четвртак, 11. фебруар 2016.

Zdrava "superfood" salata

Sve što vam je potrebno za jedan obrok je u ovoj zdeli.


Sastojci za preliv:
50 ml ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje
50 do 75 ml belo balsamic sirće ili sirće od belog vina
50 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
2 do 3 struka mladog luka
2 do 3 kašike svežih začinskih biljkica ( bosiljak, vlašac, peršun )
Sastojci za salatu:
4 rukohvata mešane zelene salate po izboru
2 rukohvata lisnatog kelja
oko 200 g kuvanog crnog pasulja ili pasulja koji koristite
250 g sitnog paradajza
1 avokado
4 kivija
1 pomorandža
1 do 2 čena belog luka

Priprema:
Ja sam koristila crni pasulj iz konzerve, isprati ga pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi.
Lisnatom kelju odstraniti debele drške, oprati, osušiti u sušilicu za salatu i sitnije iseckati. Meni je dosta tvrd i ja ga malo izmeljam rukama uz dodatak malo himelajske soli.
Zelenu salatu, ja kupujem mešanu salatu u kojoj ima dosta rukole, koju obožavam, oprati pod mlazom hladne vode i osušiti u sušilici za salatu.
Pripremiti veću zdelu.

U zdelu staviti lisnati kelj, zelenu salatu, sitno iseckan beli luk, očišćen i isečen na kocke, kivi, oljuštenu i isečenu na kockice, pomorandžu, sitni paradajz isečen na polovine, avokado isečen na kockice i oceđen pasulj.

U drugu,manju zdelu staviti sve sastojke za preliv, umutiti sa malom žicom preliti preko salate i vrlo nežno izmešati sve zajedno.
Poslužiti odmah.
Salata se može napraviti i nekoliko sati ranije, jedino avokado dodati pre služenja, da ne pocrni a preliv sipati pred služenje.
Umesto pasulja možete da koristite leblebije / slanutak ili sočivo / leću.



Nešto malo više o rukoli

RUKOLA, rikula, rokula (Eruca vesicara ssp. Sativa) – žbunasta jednogodišnja biljka iz porodice kupusa. Za ishranu se koriste mladi sočni listovi, cvetići, mlade semene čaure i zrelo suvo seme. Donji listovi su nazubljeni i podsećaju na maslačak, a gornji su ovalni i glatkih rubova. 100 g jestivog dela ima 10 kalorija.
Listovi imaju nakiseli ljuti ukus, a stariji su gorki i žilavi. Listići su vrlo bogati vitaminom C i karotenom, sa malo mineralnih materija i drugih sastojaka. Sadrže i eterična ulja jačeg ukusa i arome. Poseduje antibaktericidne materije i smatra se prirodnim antibiotikom, a pripisuje joj se i afrodizijačko svojstvo. Mlado lišće (sirovo ili dinstano) se koristi za pripremu salate ili u kombinaciji sa drugim blažim povrćem (zelenom salatom, seckanim lukom, maslačkom, paradajzom), lagano kuvana (slično spanaću), brzo dinstana na maslinovom ulju (preliv preko rezanaca). Ukus rukole podseća na ukus salate potočarke.
Semene čaure su mlade i sočne, koriste se kuvane ili dinstane.
Zrelo seme se koristi kao začin (slične su semenu slač!ice, pa se koriste za pripremu domaćeg senfa).
Lekovita svojstva: osvežava organizam, odličan je tonik i sredstvo koje reguliše varenje, pomaže kod prehlade, ublažava kašalj i koristi se kao afrodizijak. Zbog bogatstva antibakterijskih materija smatra se prirodnim antibiotikom.


 Prijatno!!!!

3 коментара:

  1. Mi jako volimo ovakve salate sa malo voća i voćnim sokom. A avokado još kad se doda, zaista sve što treba u jednom obroku bude u salati. Nisam znala da je rukola i afrodizijak :)

    ОдговориИзбриши
  2. Super obrok! I ja prvi puta čujem za ovo da je rukola i afrodizijak.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam puno...svašta ćemo mi naučiti jedno od drugog.

    ОдговориИзбриши