Draga moja Milena, najzad dođoše i tvoji uštipci na red.... da znaš da smo uživali u njima, tebi i Ankici,puno hvala na ovom receptu.
Sastojci:
4 dcl mleka
4 žumanca
2 kašike šećera
1 kašičica soli
sok od limuna i korica
kašika - dve ruma
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
5 kašika suvog grožđa
750 ml brašna ( zaboravila sam da izmerim u gramima )
10 g suvog kvasca
ulje za prženje
4 dcl mleka
4 žumanca
2 kašike šećera
1 kašičica soli
sok od limuna i korica
kašika - dve ruma
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
5 kašika suvog grožđa
750 ml brašna ( zaboravila sam da izmerim u gramima )
10 g suvog kvasca
ulje za prženje
Za posuti preko uštipaka:
prah šečer izmešan sa vanilinim šećerom
Priprema:
U malo toplog mleka staviti kašičicu šećera i kvasac,promešati i ostaviti sa strane da kvasac nadođe.
U veću zdelu staviti prosejano
brašno,žumanca,ostatak šećera,so,limunov sok i koricu,vanilu, ostatak
mleka,rum,suvo grožđe ( ako vam je grožđe isuviše suvo, natopite ga u
rum, ali onda ne dodavati ekstra rum u testo ) i dodati nadošli kvasac.
Sve to umutiti sa žicom za mućenje i ostaviti da se testo udupla.
Sve to umutiti sa žicom za mućenje i ostaviti da se testo udupla.
Kad se testo uduplalo, zagrejati ulje ili mast ( šta već koristite ) na osrednjoj temperaturi.
vaditi kašičicom testo, ( koju ste prethodno umočili u vodu da vam se testo ne lepi za kašičicu ) i pomoću druge kašičice ili vašeg prsta skinuti testo u vruće ulje ( pazite da vam ulje ne bude vrelo, jer se sredina testa neće dobro ispeći a spolja će brzo porumeneti a ako vam ulje nije dovoljno toplo,uštipci će se napuniti sa puno ulja ) i pržiti ih sa svih strana...oni se obično sami okreću u ulju.
vaditi kašičicom testo, ( koju ste prethodno umočili u vodu da vam se testo ne lepi za kašičicu ) i pomoću druge kašičice ili vašeg prsta skinuti testo u vruće ulje ( pazite da vam ulje ne bude vrelo, jer se sredina testa neće dobro ispeći a spolja će brzo porumeneti a ako vam ulje nije dovoljno toplo,uštipci će se napuniti sa puno ulja ) i pržiti ih sa svih strana...oni se obično sami okreću u ulju.
Vaditi pržene uštipke na papir da se ocede od viška masnoće.
Vruće uštipke možete uvaljati u mešavinu prah šećera i vanile ili ih posuti.
Vruće uštipke možete uvaljati u mešavinu prah šećera i vanile ili ih posuti.
Prijatno!!!!
Bas su fini, kao neke male krofnice.:)))
ОдговориИзбришиHvala Lana. Kad sam ih prvi put probala kod prijateljice, ja sam se oduševila ukusom. Meni su najlepše kad odstoje i kad su hladne...budu zarazne, počneš ih jesti i onda nemožeš da prestaneš.
ИзбришиJeste odlicna ideja da se ulepsaju 'obicni' ustipci'.Zoki mzoda moze mali tutorijal kako sliaks,predivne su slike:)
ОдговориИзбришиHvala draga moja.
ИзбришиPokušavam da uđem na sajt "Volimo net" ali ne mogu da uđem....
Krasne su, baš bi mi sad dobro došle za grickanje.
ОдговориИзбришиJoj da znaš da su dobre za grickanje.
ИзбришиPoštovana gospođo Zorice, sve pohvale za blog! Pravila sam Vaše Brze uštipke i oduševljena sam ukusom i jednostavnošću! Želela bih da probam i ovaj lep recept, ali nisam sigurna koliko ide brašna u gramima? Srdačan pozdrav! :)
ОдговориИзбришиHvala puno. To je otprilike oko 450 g brašna.
ИзбришиHvala Vam na odgovoru. Jedva čekam da ih pravim i dalje čitam Vaš blog! Super ste!!! :)))
ОдговориИзбриши