19 decembra je Sv. Nikola i slava kod prijateljice....ta žena je svima nama
pravila kolače i torte, ali više ne može, godine su je stigle i sada je
red na nas da "vratimo dug". Njena snaha obožava kremaste i čokoladne
torte i ovo sam napravila za nju.
1 pakovanje rozen kora a može i keks ( petit beurre )
Sastojci za čokoladni fil:
750 ml punomasnog mleka
2 kesice pudinga od čokolade
100 g tamne čokolade sa 70% kakaoa
100 g putera
75 g šećera
Sastojci za svetliji fil:
750 ml punomasnog mleka
2 kesice pudinga od lešnika
100 g mlečne čokolade
100 g putera
50 g šećera
Sastojci za beli fil:
750 g punomasnog mleka
2 kesice pudinga od vanile
100 g bele čokolade
100 g putera
50 g šećera
Sastojci za ganache:
250 g čokolade
250 ml pavlake
kašika - dve konjaka ( ne mora )
Sastojci za čokoladni fil:
750 ml punomasnog mleka
2 kesice pudinga od čokolade
100 g tamne čokolade sa 70% kakaoa
100 g putera
75 g šećera
Sastojci za svetliji fil:
750 ml punomasnog mleka
2 kesice pudinga od lešnika
100 g mlečne čokolade
100 g putera
50 g šećera
Sastojci za beli fil:
750 g punomasnog mleka
2 kesice pudinga od vanile
100 g bele čokolade
100 g putera
50 g šećera
Sastojci za ganache:
250 g čokolade
250 ml pavlake
kašika - dve konjaka ( ne mora )
Priprema:
Prvo napraviti sva tri fila.
U tri šerpice staviti po 750 ml mleka, oduzeti malo u koji ćete rastvoriti puding a u ostatak mleka staviti šećer i ostaviti da provri. U provrelo mleko sipati puding i stalno mešajte sa žicom za mućenje da se ne stvore grudvice.
Kuvati dok se ne zgusne.
U vruć puding staviti čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi ( da vam pomogne da se čokolada što pre otopi iseći je na manje komade )
Tako uraditi sa sve tri smese.
Sipati u zdele, pokriti sa najlon folijom direktno preko pudinga ( da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.
U tri šerpice staviti po 750 ml mleka, oduzeti malo u koji ćete rastvoriti puding a u ostatak mleka staviti šećer i ostaviti da provri. U provrelo mleko sipati puding i stalno mešajte sa žicom za mućenje da se ne stvore grudvice.
Kuvati dok se ne zgusne.
U vruć puding staviti čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi ( da vam pomogne da se čokolada što pre otopi iseći je na manje komade )
Tako uraditi sa sve tri smese.
Sipati u zdele, pokriti sa najlon folijom direktno preko pudinga ( da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.
Umutiti puter sa kašikom dve prah šećera u kremastu smesu.
Uzeti druge zdele i u svaku staviti po 100 g putera i stalno muteći
sa mikserom dodavati ohlađenu kremu od čokolade i pudinga i umutiti u
glatku smesu.
Sada, izbor je vaš,možete koristiti rozen
korice ( ja sam njih koristila, ako hoćete da imate samo kremastu
tortu,jer one se i ne osete da ih ima u torti, onda upotrebite njih a
ako hoćete da imate ukus "testa" onda koristite petit beurre keks, koji
ćete prethodno umočiti u mleko i naređati da dobijete veličinu 20cm X
30cm.
Ja sam svaku kremu podelila na 3 dela po 300 g i znači imala sam 9 posudica. Ako koristite keks ja bih stavila od svake kreme po dve,što znači po 450 g svaki red.
Ja sam svaku kremu podelila na 3 dela po 300 g i znači imala sam 9 posudica. Ako koristite keks ja bih stavila od svake kreme po dve,što znači po 450 g svaki red.
Staviti na tacnu koru,ili keks, preko nje
staviti tamnu kremu prvo,opet koru i onda svetliju kremu od lešnika,
opet koru i na kraju belu kremu.
Ponoviti sve ispočetka:kora,tamna krema, svetla krema i na kraju bela i imate tako još jednom i završiti sa korom.
Ostaviti preko noći u frižider ili na hladnom mestu.
Ponoviti sve ispočetka:kora,tamna krema, svetla krema i na kraju bela i imate tako još jednom i završiti sa korom.
Ostaviti preko noći u frižider ili na hladnom mestu.
Napraviti ganache tako što ćete zagrejati
pavlaku do vrenja, ali da ne provri,preliti preko iseckane čokolade (
ja sam koristila čokoladu za kuvanje ) i mešati dok se potpuno ne otopi,
dodati konjak,još jednom sve promešati i ostaviti preko noći u
frižider.
Umutiti sutra pre nego što ćete dekorisati tortu.
Umutiti sutra pre nego što ćete dekorisati tortu.
Premazati tortu sa ganache kremom, ukrasiti sa čokoladom i dodati na kraju truffles od čokolade.
Tortu ,možete dekorisati po vašem izboru.
Tortu ,možete dekorisati po vašem izboru.
Ja nisam veliki obožavatelj torti i kolača, ova je fina jer je puna
kreme i brzo se pojela...ja sam samo probala kreme dok sam ih
pravila,tortu nisam probala, jer dok smo mi došli sa druge slave, više
nije bilo mesta u stomaku ni za šta a kamoli za slatkiše, ali oni koji
su je probali su rekli da im se dopada.
Ovu ću tortu ponoviti sa turskim keksom, jer mislim da će biti idealan spoj. Presek nemam ali uskoro će biti.
Tortu možete i zamrznuti, još je lepša,deluje mi kao neka lepa sladoled torta
Prijatno!!!!!
Ovu ću tortu ponoviti sa turskim keksom, jer mislim da će biti idealan spoj. Presek nemam ali uskoro će biti.
Tortu možete i zamrznuti, još je lepša,deluje mi kao neka lepa sladoled torta
Slika nije moja već snahe moje prijateljice koja je ovo uslikala sa telefonom...šteta što nije lepša slika.
Ovo je prava kremasta torta:) Steta sto nema presek torte, ali sastojci su fenomenalni:)
ОдговориИзбришиHvala Nataša, uskoro će biti i presek, praviću je ponovo.
ИзбришиWygląda fantastycznie! Na pewno smakuje rewelacyjnie:)
ОдговориИзбришиShiral, thank you soooo much. Happy Holidays!!!
Избришиmislim da trebaš otvoriti poslastičarnicu! jako mi se dopada tvoja torta. mislim da ću je praviti uskoro. svekrva ovih dana samo tortu traži ! :)))
ОдговориИзбришиAko volite kremaste torte, nećete pogrešiti...daleko sam ja od poslastičarnice, volim da pravim, za meni, drage ljude i zaista se trudim, mada ja ne volim da pravim torte,niti volim da ih jedem.
ИзбришиLovely cake! :) L-o-v-e-l-y! :)
ОдговориИзбришиWell done, Zoki! I wish you all the best, my dear friend. :)
What else to say...THANK YOU so much and have a Happy Holidays!!!! Hugs, my friend:))
Избриши