четвртак, 26. децембар 2013.

Splitska torta

Divna torta puna suvog voća i sa fantastičnim ukusom pomorandže.


 


Sastojci za biskvit:


9 belanaca
100 g sitno iseckanih suvih smokava
100 g sitno iseckanih urmi/datulja
80 g sitno iseckanih blanširanih badema ( mogu i ne blanširani )
100 g sitno iseckanih oraha
50 g suvog grožđa
2 kašike ruma
75 g brašna
prstohvat soli
125 g šećera

Sastojci za kremu:

9 žumanaca
125 g šećera
2 kesice vanilinog šećera 
125 g gustina
800 ml mleka
250 g putera
1 kašika vanilla paste ili kesica vanile
korica jedne pomorandže

Za preliv:

2 kašike ruma
6 kašika sveže isceđenog soka od pomorandže

Za dekoraciju:

Čokoladne mrvice


Priprema:

Zagrejati rernu na 180*C i pleh, veličine 35cm X 40cm postaviti papirom za pečenje.

U zdelu staviti svo iseckano voće, bademe i orahe.
Suvo grožđe potopiti u dve kašike ruma da malo omakša, ocediti sa rukom grožđe a rum ostaviti sa strane, ( trebaće dam da prelijemo korice ) dodati brašno i sve dobro izmešati.

U veću zdelu staviti balanca i prstohvat soli i mutiti ih dok ne postanu čvrsta, dodavati po malo šećera i mutiti ih dok ne dobijete sjajnu i gustu smesu.
Trećinu belanaca dodati suvom voću i sa spatulom ih izmešati i dodavati po malo i ostatak belanaca i spatulom ih umešatai.
Smesu sipati u pleh, poravnjati i peći oko 20 minuta. Isključiti rernu, otvoriti malo vrata i ostaviti još petnaestak minuta biskvit u rerni.

Ohlađen biskvit preseći oštrim nožem na tri dela i oprezno odvojiti od pek papira.

Umutiti sa žicom za mućenje žumanca i šećer, gustin i 100 ml hladnog mleka ( originalni recept kaže 900 ml mleka, ja sam smanjila jer mi je fil bio po malo redak... a ostatak staviti u šerpu,zajedno sa vanilom i pustiti da provri.
Kad je mleko provrelo sipati smesu od žumanaca a žicom za mućenje stalno mešajte, da vam se ne stvore grudvice i kuvati oko 5 minuta,ili dok vam se smesa ne zgusne, stalno muteći.Na kraju dodati izrendanu koricu pomorandže. ( možete koristiti i prirodno ulje od pomorandže, 4 do 5 kapi )
Puter penasto umutiti i dodavati vruću kremu u puter, stalno muteći. Ostaviti da se fil ohladi.

Pomešajte 2 kašike ruma i 6 kašike sveže isceđenog soka od pomorandže.
Staviti jednu traku kore na tacnu, preliti trećinom preliva i premazati trećinom fila  , tako isto uraditi i sa drugom korom i završiti sa filom.
Posuti sa čokoladnim mrvicama ili ukrasite po vašoj želji i ostavite preko noći u frižider.

Od ove količine možete napraviti i okruglu tortu, podeliti sve na tri dela i peći jednu po jednu koru.
Količinu i izbor suvog voća prilagodite svom ukusu.

Žao mi je što nema preseka...ali ću ovu tortu uskoro ponovo praviti.

Prijatno!!!!



Ovih dana smo imali veliko nevreme u Severnoj Americi, koje je zahvatilo i nas...velike štete su napravljene, ali se preživelo, 27 sati bez struje i grejanja,mada pojedini delovi grada još uvek nemaju struju i grejanje.


Ovako je počelo 22 decembra ....


i nastavlja se...


Ispred kuće je bilo klizalište


a ovo je sledećeg dana




Ovo nam je omiljena staza za šetnju, gde ja nisam mogla da prođem, jer je nizbrdica a led svuda okolo. Moj muž je tuda prošao, ja sam išla okolo....


a danas sneg pada i ne misli da stane....ja moram u šetnju, jer dva dana nismo išli, ko će izdržati u kući..a puno se jelo ovih dana i nastavlja se...

6 коментара:

  1. Честито Рождество,Зори!Много здраве за теб и твоите близки!
    Тортата е великолепна:)!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much. My family and I are blessed, we celebrate two Christmases, two New Years and two Easters, but sometime is just to much food. All the best to you and your family. Hugs.

      Избриши
  2. E fino.I Mi slavimo dve ovo cu da probam ,bas pase u nase leto:)

    ОдговориИзбриши
  3. Yummy, yummy, yummy! It looks really nice, Zoki. :)
    Have a sweet night, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши