четвртак, 5. децембар 2013.

UŠTIPCI SA SUVIM GROŽĐEM

Draga moja Milena, najzad dođoše i tvoji uštipci na red.... da znaš da smo uživali u njima, tebi i Ankici,puno hvala na ovom receptu.



Sastojci:


     4 dcl mleka
     4 žumanca
     2 kašike šećera
     1 kašičica soli
      sok od limuna i korica
      kašika - dve ruma
     1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
     5 kašika suvog grožđa
     750 ml brašna ( zaboravila sam da izmerim u gramima )
     10 g suvog kvasca
     ulje za prženje

    Za posuti preko uštipaka:

      prah šečer izmešan sa vanilinim šećerom


Priprema:

U malo toplog mleka staviti kašičicu šećera i kvasac,promešati i ostaviti sa strane da kvasac  nadođe.

U veću zdelu staviti prosejano brašno,žumanca,ostatak šećera,so,limunov sok i koricu,vanilu, ostatak mleka,rum,suvo grožđe ( ako vam je grožđe isuviše suvo, natopite ga u rum, ali onda ne dodavati ekstra rum u testo ) i dodati nadošli kvasac.
Sve to umutiti sa žicom za mućenje i ostaviti da se testo udupla.
Kad se testo uduplalo, zagrejati ulje ili mast ( šta već koristite ) na osrednjoj temperaturi.
vaditi kašičicom testo, ( koju ste prethodno umočili u vodu da vam se testo ne lepi za kašičicu ) i pomoću druge kašičice ili vašeg prsta skinuti testo u vruće ulje ( pazite da vam ulje ne bude vrelo, jer se sredina testa neće dobro ispeći a spolja će brzo porumeneti a ako vam ulje nije dovoljno toplo,uštipci će se napuniti sa puno ulja ) i pržiti ih sa svih strana...oni se obično sami okreću u ulju.
Vaditi pržene uštipke na papir da se ocede od viška masnoće.
Vruće uštipke možete uvaljati u mešavinu prah šećera i vanile ili ih posuti.
Prijatno!!!!


   

9 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Lana. Kad sam ih prvi put probala kod prijateljice, ja sam se oduševila ukusom. Meni su najlepše kad odstoje i kad su hladne...budu zarazne, počneš ih jesti i onda nemožeš da prestaneš.

      Избриши
  2. Jeste odlicna ideja da se ulepsaju 'obicni' ustipci'.Zoki mzoda moze mali tutorijal kako sliaks,predivne su slike:)

    ОдговориИзбриши
  3. Poštovana gospođo Zorice, sve pohvale za blog! Pravila sam Vaše Brze uštipke i oduševljena sam ukusom i jednostavnošću! Želela bih da probam i ovaj lep recept, ali nisam sigurna koliko ide brašna u gramima? Srdačan pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Vam na odgovoru. Jedva čekam da ih pravim i dalje čitam Vaš blog! Super ste!!! :)))

    ОдговориИзбриши