понедељак, 02. децембар 2013.

SLANA TORTA

Ne znam da li je mogu nazvati tortom, kako god da se zove tako je ukusno da smo zaista uživali u njoj.
Zahvaljujući prijatelju mog muža, koji je ovaj recept "zalepio" na zid na FB smo isprobali ovo fino jelo.
Dragiša, hvala:))


Sastojci:

10 dugih šnita tanko sečene slanine
 desetak parčadi hleba
 4 jaja
 250 g sitno iseckane šunke
 200 g izrendani Gouda sir
 pola struka praziluka
 po ukusu so i biber 

Priprema:

Najbolje je da imate dublju četvrtastu vatrostalnu zdelu,koju ćete obložoti sa suvom slaninom koju ste isekli na što tanje šnite. ( ja sam je već kupila ovako isečenu, takođe možete koristiti ćureću ili pileću slaninu )


U jednu širu posudu umutiti 4 jaja sa malo soli i bibera.
Hleb iseći na 1cm debele parčiće.
Sir izrendati i ostaviti sa strane.
Praziluk, samo svetlo zeleni i zeleni deo dobro oprati i iseći na tanke šnitice i njega ostaviti sa strane.
 
Svako parče hleba umočiti sa obe strane u umućena jaja i ređati preko slanine, možete ih stavljati da se poklapaju malo, ako imate gde prazno mesto, otkinuti od parčeta hleba deo,umočiti u jaja i ugurati tamo gde je prazno.
Preko hleba posuti sitno iseckanu šunku svuda da prekrije hleb.
Preko šunke staviti sitno iseckan praziluk ( u originalnom receptu ga nema, ali meni je mnogo lepši ukus sa njim, ako ne volite nemojte ni stavljati ) a preko luka obilato posuti sa izrendanim sirom.

Ponovo umakati parčiće hleba i ređati preko sira isto kao što ste naređali i prvi sloj.Ako vam ostane malo jaja slobodno prelite preko hleba.
Pokriti sa ostatkom slanine.
 
 
Zagrejati rernu na 175-180*C i peći dok vam fino ne porumeni.
Po želji je možete i prevrnuti da vam se zapeče i donji deo, ali ne morate.
 
Pečenu tortu prevrnuti na tacnu, posuti sa izrendanim sirom i ukrasiti po želji i poslužiti.

12 коментара:

  1. Pa, sta reci... Odlicno izgleda, a i Dragisa ima dobro oko:))) Ja bih se u ovom utopila. Ma, ne smem ni da pomislim, odmah dobijem 2 kg više:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Veruj mi da nećeš...pojedi koliko voliš i onda i šetnju...garantujem da nećeš dobitri ni g...Hvala Nale moja.

      Избриши
  2. Ovo je super, a verujem da je i preukusno s obzirom da ima sve što volim kao nadev :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja.....ukus joj je fenomenalan, meni je baš praziluk dao taj šmek koji volim....a i slaninica.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. What a simple and brilliant idea, Zoki! Amazing and practical! Lovely evening from me :)

    ОдговориИзбриши
  4. TiKi, thank you so much...this is very easy to make but taste is ti die for it. Hugs, my friend:))

    ОдговориИзбриши
  5. Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Lana i radujem se da ti se tortica dopada. Nas je oduševila i izgledom i ukusom.Topli pozdrav.

      Избриши
  6. meni je fantastično...samo, pileća slanina? ili ćureća? nema toga ovdje....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježana, koristi slaninu koju imaš...ima onih koji ne jedu svinjetinu i oni mogu da koriste ovu drugu slaninu ( mada nije isto ). Topli pozdrav.

      Избриши