Evo ja ću da otvorim ovomesečnu temu sa brusnicama i imam još toliko recepata da ne znam, hoću li sve da stignem da napravim.
Volim ih ali ih retko koristim, mada su nam dostupne preko cele
godine...ovo je nešto kao cimet rolnice ali,bar meni, mnogo bolje,jer su
sa voćem.....ako imate prilike,probajte ih i vi.
Sastojci za rolnice:
375 g + 1 do 2 kašike univerzalnog brašna
8 g suvog kvasca
180 ml toplog mleka
50 g otopljenog putera
1 jaje
50 g šećera
prstohvat soli
Sastojci za sos od brusnica:
300 g svežih ili zamrznutih brusnica
80 g šećera
60 ml vode
1 pomorandža,naribana korica i sok
Sastojci za preliv:
150 g prah šećera
20 g otopljenog putera
pola kašičice vanile
2 kašike mleka ili soka od pomorandže ili vode
Priprema:
U toplo mleko staviti kašičicu šećera ( oduzeti od onih 80 g ) dodati
suvi kvasac i sve dobro izmutiti i ostaviti sa strane da se kvasac
podigne.
U posudu, u kojoj ćete zamesiti testo,
prosejati brašno, dodati ostatak šećera, prstohvat soli,otopljeni
puter,jaje i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Istresti na blago pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko i meko testo,koje se ne lepi za ruke. ( po potrebi dodati od one kašike dve ekstra brašna )
Oblikovati testo u kuglu, pobrašniti vrlo malo dno posude i staviti kuglu i nju malo pobrašnite.
Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Istresti na blago pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko i meko testo,koje se ne lepi za ruke. ( po potrebi dodati od one kašike dve ekstra brašna )
Oblikovati testo u kuglu, pobrašniti vrlo malo dno posude i staviti kuglu i nju malo pobrašnite.
Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Dok testo raste napraviti sos od brusnica.
U multipraktik staviti brusnice i samleti ih, ali ne potpuno, da ima malo većih komadića brusnica.
Možete ih i iseckati nožem, ali nije baš lako, stalno "beže" jer su okrugle.
U šerpicu staviti brusnice, vodu, šećer, naribanu koricu i sok od pomorandže. Pustiti da provri i kad provri, smanjiti temperaturu i pustiti da se sos malo ukuva.
Ostaviti sa strane.
U manju zdelicu staviti prah šećer, mleko, otopljen puter i vanilu i sve umutiti sa malom žicom za mućenje i ostaviti i preliv sa strane.
U multipraktik staviti brusnice i samleti ih, ali ne potpuno, da ima malo većih komadića brusnica.
Možete ih i iseckati nožem, ali nije baš lako, stalno "beže" jer su okrugle.
U šerpicu staviti brusnice, vodu, šećer, naribanu koricu i sok od pomorandže. Pustiti da provri i kad provri, smanjiti temperaturu i pustiti da se sos malo ukuva.
Ostaviti sa strane.
U manju zdelicu staviti prah šećer, mleko, otopljen puter i vanilu i sve umutiti sa malom žicom za mućenje i ostaviti i preliv sa strane.
Naraslo testo rastanjiti u pravougaonik
veličine 30cm X 38cm i premazati sa sosom, koji ste prethodno napravili
i zaviti u rolat.
Iseći na 12 malih kolutova. Vatrostalnu posudu veličine 19cm X 28cm podmazati sa hladnim puterom ili sprejom za pečenje.
Iseći na 12 malih kolutova. Vatrostalnu posudu veličine 19cm X 28cm podmazati sa hladnim puterom ili sprejom za pečenje.
Staviti ih u podmazanu posudu ponovo pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da rolnice ponovo narastu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180*C oko pola sata do 45 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Tople preliti sa polovinom smese od preliva koji ste prethodno napravili i ostaviti da se prohlade.
Tople preliti sa polovinom smese od preliva koji ste prethodno napravili i ostaviti da se prohlade.
Poslućiti ih tople za doručak sa čašom mleka ili za užinu sa čašom soka, uz dodatak preliva koji vam je ostao.
Milice divne su...
ОдговориИзбришиHvala puno...uživali smo u njima, već unapred znaš ko je najviše.Pozdrav za vas.
ОдговориИзбришиUh, uh, odlično izgleda!
ОдговориИзбришиHvala i jako su lepe, kiselkaste brusnice sa slatkim testom su se super spojile u jedan fini ukus.
ИзбришиМммм...,какие аппетитные и красивые булочки,такие пышные,очень нравится клюква в начинке:))
ОдговориИзбришиThank you Nady...if you ever have a chance,try them.
Избриши