субота, 20. фебруар 2016.

Pasta sa tunjevinom

Pastu volimo na bilo koji način,ovo je jedan od recepata koji sam isprobala kad smo kuvali po receptima sadašnje Cool Chefice, pa, ako volite pastu, ili vam je potreban brz ručak, probajte ovaj recept,sigurna sam da će vam se dopasti.


Sastojci:
50 ml maslinovog ulja
1 glavica sitnije sečenog crnog luka
2 do 3 čena pasiranog belog luka
2 manje konzerve tunjevine u ulju
250 do 300 g paste
sitno iseckan peršun

Priprema:
Na svakih 100 g paste, potrebno vam je 1 l vode, staviti vodu da se kuva i kad provri, pre nego što dodamo pastu u provrelu vodu, posolimo sa kašičicom soli.
Dodati pastu i kuvati po uputstvu proizvođača.

Dok se pasta kuva, u veći tiganj sipati ulje i dodati sitnije sečen crni luk , pržiti dok luk ne omekša i postane staklast, dodati beli luk i pržiti samo dok zamiriše i na kraju dodati tunu, koju ste ocedili od viška ulja i pržiti zajedno sa lukom samo dok se tuna ne zagreje.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati oceđenu pastu, promešati sve zajedno.

Posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti uz belo vino.


Prijatno!!!!


MALE TAJNE, VELIKIH MAJSTORA: PET NAJVEĆIH GREŠAKA KOD KUVANJA TESTENINE


Kako biste testeninu skuvali bez greške, pratite ove savete stručnjaka i više nikada vam se neće desiti da poslužite lošu pastu.
Otkrijte kako da sprečite lepljenje testenine i iskoristite vodu u kojoj se kuvala.

1. Koristimo suviše malu posudu za kuvanje

U slučaju testenine, veličina je zaista važna tj. važno je da je kuvate u velikoj posudi sa puno vode jer će se tokom kuvanja proširiti i trebaće joj prostora. Ako se ne kuva u dovoljno vode, pasta će biti lepljiva i kašasta.

2. Prerano solimo vodu

Stručnjaci kažu da voduu treba posoliti tek kada proključa, trenutak pre nego što u nju stavimo testeninu, jer će tako testenina bolje apsorbovati so. Dakle, nemojte je soliti na početku kuvanja, dok je hladna.


3. Stavljamo ulje u vodu

Mnogi će na početku kuvanja staviti ulje u vodu, jer su čuli da tada testenina neće biti lepljiva. Problem eventualne lepljivosti rešićete tako što ćete testeninu redovno mešati tokom kuvanja, a dodavanje ulja izbjegavajte jer će se na testenini stvoriti masni sloj zbog kojeg će sos kliziti sa nje.

4. Isperemo testeninu nakon kuvanja

Ovim postupkom zapravo ispiramo ukus i prirodni skrob koji će testenini dati kremastu teksturu.

5. Bacamo vodu u kojoj se kuvala

Velika količina ranije spomenutog skroba ostaje u vodi nakon kuvanja i kuvari savetuju da upravo sa tom vodom zgusnete sos koji želite da poslužite uz testeninu i zaboravite na dodavanje brašna ili zaprške.

4 коментара:

  1. Divno pripremljeno i servirano, a sto je najlepse ne zahteva puno vremena, odlicna ideja za brzi rucak.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Lana. Volim da kuvam ali nekad mi dobro dođu ovakvi recepti a testeninu obožavamo na bilo koji način. Topli ti pozdrav šaljem.

      Избриши
  2. Divno! I recept i male tajne. Sad vidim gde grešim kada je u pitanju kuvanje testenine. Hvala za savete i recept. Pozdrav od srca <3

    ОдговориИзбриши