уторак, 3. децембар 2013.

ROLNICE SA BRUSNICOM

Evo ja ću da otvorim ovomesečnu temu sa brusnicama i imam još toliko recepata da ne znam, hoću li sve da stignem da napravim.
Volim ih ali ih retko koristim, mada su nam dostupne preko cele godine...ovo je nešto kao cimet rolnice ali,bar meni, mnogo bolje,jer su sa voćem.....ako imate prilike,probajte ih i vi. 


  
Sastojci za rolnice:

     375 g + 1 do 2 kašike univerzalnog brašna
     8 g suvog kvasca
     180 ml toplog mleka
     50 g otopljenog putera
     1 jaje
     50 g šećera
     prstohvat soli

Sastojci za sos od brusnica:

     300 g svežih ili zamrznutih brusnica
     80 g šećera
     60 ml vode
     1 pomorandža,naribana korica i sok

Sastojci za preliv:

     150 g prah šećera
     20 g otopljenog putera
     pola kašičice vanile
     2 kašike mleka ili soka od pomorandže ili vode

Priprema:


U toplo mleko staviti kašičicu šećera ( oduzeti od onih 80 g ) dodati suvi kvasac i sve dobro izmutiti i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U posudu, u kojoj ćete zamesiti testo, prosejati brašno, dodati ostatak šećera, prstohvat soli,otopljeni puter,jaje i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Istresti na blago pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko i meko testo,koje se ne lepi za ruke. ( po potrebi dodati od one kašike dve ekstra brašna )
Oblikovati testo u kuglu, pobrašniti vrlo malo dno posude i staviti kuglu i nju malo pobrašnite.
Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Dok testo raste napraviti sos od brusnica.
U multipraktik staviti brusnice i samleti ih, ali ne potpuno, da ima malo većih komadića brusnica.
Možete ih i iseckati nožem, ali nije baš lako, stalno "beže" jer su okrugle.
U šerpicu staviti brusnice, vodu, šećer, naribanu koricu i sok od pomorandže. Pustiti da provri i kad provri, smanjiti temperaturu i pustiti da se sos malo ukuva.
Ostaviti sa strane.
U manju zdelicu staviti prah šećer, mleko, otopljen puter i vanilu i sve umutiti sa malom žicom za mućenje i ostaviti i preliv sa strane.
Naraslo testo rastanjiti u pravougaonik veličine 30cm X 38cm  i premazati sa sosom, koji ste prethodno napravili i zaviti u rolat.
Iseći na 12 malih kolutova. Vatrostalnu posudu veličine 19cm X 28cm podmazati sa hladnim puterom ili sprejom za pečenje.

Staviti ih u podmazanu posudu ponovo pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da rolnice ponovo narastu.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180*C oko pola sata do 45 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Tople preliti sa polovinom smese od preliva koji ste prethodno napravili i ostaviti da se prohlade.



 Poslućiti ih tople za doručak sa čašom mleka ili za užinu sa čašom soka, uz dodatak preliva koji vam je ostao.





6 коментара:

  1. Hvala puno...uživali smo u njima, već unapred znaš ko je najviše.Pozdrav za vas.

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Hvala i jako su lepe, kiselkaste brusnice sa slatkim testom su se super spojile u jedan fini ukus.

      Избриши
  3. Мммм...,какие аппетитные и красивые булочки,такие пышные,очень нравится клюква в начинке:))

    ОдговориИзбриши