Slično našoj štrudli a opet drugačiije, probajte, možda će vam se dopasti.
Još jedan način kako upotrebiti ovomesečnu namirnicu-brušnice za igricu " Ajme, koliko nas je"
Sastojci za testo:
530 g svenamenskog brašna
175 ml toplog mleka
50 g otopljenog putera
50 g šećera
10 g suvog kvasca
100 g pirea od jabuka
1 jaje
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
pola kašičice soli
Sastojci za punjenje:
2 osrednje jabuke isečena na sitne kockice
100 g krupno sečenih suvih brusnica
75 g krupnije sečenih oraha ili pikan oraha
75 g braon šećera
2 kašičice mlevenog cimeta
25 g hladnog putera
50 g brašna
Sastojci za preliv:
150 g ? prah šećera
2 kašike javorovog sirupa ili soka od jabuka
sok od pola limuna
Priprema:
U toplo mleko dodati kašičicu šečera i kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U veću zdelu za mešenje prosejati brašno, dodati otopljen puter, jaje, so, šećer, vanilin šećer, pire od jabuka,nadošli kvasac i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti glatko, po malo tvrđe, testo.
Oblikovati u kuglu, premazati sa uljem,vratiti u posudu,pokriti sa najlonom i ostaviti da se testo udupla.
U veću zdelu za mešenje prosejati brašno, dodati otopljen puter, jaje, so, šećer, vanilin šećer, pire od jabuka,nadošli kvasac i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti glatko, po malo tvrđe, testo.
Oblikovati u kuglu, premazati sa uljem,vratiti u posudu,pokriti sa najlonom i ostaviti da se testo udupla.
Dok testo raste pripremiti fil.
Jabuke očistiti i sitno ih naseckajte.Suve brusnice iseći na krupnije, orahe ( ja sam koristila pikan orahe ) takođe krupnije naseckajte.
Sve to staviti u zdelu, dodati braon šećer i cimet.
Puter i brašno sjediniti i sa dve viljuške sjediniti dok ne dobijete mrvice, koje izgledaju kao testo i na kraju dodati i njih u smesu od jabuka i sve zajedno izmešati.
Ostaviti u frižider.
Jabuke očistiti i sitno ih naseckajte.Suve brusnice iseći na krupnije, orahe ( ja sam koristila pikan orahe ) takođe krupnije naseckajte.
Sve to staviti u zdelu, dodati braon šećer i cimet.
Puter i brašno sjediniti i sa dve viljuške sjediniti dok ne dobijete mrvice, koje izgledaju kao testo i na kraju dodati i njih u smesu od jabuka i sve zajedno izmešati.
Ostaviti u frižider.
Uduplano testo premesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo što više možete u pravougaonik.
Testo, ako je dobro umešeno će vam biti puno ovih plihčića.
Testo, ako je dobro umešeno će vam biti puno ovih plihčića.
Na razvučeno testo staviti fil u obliku kobasice ali malo dalje od
početka testa, dovoljno da možete testo da prebacite preko fila.
Prebaciti rolat na veći okrugli pleh ili tepsiju ( 30 cm ili veći obim )
koje ste prekrili papirom za pečenje i zaviti u krug a krajeve povežite
da vam budu spojeni.
Krug raseći sa oštrim nožem ali ne potpuno, ostavite oko 2cm da je krug
ceo sa unutrašnje strane. ( pogledajte sliku ) Posle svakog sečenja,
obrisati nož.
Svaki isečeni deo okrenuti malo tako da
naleže po malo na sledeći krug. Nemojte se bojati da okrenete
testo...izuzetno je dobro za rad, samo pazite da vam ne ispadne fil. ( malo pogurati venac prema napolju sa unutrašnje strane da se otvori još malo )
Pokriti sa najlonom i ostaviti da naraste još tridesetak minuta.
Naraslo testo premazati sa umučenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni. Ako porumeni pre vremena,pokriti sa papirom za pečenje.
Pokriti sa najlonom i ostaviti da naraste još tridesetak minuta.
Naraslo testo premazati sa umučenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni. Ako porumeni pre vremena,pokriti sa papirom za pečenje.
Uzeti šolju od 250 ml i napuniti je sa prah šečerom ( ja sam zaboravila da izmerim u gramima ), dodati sok i jabukov sok/javorov sirup i sve umutiti u glatku smesu.
Ispečen venac ostaviti da se ohladi, preneti ga veoma pažljivo na veliku tacnu, preliti sa prelivom i poslužiti....po želji možete dodati još preliva po kolaču.
Zorice ovo je fenomenalno! Sa zadovoljstvom cu ga isprobati.:-)
ОдговориИзбришиCale, baš se radujem i znam da ćeti se dopasti...ukus je božanstvem.Od srca ti hvala.
ИзбришиPerfect - tasty, beautiful,yummy! Well done, Zokiii! :)
ОдговориИзбришиHave a nice day, my dear friend. :)
Thank you so much, my dear friend.Enjoy your weekend. Hugs and kisses.
ИзбришиZorice, ostavljas me bez teksta... prelepa ideja i recept.:)))
ОдговориИзбришиHvala, draga moja Lana...ja testa jako volim a juče smo imali goste i na kraju sam im poslužila ovaj venac...oduševili smo se svi sa ukusom i mirisom. ( koristila sam suve brusnice sa ukusom maline ) Pozdrav, draga moja.
ИзбришиKao i uvek ostaviš i mene bez teksta.Samo imam jedan problem.Zaposlis me da napravim.Divno iygleda,yaista divn,ukrasio bi svaki sto.
ОдговориИзбришиTi ćeš to za čas da napraviš. Hvala ti puno, draga Džoli.
ИзбришиMogu samo da zamislim kako je ukusno, a izgleda predivno. Ukras na stolu, da ti je žao da načneš.
ОдговориИзбришиTaci, od srca ti hvala i da znaš da zaiste lepo izgleda na stolu..može biti doručak sa čašom mleka ili desert posle jela..Topli pozdrav.
ИзбришиВеликолепно,мила Зори! Весели празници, прегръдки.
ОдговориИзбришиThank you so much, my dear friend. Happy Holidays to you and yours.
ИзбришиPredivan način za pripremu svečane poslastice. Apsolutno fantastično!
ОдговориИзбришиAko mi veruješ, nikada se brže nešto nije pojelo nego li ovo, svakom po dva parčeta i ode...ali tako najviše volim, kad se odmah pojede.
ИзбришиPrekrasno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala ti puno
ИзбришиDivno izgleda ovaj venac a još bolje fil kojim si filofala.Predivno!:)
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti se dopada i od srca ti hvala.
Избриши