субота, 14. фебруар 2015.

Panna Cotta od kokosovog mleka i bele čokolade

Moj muž i ja ne slavimo ništa posebno ovaj dan, kod nas je svaki dan Valentino dan...danas je Sv. Trifun i mi idemo večeras na slavu a vas ću počastiti sa ovim izuzetno lepim desertom, koji je veoma lagan da se napravi.
Ako nemate crvene pomorandže, koristite jagode ili obične pomorandže.

Happy Valentine Day!!!!


Sastojci:

250 ml kokosovog mleka
1/2 kašičice kokosovog ekstrata
7 g želatina ( možete koristiti goveđi, svinjski ili biljni )
45 g bele čokolade ( može i dupla količina )
2 crvene ( blood ) pomorandže
25 g šećera
pola kašičice vanile esencije ili vanilla paste

Priprema:

Podmazati silikonski kalup sa malo ulja ili sprejom za pečenje.


 Ja sam namerno koristila kalup sa manjim srcima, ova količina je dovoljna za 4 veća srca,kao što su za mafine.

U manju šerpicu sipati kokosovo mleko, ekstrakt od kokosa i želatin, izmešati i ostaviti da želatin nabubri, oko 5 minuata.


Stviti šerpicu na ringlu, koju ćete uključiti na osrednju temperaturu i polako zagrevati tečnost dok se nabubreli želatin potpuno ne otopi a smesa bude vruća.
Belu čokoladu sitno iseckati i preliti sa vrućim kokosovim mlekom i mešati dok se čokolada ne otopi. ( Ovde originalno bi trebalo da se stavi 90 g bele čokolade, ali mi nismo ljubitelji čokolade i stavila sam samo pola količine )

Silikonski kalup staviti na pleh i sipati malo smese u kalupiće i onda polako treskajući o radni sto lupkati da izbegnete mehuriće.


Staviti u frižider i ostaviti da se potpuno stegne, oko 2 do 3 sata ili preko noći.

Kad ste spremni da poslužite pripremite sos od crvenih pomorandži.

Jednu crvenu pomorandžu iseći na pola i iscediti sok.Staviti sok u manju šerpicu, dodati 1 ili 2 kašike šećera i vanilu i pustiti da provri i kuvati na osrednjoj temperaturi oko 5 minuta ili dok ne dobijete sirupastu tečnost.Ostaviti da se ohladi.
Od druge pomorandže isecite parčiće bez membrane.

U tanjirić ili manju zdelicu sipati 2 pune kašike sirupa preko staviti panna cottu, staviti nekoliko komadića pomorandže i poslužiti.



Prijatno!!

14 коментара:

  1. very nice and informative blog about chocolates.I like your blog.Please follow and do some comment on my blog also.thanks

    http://findshopping.blogspot.in/2013/03/best-fashion-jewelry-usa-shopping-max.html

    ОдговориИзбриши
  2. Lep izgleda I mimslim da je kombinacija kokosa i crvenog pomorandža jako dobra. Ali imam nekoliko pitanja
    sta je kokosov ekstrakt?
    a drugo, nisam nikad čula o želatinama takvim samom one listiće koje kupim iz samoposluge, čitam sad kesicu a ne piše od čega se pravi niti sastojke, samo piše es una pura proteinacolagena. www.GELITA.com ..... Premium quality!! :) To sadrži 12 komade a ukupno je 20gr. Te želatine moram prvo staviti u vodu, ali u tvoj recept ne piše ništa o tome onda ne razumem kako bih napravila ovaj recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Demi.
      Kokosov ekstrakt je napravljen od kokosa i mnogo je jačeg mirisa i zato se stavlja vrlo malo, to je isto kao kad kupuješ ekstrat od vanile ili badema...uslikaću danas bočicu pa ću dodati u recept ali ne može mnogo da se vidi jer je mala bočica sa bezbojnom tečnošću u njoj.
      Kod nas u Kanadi se prodaje želatin u kesicama i mleven je, kod vas se prodaje u listićima, mada ima ovde i u listićima po evropskim prodavnicama, ja koristim ovaj naš, koji kupujem u kutiji i pakovanje je 4 kesice po 7 g.
      Kod mene piše da se želatin stavi u kokosovo mleko, ima i slika da prvo nabubri pa se posle zagreva da se otopi...ti ćeš, ako odlućiš da praviš panna cottu da staviš onoliko želatina koliko je dovoljno za ovu količinu tečnosti, mada kod nas se koristi 7 g za 500 ml tečnosti, ovde je stavljena dupla količina da bi bilo čvrsto, što znači, potopi listiće u mleko da omekša i nabubri i onda zagrejati da se otopi, znači potpuno isti način.
      Kod nas ima da se kupe razne vrste želatina, ove koje sam navela, jer imamo narod koji ne jede ništa životinjsko, i koji preferiraju biljni želatin,oni koriste agar agar, oni koji ne jedu svinjetinu, oni će koristiti goveđi a svi mi ostali, imamo izbor pa možemo koristiti koji hoćemo.
      Nadam se da sam odgovorila na sva tvoja pitanja, ako te još nešto interesuje, tu sam.
      Topli pozdrav i srećan dan ljubavi i Sv. Trifun.

      Избриши
    2. Hvala ti puno dragq zorico! Nedagno procitala o zivotu Sv.Trifuna...jako interesantno i dirljivo....sretna slava. Kod nas bilo pocetkom februara. Ej da li znas da sam procitala recept a posle mislila da to licina panakotu, haha,nisam ranije procitala titul:-D . i ja sam htela da pravim panakotu sa kokosom, samo nisam jos istrazila puno da budem odlucila kako, niti sam odlucila da li treba da koristim kremu ili mleko kokosa, tvoje informacije ce da me pomognu sigurno ihvala ti puno! Aha, znaci to je ekstrakta ne onaj sugi kokos, znala sam sta je ekstrakt ali nisam nikad nasla od kokosa niti sam ikada cula u pravljnju kolaca mada jako volim kokos... Zanimljivo! Ovaj slatkis deluje super.
      Jos uvek ne znam od cega se pravi zelatina koju koristim ali opet cu takvu koristit posto ime sam pravila i prethodni put panakotu. Ali duze cu cekatida izvadim sa kalupa. :-D
      Znaci nece nista lose da se desi ako koristimo vise zelatinu nego toga sto pise recept?? Ja sam se bojala nekad da koristim zelatinu istoi sodubikarbonu, ali sad koristim, retko, ali ne bojim se. :-D :-D

      Избриши
    3. Zadovoljstvo je moje, jer tu smo da odgovorimo na pitanja,koja su nejasna.
      Originalno za ovu količinu ide 3.5 g želatine ali ovde je dupla količina i zaista se lako izvade iz kalupića, ako se podmažu sa uljem, povuci malo stranice kalupa na suprotne strane da se odlepe malo i samo pritisneš i one ispadaju...Želatin se pravi od srži iz kostiju..ne znam jesi li ikad pravila pihtije, kuvaju se nogice, repovi, uši, kolenica i to dugo i onda se to sve procedi, očisti se meso od kosti i kožice i ostavi se da stoji dok se ne želira.
      Pozdrav.

      Избриши
    4. Ne znam sta je srzi i nadam se da moja zelatina se nepravi od mesajer ne bih volela. Znam kako u kalupicama od silikone, imam i ja i pravimcokoladice. Ali ja panakotu sam imala u casima i pokusavala da izvadim nekako nestrpljivo, sutradan bila bolja:-D ne pravim pihtiju ine volim tako masne proizvode i jela... Mi jedemo lagano, ne koristim masti vego margarinu ili maslinovo ulje... Pokusavam izbegavati przeno i masti uopste ali volimo kolace:-D . vise volim da ih pravim, mislim ukusne su ali prafim ih jer volim da ih pravim za drage osobe
      Jos jednom hvala na objasnjenje.

      Избриши
    5. Srž je ono što je u kostima na engleskom je bone marrow..ukucaj u google pa ćeti se pokazati slike i videćeš šta je. Ako ne voliš taj želatin, postoji biljni koji se zove agar agar.

      Избриши
  3. Divota! Imam kalup sa većim srcima i još imaju dekoriranu površinu. Svake godine mislim kako ću napraviti panna cottu u njima, ali me uvijek frka kako ću ju izvaditi van tako da odustanem. Sad si me baš ohrabrila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Emina, baš se radujem da sam te ohrabrila..ova smesa je zaista čvrsta i lako se istisne iz kalupa. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. It's so special... I love your idea, Zoki! :)
    We also (me and my boyfriend) don't celebrate today...
    Have a great day, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
  5. Thank you my dear Gery. Hope that two of you have pleasant and lovely day together, that is what is important for me today..not flowers, chocolates, expensive dinners.....card is good enough or just simple words I love you and hug.
    Have a great day,my dear friend and hug for you:))))

    ОдговориИзбриши
  6. Baš elegantna poslastica, a verujem i ukusna, sudeći po sastojcima ;) Lep provod na slavi!

    ОдговориИзбриши