Još jedna idealna torta za najlepšu noć u godini....Novu Godinu ili za Božić...brzo se napravi i fantastičnog je ukusa,probajte.
Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.
Sastojci za biskvit:
5 jaja
100 g šečera
1 kesiva vanilinog šećera sa ukusom ruma
200 g tostiranih i mlevenih lešnika
25 g ne zaslađenog kakao
35 g brašna
1 kesica praška za pecivo
Sastojci za fil:
200 g omekšalog putera
200 g čokolade ( kod mene je pola sa 70% kakaoa i pola mlečna čokolada )
160 g nutella
60 g napolitanki sa punjenjem od lešnika
Sastojci za ganache:
100 g čokolade sa 70% kakao
50 g mlečne čokolade
25 g putera
60 ml pavlake
i još:
12 čokoladnih pralinica Ferrero Rocher
Priprema:
Umutiti jaja sa dodatkom šećera i vanile u gustu i svetlu smesu.
U posebnu činiju izmešati lešnike, koje ste pre mlevenja, malo ispekli i oljuštili,brašno, kakao i prašak za pecivo.
Umešati veoma pažljivo, dodavajući malo po malo u umućena jaja.
Podmazati kalup za tortu, prečnik 22cm i prekriti samo dno sa papirom za pečenje.
Isipati smesu,poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 25 do 30 minuta.
Ostaviti da se ohladi u kalupu, prevrnuti biskvit na žicu za hlađenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
Umešati veoma pažljivo, dodavajući malo po malo u umućena jaja.
Podmazati kalup za tortu, prečnik 22cm i prekriti samo dno sa papirom za pečenje.
Isipati smesu,poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 25 do 30 minuta.
Ostaviti da se ohladi u kalupu, prevrnuti biskvit na žicu za hlađenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađen biskvit preseći na pola i ostaviti da se i dalje hladi.
Dodati u čokoladu puter i nutelu i umutiti sa mikserom.
Dodati sitno iseckane napolitanke i sve izmešati sa spatulom.
Dodati sitno iseckane napolitanke i sve izmešati sa spatulom.
Staviti na tacnu jedan deo biskvita sipati preko biskvita fil, poravnjati i staviti preko fila drugi deo biskvita i malo pritisnuti rukom.
Ostaviti u frižider nekoliko sati.
Na pari otopiti čokoladu, puter i pavlaku, preliti tortu.
Ukrasiti sa pralinama i ostaviti preko noći u frižider.
Ukrasiti sa pralinama i ostaviti preko noći u frižider.
Pre služenja torte, najbolje je izvaditi tortu sat dva, pre nego što
ćete je poslužiti, inače fil je tvrd ako je sečete odmah po vađenju iz
frižidera.
prefina! cesto ju pravimo za razne prigode… Izgleda skroz njam :)
ОдговориИзбришиHvala puno...pravila sam je ranije ali na drugačiji način, moraću da postavim i taj recept.
ИзбришиI think that it would be one of my favourite cakes, Zoki... Well done, my friend, and have a nice evening! :)
ОдговориИзбришиIf you love chocolate then this is IT. Thank you so much and enjoy your weekend. Hugs, my friend:)
ИзбришиKako se čokoladna glazura cakli... Čula sam za tu tortu ali nikad je nisam probala. Neobično je kako se kod nas prime te homemade varijante poznatih kupovnih slatkiša. Zorica, ko vam jede te silne slatkiše koje pravite, ako kažete da ne volite slatko?
ОдговориИзбришиKad se glazura ohladi, nema baš taj sjaj, ali ću videti danas, kad je izvadim iz frižidera da odstoji na sobnoj temperaturi, da li će joj se sjaj povratiti.
ИзбришиU pravu si, slatko ne jedem ali zato imamo decu,unučiće i prijatelje, koji ih obožavaju i pravim ih za njih.
Srećna Nova Godina:))
Savrsena za praznike.
ОдговориИзбришиSretnu Novu godinu zelim!
Od srca ti hvala, draga Jasna i srećna Nova 2014 godina tebi i tvojima!!
ИзбришиPrava praznična poslastica :)
ОдговориИзбришиHvala puno, kod nas će biti danas na stolu.
ИзбришиPredivna tortica, a glazura je zaista posebna... srecni praznici i sve najlepse u Novoj godini!:)))
ОдговориИзбришиHvala ti puno, draga Lana:)) Srećni praznici i vama.
ИзбришиPrava praznična poslastica. baš po mom ukusu! Čokolada, čokolada i čokolada... vooolim!! Srećna Nova godina!
ОдговориИзбришиHvala Boby puno...za čokoljubice ovo je raj....Srećna Nova 2014 godina:))
ИзбришиPrava praznicna torta! Srecni vam praznici, sve najbolje u Novoj godini!
ОдговориИзбришиHvala, draga Jelena i srećna Nova 2014 godina!!
Избриши