субота, 21. децембар 2013.

Trostruki čokoladni užitak

19 decembra je Sv. Nikola i slava kod prijateljice....ta žena je svima nama pravila kolače i torte, ali više ne može, godine su je stigle i sada je red na nas da "vratimo dug". Njena snaha obožava kremaste i čokoladne torte i ovo sam napravila za nju. 



   1 pakovanje rozen kora a može i keks ( petit beurre )

    Sastojci za čokoladni fil:


     750 ml punomasnog mleka
     2 kesice pudinga od čokolade
     100 g tamne čokolade sa 70% kakaoa
     100 g putera
     75 g šećera

    Sastojci za svetliji fil:


     750 ml punomasnog mleka
     2 kesice pudinga od lešnika
     100 g mlečne čokolade
     100 g putera
     50 g šećera

    Sastojci za beli fil:


     750 g punomasnog mleka
     2 kesice pudinga od vanile
     100 g bele čokolade
     100 g putera
     50 g šećera

    Sastojci za ganache:


     250 g čokolade
     250 ml pavlake
     kašika - dve konjaka ( ne mora )


Priprema:


Prvo napraviti sva tri fila.
U tri šerpice staviti po 750 ml mleka, oduzeti malo u koji ćete rastvoriti puding a u ostatak mleka staviti šećer i ostaviti da provri. U provrelo mleko sipati puding i stalno mešajte sa žicom za mućenje da se ne stvore grudvice.
Kuvati dok se ne zgusne.
U vruć puding staviti čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi ( da vam pomogne da se čokolada što pre otopi iseći je na manje komade )
Tako uraditi sa sve tri smese.
Sipati u zdele, pokriti sa najlon folijom direktno preko pudinga ( da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.

 Umutiti puter sa kašikom dve prah šećera u kremastu smesu.
Uzeti druge zdele i u svaku staviti po 100 g putera i stalno muteći sa mikserom dodavati ohlađenu kremu od čokolade i pudinga i umutiti u glatku smesu.
Sada, izbor je vaš,možete koristiti rozen korice ( ja sam njih koristila, ako hoćete da imate samo kremastu tortu,jer one se i ne osete da ih ima u torti, onda upotrebite njih a ako hoćete da imate ukus "testa" onda koristite petit beurre keks, koji ćete prethodno umočiti u mleko i naređati da dobijete veličinu 20cm X 30cm.
Ja sam svaku kremu podelila na 3 dela po 300 g i znači imala sam 9 posudica. Ako koristite keks ja bih stavila od svake kreme po dve,što znači po 450 g svaki red.
Staviti na tacnu koru,ili keks, preko nje staviti tamnu kremu prvo,opet koru i onda svetliju kremu od lešnika, opet koru i na kraju belu kremu.
Ponoviti sve ispočetka:kora,tamna krema, svetla krema i na kraju bela i imate tako još jednom i završiti sa korom.
Ostaviti preko noći u frižider ili na hladnom mestu.
Napraviti ganache tako što ćete zagrejati pavlaku do vrenja, ali da ne provri,preliti preko iseckane čokolade ( ja sam koristila čokoladu za kuvanje ) i mešati dok se potpuno ne otopi, dodati konjak,još jednom sve promešati i ostaviti preko noći u frižider.
Umutiti sutra pre nego što ćete dekorisati tortu.
Premazati tortu sa ganache kremom, ukrasiti sa čokoladom i dodati na kraju truffles od čokolade.
Tortu ,možete dekorisati po vašem izboru.
Ja nisam veliki obožavatelj torti i kolača, ova je fina jer je puna kreme i brzo se pojela...ja sam samo probala kreme dok sam ih pravila,tortu nisam probala, jer dok smo mi došli sa druge slave, više nije bilo mesta u stomaku ni za šta a kamoli za slatkiše, ali oni koji su je probali su rekli da im se dopada.
Ovu ću tortu ponoviti sa turskim keksom, jer mislim da će biti idealan spoj. Presek nemam ali uskoro će biti.

Tortu možete i zamrznuti, još je lepša,deluje mi kao neka lepa sladoled torta


Slika nije moja već snahe moje prijateljice koja je ovo uslikala sa telefonom...šteta što nije lepša slika.
 
Prijatno!!!!!


8 коментара:

  1. Ovo je prava kremasta torta:) Steta sto nema presek torte, ali sastojci su fenomenalni:)

    ОдговориИзбриши
  2. Wygląda fantastycznie! Na pewno smakuje rewelacyjnie:)

    ОдговориИзбриши
  3. mislim da trebaš otvoriti poslastičarnicu! jako mi se dopada tvoja torta. mislim da ću je praviti uskoro. svekrva ovih dana samo tortu traži ! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako volite kremaste torte, nećete pogrešiti...daleko sam ja od poslastičarnice, volim da pravim, za meni, drage ljude i zaista se trudim, mada ja ne volim da pravim torte,niti volim da ih jedem.

      Избриши
  4. Lovely cake! :) L-o-v-e-l-y! :)
    Well done, Zoki! I wish you all the best, my dear friend. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. What else to say...THANK YOU so much and have a Happy Holidays!!!! Hugs, my friend:))

      Избриши