уторак, 9. фебруар 2016.

Praline punjene sa ganache kremom od malina

Praline jako volim da pravim, ne jedem ih, obično ih poklanjam ili ih pravim za one koji vole čokoladu.
Ove praline sam pravila kad smo kuvali po receptima nače Cool Chefice sa Coolinarike, Liljane Ilijeve i ovo je njen originalni recept.
Ako volite da pravite praline, probajte ove, idealne su za poklon za dan zaljubljenih, Valentine Day.


Sastojci za ganache od malina:
165 g bele čokolade
75 ml slatke pavlake
100 g smrznutih malina
1 kašika vode
1 kašika šećera
40 g putera

Sastojci za premazivanje kalupa:
200 do 250 g kvalitetne bele kuverture ( belgijska čokolada )

Priprema:
U manju šerpicu staviti smrznute maline sa vodom i kašikom šećera i pustiti da vri. Kašikom pritiskati po malinama da ispuste što više soka..
Procediti sok kroz gustu cediljku i odstranite semenke od malina.

U manju šerpicu sipati slatku pavlaku, zagrejati do vrenja, ali da ne provri, preliti preko sitno iseckane bele čokolade i mešati dok se čokolada ne otopi, dodati puter i proceđene maline i izmešati sve zajedno.
Ostaviti sa strane da se prohladi a onda staviti u frižider da se potpuno ohladi i stegne.

Otopiti  150 g čokolade u šerpici na vrlo niskoj temperaturi, stalno mešajući, ili na pari ili u mikrotalasnoj, skloniti sa ringle i dodati ostatak čokolade, koju ste prethodno iseckali i mešajući otopite je sa preostalom čokoladom.
Uzeti silikonski kalup po vašem izboru i malom četkicom premazati stranice i dno kalupa. Okrenuti kalup naopako na žici da višak čokolade iscuri iz njih a ispod žice staviti pek papir, jer tu čokladu, koja se ocedi stavite ponovo u šerpicu i otopite je sa ostatkom čokolade.
Kad se čokolada ocedila, uzeti kalup i staviti u frižider na 15 minuta.

Izvaditi kalup iz frižidera i premazati ih još jednom sa otopljenom čokoladom. Ako se čokolada malo stvrdnula za to vreme, otopiti je ponovo na tihoj temperaturi.
Ja sam moje kalupiće premazala 3 puta jer bela čokolada mi je nekako "tanja" od obične čokolade.
Između svakog premazivanja obavezno ohladiti čokoladu u frižideru, pre nego što ih ponovo premažete.

Posle zadnjeg premazivanja i hlađenja, izvaditi ganache kremu iz frižidera i sa malom kašičicom sipati da napunite otvor u kalupiću 2/3.

Sa preostalom belom čokoladom, ako je potrebno zagrejati je ponovo, sipati preko ganache kreme da zatvorite praline i tupom stranom noža prevući pažljivo preko površine kalupa da poravnjate praline.

Vratite tako napunjen kalup u frižider i ostaviti ih nekoliko sati u frižider ili najbolje preko noći da se potpuno stvrdnu.

Sledećeg dana, vrlo pažljivo istisnuti pralinice iz kalupa, staviti ih u papirne korpice, spakovati u neku lepu kutiju i imate fenomenalan poklon.

Količina pralina zavisi od veličine kalupa koji koristite.



Prijatno!!!!

5 коментара:

  1. Odlično objašnjen postupak, čak mi se čini i da bi mI uspelo.. ;)
    Meni se ne sviđa uopšte ponuda bele čokolade kod nas, uopšte nisu nekako zahvalne za te fine kolače , praline i prelive. Ili ja nisam našla pravu. Sve u svemu, ovo bih rado isprobala. Hvala i pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra, meni su praline najlakše za pravljenje a znam koliko ihovi, pored mene, vole.Obično ih pravim za veća slavlja i poklanjam ih jer nas dvoje nismo veliki ljubitelji čokolade. Na stočiću mi stoji puna zdelica Lindt čokolade, ma mi ih i ne pipnemo, obično ih deca jedu kad dođu.
      Ako nemaš belu čokoladu, koristi koju imaš. Hvala ti puno i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Preslatko izgledaju ove pralinice.Zorice predivne su! :)

    ОдговориИзбриши