недеља, 8. децембар 2013.

Pita od jabuka.................

...na malo drugačiji način.



Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
8 do 10 osrednjih kiselih jabuka ( Granny Smith )
sok od 1 limuna
1 veća konzerva ananasa ( kompot )
125 ml javorovog sirupa ili 100 g šećera
100 g seckanih oraha
100 g suvih brusnica ili suvog grožđa
125 ml sok od jabuka ili vode
po ukusu cimet
1 velika kesica Kotany burbon vanila ili 2 manje kesice burbon vanile
puter za premazivanje kora

Priprema:

Oljuštiti i očistiti jabuke i iseći na sitnije kockice. U veću činiju iscediti limunov sok i tu stavljati kockice jabuke i svaki put kad dodate novu količinu jabuka promešati da izbegnete da vam jabuke pocrne.

Kad ste završili sa jabukama, ocediti ananas od soka i dodati jabukama, dodati javorov sirup/šećer, brusnice/suvo grožđe i sok od jabuka/vodu ( ako vam ne smeta ukus ananasa dodajte sok koji ste ocedili iz kompota )  sve dobro promešati i sipati u dublji i širi tiganj i donstati,povremeno mešajući dok sva tečnost ne ispari.
Ostaviti da se ohladi i u hladno dodati cimet i vanilu.


Otopiti puter ( trebaće vam oko 150 do 200 g ) i svaku koru premazati sa otopljenim puterom i staviti tako 3 do 4 kore ( ja sam koristila kore za baklavu i stavila sam 5 kora za svaki rolat ). 
Ako su vam jabuke puno sočne i imate po malo tečnosto u filu svaku koru posuti sa malo prezli koje ste izmešali sa malo šećera i cimeta, meni nije bilo potrebno jer sam koristila zlatni delišes koje nisu bile baš tako sočne.




 Na početku kora staviti oko 4 do 5 punih kašika fila, spoljne strane podviti prema sredini i zaviti u rolat.
Pleh prekriti sa papirom za pečenje i staviti sve rolate ( ja sam ih imala 4 ) i ostaviti malo razmaka između njih.


Premazati sve rolate sa ostatkom putera.

Zagrejati rernu na 180*C i peći dok vam blago ne porumeni, oko 45 minuta.

Ohladiti i iseći na parčiće,posuti sa prah šećerom i poslužiti.




Prijatno!!!!

12 коментара:

  1. This apple pie is just delicious, Zoki! I like it, it's so cosy and yummy. :)
    Have a nice day, my dear friend - full of joy and smiles! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Opet predivna pita i opet ja koja ne mogu da odolim....:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandrice, pite su i moja slabost,samo ja pojedem parče-dva dok je topla, posle mogu da je gledam, ne privlači me.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Zorice, kad ti to napravis, mogu samo da se divim... prelepa pita i fotkice.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E moja Lana....od svakog od vas sam po nešto naučila...a tvoje slike i deserte obožavam i uvek im se divim. Daće Bog da se jednom sretnemo pa ćemo da izmenjamo iskustva. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Jao divne li strudle..bas sa jabukam nisam odavno pravila,probacu.HvalaZoki:)

    ОдговориИзбриши
  5. sočna i aromatična..... bravo za ideju sa ananasom ! ma ODLIČNA SVAKAKO !

    ОдговориИзбриши
  6. Predivna fotka već mi je privukla pažnju:) Mmm, fino i ukusno, baš da se malo utoplimo uz nju.

    ОдговориИзбриши