Divna torta puna suvog voća i sa fantastičnim ukusom pomorandže.
Sastojci za biskvit:
9 belanaca
100 g sitno iseckanih suvih smokava
100 g sitno iseckanih urmi/datulja
80 g sitno iseckanih blanširanih badema ( mogu i ne blanširani )
100 g sitno iseckanih oraha
50 g suvog grožđa
2 kašike ruma
75 g brašna
prstohvat soli
125 g šećera
Sastojci za kremu:
9 žumanaca
125 g šećera
2 kesice vanilinog šećera
125 g gustina
800 ml mleka
250 g putera
1 kašika vanilla paste ili kesica vanile
korica jedne pomorandže
Za preliv:
2 kašike ruma
6 kašika sveže isceđenog soka od pomorandže
Za dekoraciju:
Čokoladne mrvice
Priprema:
Zagrejati rernu na 180*C i pleh, veličine 35cm X 40cm postaviti papirom za pečenje.
U zdelu staviti svo iseckano voće, bademe i orahe.
Suvo grožđe potopiti u dve kašike ruma da malo omakša, ocediti sa rukom grožđe a rum ostaviti sa strane, ( trebaće dam da prelijemo korice ) dodati brašno i sve dobro izmešati.
U veću zdelu staviti balanca i prstohvat soli i mutiti ih dok ne postanu čvrsta, dodavati po malo šećera i mutiti ih dok ne dobijete sjajnu i gustu smesu.
Trećinu belanaca dodati suvom voću i sa spatulom ih izmešati i dodavati po malo i ostatak belanaca i spatulom ih umešatai.
Smesu sipati u pleh, poravnjati i peći oko 20 minuta. Isključiti rernu, otvoriti malo vrata i ostaviti još petnaestak minuta biskvit u rerni.
Ohlađen biskvit preseći oštrim nožem na tri dela i oprezno odvojiti od pek papira.
Umutiti sa žicom za mućenje žumanca i šećer, gustin i 100 ml hladnog mleka ( originalni recept kaže 900 ml mleka, ja sam smanjila jer mi je fil bio po malo redak... a ostatak staviti u šerpu,zajedno sa vanilom i pustiti da provri.
Kad je mleko provrelo sipati smesu od žumanaca a žicom za mućenje stalno mešajte, da vam se ne stvore grudvice i kuvati oko 5 minuta,ili dok vam se smesa ne zgusne, stalno muteći.Na kraju dodati izrendanu koricu pomorandže. ( možete koristiti i prirodno ulje od pomorandže, 4 do 5 kapi )
Puter penasto umutiti i dodavati vruću kremu u puter, stalno muteći. Ostaviti da se fil ohladi.
Pomešajte 2 kašike ruma i 6 kašike sveže isceđenog soka od pomorandže.
Staviti jednu traku kore na tacnu, preliti trećinom preliva i premazati trećinom fila , tako isto uraditi i sa drugom korom i završiti sa filom.
Posuti sa čokoladnim mrvicama ili ukrasite po vašoj želji i ostavite preko noći u frižider.
Od ove količine možete napraviti i okruglu tortu, podeliti sve na tri dela i peći jednu po jednu koru.
Količinu i izbor suvog voća prilagodite svom ukusu.
Žao mi je što nema preseka...ali ću ovu tortu uskoro ponovo praviti.
Prijatno!!!!
Ovih dana smo imali veliko nevreme u Severnoj Americi, koje je zahvatilo i nas...velike štete su napravljene, ali se preživelo, 27 sati bez struje i grejanja,mada pojedini delovi grada još uvek nemaju struju i grejanje.
a ovo je sledećeg dana
Ovo nam je omiljena staza za šetnju, gde ja nisam mogla da prođem, jer je nizbrdica a led svuda okolo. Moj muž je tuda prošao, ja sam išla okolo....
Честито Рождество,Зори!Много здраве за теб и твоите близки!
ОдговориИзбришиТортата е великолепна:)!
Thank you so much. My family and I are blessed, we celebrate two Christmases, two New Years and two Easters, but sometime is just to much food. All the best to you and your family. Hugs.
ИзбришиE fino.I Mi slavimo dve ovo cu da probam ,bas pase u nase leto:)
ОдговориИзбришиHvala ti puno i neka su vam srećni prtaznici. Ljubim.
ИзбришиYummy, yummy, yummy! It looks really nice, Zoki. :)
ОдговориИзбришиHave a sweet night, my dear friend! :)
Thank you so much. This cake I made for Christmas. We enjoyed it. Hugs.
Избриши