понедељак, 23. децембар 2013.

Slana torta " Ruska salata "


Obožavam ovakve zalogaje..vama ih poklanjam za ove dolazeće Božićne i Novogodišnje praznike. 






  Sastojci za rusku salatu:

     250 g krem sir
     3 kašike kisele pavlake
     2 kašike majoneza
     1 kašičica Dijon ili bilo koji ljut senf
     2-3 struka mladog luka ili pola ljubičastog luka
     2-3 kašike sitno iseckane crvene paprike
     250 g sitno iseckane piletine
     4-5 sitno iseckanih kiselih krastavčića
     1 veća sitno iseckana šargarepa
     100 g skuvanog graška
     3 sitno iseckanih kuvanih jaja
     2-3 kašike sitno iseckanog vlašca
     1 čen belog luka
      kuvana jaja i peršun za dekoraciju


Priprema:

Prvo spremiti patišpanj  za tortu:
Napravljen je od smese za ovaj rolat, možete napraviti svaku koru posebno u tri boje ili ovako kao za rolat.Meni lično je mnogo lepši  na ovaj način.

   Sastojci za zeleni deo rolata:

     2 jaja
    2 kašike ulja
    1 kašika kisele pavlake
    2 kašike brašna
    1 mala kašičica praška za pecivo
    2 kašike blanširanog i sitno iseckanog spanaća

    Sastojci za crveni deo rolata:


     2 jaja
    2 kašike ulja
    1 kašika kisele pavlake
    2 kašike brašna
    1 mala kašičica praška za pecivo
    2 kašike ajvara

    Sastojci za žuti deo fila:


     2 jaja
    2 kašike ulja
    1 kašika kisele pavlake
    2 kašike brašna
     1 mala kašičica praška za pecivo
    2 kašike sitnog starijeg kravljeg sira

Pripremiti 4 zdele,mikser, žicu za mućenje i sve namirnice neka su vam sobne temperature.
Razdvojiti belanca od žumanca i belanca umutiti mikserom sa vrlo malo soli. Ostaviti ih na stranu. U drugu zdelu, u kojoj su žumanca, dodati dobro oceđen i sitno iseckan spanać, kiselu pavlaku, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve zajedno spojiti sa žicom za mućenje.Lagano dodavati umućena belanca i sve zajedno spojiti. Ostaviti zdelu na stranu.
Tako isto uraditi i sa crvenom smesom, samo na kraju umesto spanaća,dodati dve kašike ajvara.Ostaviti zdelu na stranu.
Sada tako i uraditi i sa trećom smesom i na kraju dodati dve kašike sira. Ostaviti na stranu.
Pleh od rerne ili veći duguljasti pleh veličine 28cm X 38cm prekriti papirom za pečenje i sipati svaku smesu kako vi volite.Protresite pleh da vam se smese poravnjaju i peći u prerthodno zagrajanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta. Toplo prevrnuti na kuhinjsku krpu, odvojiti pek papir i ostaviti da se potpuno ohladi.
Hladno preseći na 3 dela po dužini.


Dok se kora hladi pripremiti fil.
Skuvati šargarepu i grašak ali da ne bude prekuvano. Skuvati 5 jaja, 3 idu u fil,dva za dekoraciju.
Ocediti i ohladiti u ledenoj vodi sa dodatkom leda. Još jednom dobro ocediti i ostaviti na kuhinjski papir da upije višak vode.
Umutiti krem sir sa kiselom pavlakom, majonezom i senfom.
Dodati, sve ostale, sitno iseckane sastojke i na kraju dodati sitno iseckana jaja, skuvani grašak,so,biber i šargarepu i sve sa spatulom sjediniti. Probati za biber i so.
Staviti jedan deo patišpanja na dužu tacnu, preko pažljivo naneti pola količine smese od sira, preko drugi deo patišpanja i ostatak smese od sira i završiti sa korom.


Ukrasiti sa sečenim jajima ili kako vi već volite. Pokriti sa najlonom i ostaviti preko noći u frižider.
Sutra iseći na šnite i poslužiti za predjelo.


Ovo nije tipična ruska salata...vi pravite fil po vašem ukusu i izboru.

Prijatno!!!!

 Sad malo pogledajte slike kakva je noć bila...mi smo bili u gostima i kad smo se vraćali, ovo nas je pratilo putem. Ove slike su iz naše ulice i posle sat vremena je nestala struja, koju nismo imali 26-7 sati a kad nema struje, nema ni grejanje,ni kuvanje, ni TV, ni telefon...totalno smo zavisni od nje. 



 Dva dana uzastopce je padala ledena kiša...napravila je mnogo štete.








Od našeg ulaza u garažu je napravljeno klizalište,danas je još i gore,još nisam izašla napolje ali vidim kroz prozor.

12 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala ti puno, draga Vera...torta je izuzetno ukusna i lepa za oko....ovde se još može "igrati" sa dekoracijom a i nije potrebno, Topli pozdrav.

      Избриши
  2. I mene je osvojila na prvi pogled, savršena je! Za nevreme sam čula preko tv, ništa gore od ledene kiše. Nadam se da će se uskoro stvari normalizovati kod vas. Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Boby, mogu da je zamislim kako ćeš je ti napraviti...Od srca ti hvala i polako se vreme stabilizuje, ali sada ide mnogo daleko ispod nule...ali,preživećemo, samo da imamo grejanje i struju. Ovako nešto se nama još nije dogodilo, ali se događalo u drugim delovima Kanade, sad je bio red na nas. Topli ti pozdrav šaljem.

      Избриши
  3. Одговори
    1. Ma htela sam lepše da je uslikam, ali mi nikako nije išlo. Od srca ti hvala.

      Избриши
  4. Одговори
    1. Sara & Miki, thank you so much for this wonderful savory cake...our friends loved it.Guys, have a wonderful Christmas and Happy New Year.

      Избриши
  5. It magical around you, Zoki! And your dish is so beautiful!!!
    Merry Christmas, dear!!! Hugs :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. TiKi, thank you so much...this savory cake is so wonderful. Merry Christmas to you and yours and have good time with your family. Hugs, my dear friend:))

      Избриши
  6. Ajme meni snijega, a kod nas nikako zahladiti. Super je tortica

    ОдговориИзбриши
  7. Joj Ingrid...kod nas je bilo ućžasno vreme, sada je malo bolje. Od srca ti hvala i srećan Božić!!!

    ОдговориИзбриши