Obožavam ovakve zalogaje..vama ih poklanjam za ove dolazeće Božićne i Novogodišnje praznike.
Sastojci za rusku salatu:
250 g krem sir
3 kašike kisele pavlake
2 kašike majoneza
1 kašičica Dijon ili bilo koji ljut senf
2-3 struka mladog luka ili pola ljubičastog luka
2-3 kašike sitno iseckane crvene paprike
250 g sitno iseckane piletine
4-5 sitno iseckanih kiselih krastavčića
1 veća sitno iseckana šargarepa
100 g skuvanog graška
3 sitno iseckanih kuvanih jaja
2-3 kašike sitno iseckanog vlašca
1 čen belog luka
kuvana jaja i peršun za dekoraciju
Priprema:
Napravljen je od smese za ovaj rolat, možete napraviti svaku koru posebno u tri boje ili ovako kao za rolat.Meni lično je mnogo lepši na ovaj način.
Sastojci za zeleni deo rolata:
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća
Sastojci za crveni deo rolata:
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike ajvara
Sastojci za žuti deo fila:
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
1 mala kašičica praška za pecivo
2 kašike sitnog starijeg kravljeg sira
Pripremiti 4 zdele,mikser, žicu za mućenje i sve namirnice neka su vam sobne temperature.
Razdvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli. Ostaviti ih na stranu. U drugu zdelu, u kojoj su žumanca, dodati dobro oceđen i sitno iseckan spanać, kiselu pavlaku, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno spojiti sa žicom za mućenje.Lagano dodavati umućena belanca i sve zajedno spojiti. Ostaviti zdelu na stranu.
Tako isto uraditi i sa crvenom smesom, samo na kraju umesto spanaća,dodati dve kašike ajvara.Ostaviti zdelu na stranu.
Sada tako i uraditi i sa trećom smesom i na kraju dodati dve kašike sira. Ostaviti na stranu.
Pleh od rerne ili veći duguljasti pleh veličine 28cm X 38cm prekriti papirom za pečenje i sipati svaku smesu kako vi volite.Protresite pleh da vam se smese poravnjaju i peći u prerthodno zagrajanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta. Toplo prevrnuti na kuhinjsku krpu, odvojiti pek papir i ostaviti da se potpuno ohladi.
Hladno preseći na 3 dela po dužini.
Razdvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli. Ostaviti ih na stranu. U drugu zdelu, u kojoj su žumanca, dodati dobro oceđen i sitno iseckan spanać, kiselu pavlaku, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno spojiti sa žicom za mućenje.Lagano dodavati umućena belanca i sve zajedno spojiti. Ostaviti zdelu na stranu.
Tako isto uraditi i sa crvenom smesom, samo na kraju umesto spanaća,dodati dve kašike ajvara.Ostaviti zdelu na stranu.
Sada tako i uraditi i sa trećom smesom i na kraju dodati dve kašike sira. Ostaviti na stranu.
Pleh od rerne ili veći duguljasti pleh veličine 28cm X 38cm prekriti papirom za pečenje i sipati svaku smesu kako vi volite.Protresite pleh da vam se smese poravnjaju i peći u prerthodno zagrajanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta. Toplo prevrnuti na kuhinjsku krpu, odvojiti pek papir i ostaviti da se potpuno ohladi.
Hladno preseći na 3 dela po dužini.
Skuvati šargarepu i grašak ali da ne bude prekuvano. Skuvati 5 jaja, 3 idu u fil,dva za dekoraciju.
Ocediti i ohladiti u ledenoj vodi sa dodatkom leda. Još jednom dobro ocediti i ostaviti na kuhinjski papir da upije višak vode.
Ocediti i ohladiti u ledenoj vodi sa dodatkom leda. Još jednom dobro ocediti i ostaviti na kuhinjski papir da upije višak vode.
Umutiti krem sir sa kiselom pavlakom, majonezom i senfom.
Dodati, sve ostale, sitno iseckane sastojke i na kraju dodati sitno iseckana jaja, skuvani grašak,so,biber i šargarepu i sve sa spatulom sjediniti. Probati za biber i so.
Dodati, sve ostale, sitno iseckane sastojke i na kraju dodati sitno iseckana jaja, skuvani grašak,so,biber i šargarepu i sve sa spatulom sjediniti. Probati za biber i so.
Staviti jedan deo patišpanja na dužu tacnu, preko pažljivo naneti pola
količine smese od sira, preko drugi deo patišpanja i ostatak smese od
sira i završiti sa korom.
Dva dana uzastopce je padala ledena kiša...napravila je mnogo štete.
Od našeg ulaza u garažu je napravljeno klizalište,danas je još i gore,još nisam izašla napolje ali vidim kroz prozor.
Osvojila me je na prvi pogled
ОдговориИзбришиHvala ti puno, draga Vera...torta je izuzetno ukusna i lepa za oko....ovde se još može "igrati" sa dekoracijom a i nije potrebno, Topli pozdrav.
ИзбришиI mene je osvojila na prvi pogled, savršena je! Za nevreme sam čula preko tv, ništa gore od ledene kiše. Nadam se da će se uskoro stvari normalizovati kod vas. Veliki pozdrav!
ОдговориИзбришиHvala Boby, mogu da je zamislim kako ćeš je ti napraviti...Od srca ti hvala i polako se vreme stabilizuje, ali sada ide mnogo daleko ispod nule...ali,preživećemo, samo da imamo grejanje i struju. Ovako nešto se nama još nije dogodilo, ali se događalo u drugim delovima Kanade, sad je bio red na nas. Topli ti pozdrav šaljem.
ИзбришиTako lepo izgleda kao neka skulptura!
ОдговориИзбришиMa htela sam lepše da je uslikam, ali mi nikako nije išlo. Od srca ti hvala.
ИзбришиUkusan, čestitam! Sretni blagdani!
ОдговориИзбришиSara & Miki, thank you so much for this wonderful savory cake...our friends loved it.Guys, have a wonderful Christmas and Happy New Year.
ИзбришиIt magical around you, Zoki! And your dish is so beautiful!!!
ОдговориИзбришиMerry Christmas, dear!!! Hugs :)
TiKi, thank you so much...this savory cake is so wonderful. Merry Christmas to you and yours and have good time with your family. Hugs, my dear friend:))
ИзбришиAjme meni snijega, a kod nas nikako zahladiti. Super je tortica
ОдговориИзбришиJoj Ingrid...kod nas je bilo ućžasno vreme, sada je malo bolje. Od srca ti hvala i srećan Božić!!!
ОдговориИзбриши