Još jedna odlična ideja kako iskoristiti ovomesečnu namirnicu, brusnice za igricu " Ajme,koliko nas je"
Moji recepti ne učestvuju u igrici ali volim da su svi ovi recepti na jednom mestu...ja ih imam toliko puno, da neću uspeti sve da ih uvrstam ovde.
Vama, srećno!!
Sastojci za testo:
7 g suvog kvasca
65 g + 1 kašičica šećera
375 ml toplog mleka
2 jaja
115 g otopljenog putera
1/2 kašičice soli
600 - 750 g brašna
1 kašika vanilinog ekstrata ili vanilla paste
1 kašika naribane korice od pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže
Krema od sira:
180 g krem sira
2 kašike šećera
1 jaje
1 kašičica vanilinog ekstrata
Voćno punjenje:
250 g brusnica
sok od pola limuna
50 g šećera
40 g skrobnog brašna
Za premazivanje testa:
1 jaje
1 do 2 kašike mleka
7 g suvog kvasca
65 g + 1 kašičica šećera
375 ml toplog mleka
2 jaja
115 g otopljenog putera
1/2 kašičice soli
600 - 750 g brašna
1 kašika vanilinog ekstrata ili vanilla paste
1 kašika naribane korice od pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže
Krema od sira:
180 g krem sira
2 kašike šećera
1 jaje
1 kašičica vanilinog ekstrata
Voćno punjenje:
250 g brusnica
sok od pola limuna
50 g šećera
40 g skrobnog brašna
Za premazivanje testa:
1 jaje
1 do 2 kašike mleka
Priprema:
U veću zdelu za mešenje staviti toplo mleko, kašičicu šećera i
kvasac,sve dobro promešati da se kvasac i šećer otopi,dodati 300 g
brašna i sa žicom za mućenje sjediniti sve zajedno.Pokriti ostaviti oko
pila sata da starter nadođe.
Kad se starter uduplao, dodati blago
umućena jaja,šećer,otopljen puter sve dobro izmešati sa varjačom.Dodati
još 300 g brašna i umesiti testo, isipati na radnu površinu i dodavati
još po malo brašna dok ne dobijete glatko, ali po malo lepljivo
testo.Meni je ostalo vrlo malo brašna od ovih 150 g koje nisam dodala
odmah.
Umešeno testo premazati blago sa malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Umešeno testo premazati blago sa malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Dok testo raste umutiti krem sira,koji je sobne temperature, sa šećerom,jajetom i vanilom.Ostaviti na stranu.
U manju šerpicu staviti brusnice,sok od pola limuna,skrobno brašno ( ja sam ovde koristila puding od vanile umesto skrobnog brašna ) i šećer i kuvati na srednjoj temperaturi dok se smesa ne zgusne ( ja nisam kuvala voće,zaboravila sam a brusnice su mi bile zamrznute,koje sam još juče izvadila i ostavila u frižideru,tako da su bile manje sočne nego što su sveže,znači važno je da se voće malo prokuva da se zgusne ).Ostaviti da se prohladi.
U manju šerpicu staviti brusnice,sok od pola limuna,skrobno brašno ( ja sam ovde koristila puding od vanile umesto skrobnog brašna ) i šećer i kuvati na srednjoj temperaturi dok se smesa ne zgusne ( ja nisam kuvala voće,zaboravila sam a brusnice su mi bile zamrznute,koje sam još juče izvadila i ostavila u frižideru,tako da su bile manje sočne nego što su sveže,znači važno je da se voće malo prokuva da se zgusne ).Ostaviti da se prohladi.
Naraslo testo podeliti na pola. Od ove
količine testa dobićete dve štrudle ( ja sam pravila samo jednu štrudlu i
sve sastojke sam podelila na pola )
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo na pravougaonik veličine 30cm X 45cm
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo na pravougaonik veličine 30cm X 45cm
Testo sa strane raseći sa pizza sekačem ili oštrim nožem na trakice oko 2
cm debljine a sredinu ostaviti celu,na tu sredinu prvo staviti pola
smese od krem sira preko naređati polovinu voće.Gornji deo testa koji je
malo širi od prethodnih trakica preklopiti preko voća onda preklapati
trakice unakrst, jednu preko druge.Na kraju takođe testo prebaciti preko
fila,kao na početku i završiti sa prebacivanjem trakica.
Prebaciti upletenu štrudlu tako što ćete
vaše ruke podvući ispod štrudle i preneti na pleh koji ste postavili sa
papirom za pečenje. Ako vam je lakše, razvaljano testo preneti na papir
za pečenje pa onda iseći trakice i puniti filom.
Ostaviti štrudlu,pokrivenu, da naraste još pola sata.
Ostaviti štrudlu,pokrivenu, da naraste još pola sata.
Naraslu pletenicu blago premazati sa umućenim jajetom i mlekom,po želji
posuti je sa malo braon šećera i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na
185*C oko 30 do 35 nminuta ili dok vam fino ne porumeni.
Pečenu štrudlu ohladiti,posuti sa prah šećerom i poslužiti.
Umesto brusnica možete koristiti borovnice, jagode, višnje,
jabuke,breskve.Šećer stavite u ovaj voćni fil po slatkoći voća koje
stavljate u nadev,brusnice su malo kiselije zato treba 50 g šećera.
Wow, Milice ovo je prekrasno... bas si je fino uradila..
ОдговориИзбришиHvala ti puno...ja mnogo volim ova ukrštena testa.Topli pozdrav, draga moja.
ИзбришиMmmmmm.... Mmmmmm....
ОдговориИзбришиOh, Zoki, I love it! :)
Hugs and kisses, my dear friend!
What else to say...I love it to. Thank you my dear friend:)) Hugs.
ИзбришиVery sweet idea! And so well prepared!! Congratulations, Zoki!! :) Hugs
ОдговориИзбришиThank you my dear freind and I am so glad that you like this strudel. Hugs and have a nice weekend:))
ОдговориИзбришиUpleteno zapleteno,kako si je fino uredila;)
ОдговориИзбришиHvala...volim ja da se igram sa ovim pletenjem, kad ne znam da pletem sa iglama, onda neka pletem testo.
ОдговориИзбриши