako aromatično i fino! Miriše do mene!
ОдговориИзбришиHvala draga Boby....mi smo zaista uživalu u ovom mesu, tako sočno i mirišljano davno nismo jeli. Od srca ti hvala.
ИзбришиDala si mi ideju.A kako bi drugacije,nego ovo izgleda fantasticno:)
ОдговориИзбришиDraga moja devolčice, od srca tebi hvala i zagrljaji za vas.
ИзбришиEl resultado tiene que ser excelente, ¡¡¡ Feliz Navidad !!!
ОдговориИзбришиThank you Mercedes and Merry Christmas to you and your family!!! God Bless.
ИзбришиZokiiii, Merry Christmas, my dear friend! Be happy, be lucky, be as wonderful as you are! I wish you all the best!
ОдговориИзбришиHugs and kisses, my dear friend! :)
You are such a sweet person...thank you so much. Have a wonderful Christmas and New Year and hugs and kisses for you:))
ИзбришиОчень вкусная курица,Zorica,такая сочная!Прекрасная идея с наполнением внутрь,представляю,какая она ароматная!:))
ОдговориИзбришиThank you very much, dear Nady:))
ОдговориИзбриши