понедељак, 29. фебруар 2016.

Uvrnuta štrudla

Sećam se ovog recepta još kad ga je Kokica postavila na Kuvajmo Blogovski, pre skoro 4 godine i onda ga vidim u receptima kod Vesne i odlučim da je napravim...e ne ide to kako ja hoću nego kad se ukaže prilika.
Postoje puno igrica i ovde i na Coolinarici, trudim se da svuda učestvujem i onda,u moru drugih recepata,jednostavno vreme brzo prođe i ne stigne se.
Danas sam ustala ranije nego obično, zamesila testo i otišla u šetnju, kad sam se vratila bacih se na posao....


Recept pišem onako kako sam ga ja pravila
Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
125 g otopljenog putera
9 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
100 ml toplog mleka
200 g kefira
2 žumanca

Za fil:
250 g sečene šunke na rezance
200 g ricotta sir
50 g feta sir
125 g omekšalog putera
malo soli
1 belanac

i još:
1 belanac
semenke po izboru

Priprema:
U zdelicu staviti toplo mleko, dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti sa strane.

U čašu sipati 200 ml kefira ( ja sam merila 200 g na digitalnoj vagici ) dodati 2 žumanca i umutiti viljuškom.

U vanglicu izmeriti 500 g brašna a u posebnu zdelicu izmeriti još 100 g u slučaju da vam zatreba, meni nije bilo potrebno, dodati kašičicu soli, otopljen puter, nadošli kvasac i kefir sa mlekom.
Ja moja testa mesim sa mikserom a vi, možete ga zamesiti i sa rukom, ali mesite testo malo duže,kad je potpuno glatko i ne lepi se za ruke, oblikovati u loptu, vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na tolom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste, vi napravite fil.
U  manju zdelicu staviti ricotta sir, ( umesto rikote može i samo feta sir ) dodati fetu, omekšali puter, belanac i ja sam dodala pola kašičice soli jer mi je ricotta neslana, ako koristite feta sir onda vam nije potrebna so, jer feta sir je dovoljno slan. Umutiti sve zajedno i ostaviti sa strane.
Šunku ili šta već koristite iseći na tanje rezance.

Naraslo testo isipati na radnu površinu,podeliti na pola i blago ga rukama oblikovati u dve lopte.

Radnu površinu blago posuti sa gustinom i rastanjiti jednu kuglu u pravougaonik. oko pola cm do 1cm debljine.
Premazati sa polovinom mase od sira i posuti sa polovinom iseckane šunke.



Zaviti u rolat sa duže strane i malo rukama valjati po radnoj povrđini i vući blago da imate rolat podjednake debljine.
Tako pripremljen rolat preseći na polovinu, razdvojiti i malo rukama blago stisnuti isećene stranice da slučajno fil ne ispada.


Zaviti nekoliko puta na levu ili desnu stranu i preneti u tepsiju, veličine 28cm, koju ste prethodno premazali sa puterom ili isprskali sa sprejom za pečenje i blago je uviti u obliku puža.


Tako sad isto uraditi i sa drugom polovinom i staviti u repsiju, nastaviti tamo gde se završio prethodni deo.
Tako isto uraditi sada i sa drugim delom testa.


Napravljenu štrudlu pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata da još jednom naraste.

Uključiti rernu na 175-180°C da se zagreje.
Naraslu štrudlu premazati sa umućenim belancetom, posuti sa semenkama po vašem izboru i peći je oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Pečenu štrudlu ostaviti kratko u tepsiju , okrenuti je pažljivo da ispadne i ostaviti je na žici da se prohladi.


Štrudlu nemojte nikako seći nožem, ( ja jesam radi slike i nisam puno čekala da se ohladi, nisam mogla da čekam ) ) iskidajte je rukama i poslužiti je sa jogurtom, kefirom, hladnim pivom...


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Jako mi se dopada ovaj štrudel, kao i sve što radite!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Frana, od srca ti hvala i ako imaš prilike da isprobaš ovu štrudlu, isprobaj je, jer je zaista dobra. Topli pozdrav.

      Избриши