петак, 13. децембар 2013.

Posna pita

Za sve vas,koji postite.......ova pita vam može biti večera ili sa nekom salatom, čak i ručak.



Sastojci:
ideja za ovu pitu je odavde

     500 g kora za pitu
     500 g tikvica
     5-6 struka mladog luka ili 1 struk praziluka
     3 čena belog luka
     200 g pirinča ( najbolje je koristiti kočanski pirinač, ili bilo koji drugi okruglog zrna )
     4-5 kašika sitno iseckane mirođije
      so i biber
      ulje
      kisela voda

Priprema:

Pirinač oprati i staviti da se kuva sa malo soli. Skuvani pirinač ocediti i isprati sa hladnom vodom i ostaviti da se ocedi.

U dublji tiganj staviti malo ulja i dodati sitno iseckan mladi luk ili praziluk i ispržiti samo da omekša.
Dodati sitno iseckan beli luk i tikvice,koje ste oprali i isekli na manje kockice, i ispržiti ih samo da tikvice omekšaju.
Dodati oceđen pirinač,mirođiju, pobiberiti i posoliti po ukusu i sve zajedno izmešati.
Podmazati vatrostalnu posudu ili pleh, veličine 30cm X 22cm. Svaku koru blago premazati sa mešavinom ulja i kisele vode i naređati u pleh.Tako uraditi sa trećinom kora pa sipati pola količine fila od pirinča i tikvica i rasporediti svuda podjednako.
Sada staviti drugu trećinu kora i isto ih premazati kao i prvi deo i staviti drugu polovinu fila i završiti sa korama.
Iseći ne pečenu pitu na parčiće i peći u zagrejanoj rerni na 175*C dok vam fino ne porumeni odozgore.
Ohladiti i poslužiti.

Prijatno!!!!

19 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Bebo...veoma je ukusna i nije teška za stomak.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopada, mi smo se oduševili sa ukusom.

      Избриши
    2. Imam jedno pitanje. Ispalo je odlicno osim sto je dosta suva. Najveci problem je pirinac koji je ispao tvrd pa skoro kao kamen. Kako izbeci ovo?

      Избриши
    3. Uh baš mi je žao da ti je ispala suva a pirinač tvrd.Koji si pirinač koristila? Ja sam stavljala kočanski,okruglo zrno, jedino što mogu da pomislim da je u pitanju pirinač dugog zrna, on se ne raspada kad se skuva.Drugo, tikvice prilikom pečenja otpuste još tečnosti, jer ih samo kratko popržimo, tako da i one dodaju još tečnosti prilikom pečenja.Stvarno mi je žao, jer ipak je uložen trud i novac.Topli pozdrav i ako ti mogu još bilo šta pomoći, tu sam.

      Избриши
    4. Ma kakvi mi smo je pojeli i ovako je bila lepa ali da ne napravimo istu gresku sledeci put. Pirinac je brown rice, nemam pojma iskreno koja je sorta.

      Избриши
    5. ako je suva, nije baš najbolja, ako kupuješ braon pirinač, koristi onaj sa okruglim zrnom, jer on je puno mekši ili, ako možeš koristi i braon kinou i ona je odlična za ovu pitu.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. I make a banica which is very close to yours, Zoki, I know it from Tiki's website. And it's really tasty! I'm sure your banica is very tasty, too. :)
    Have a nice evening! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I saw it on TiKi's blog and I lake it very much, I only changed way of cooking ingredients and we enjoyed it very much with home made kiselo mleko ( yogurt ). Thank you my dear friend. Have a nice weekend. Hugs.

      Избриши
    2. Yes, kiselo mliako (yoghurt) is the best friend of the banica. :)

      Избриши
  4. Fantastično izgleda! Ovo će mi super doći za post! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Mmm, predivno izgleda! Prijala bi mi ovog jutra:)

    ОдговориИзбриши