среда, 03. фебруар 2016.

Krem čorba / supa od pečenog batata

Kod nas je danas tako hladno da nam je ova čorbica grejala i dušu i telo.


Sastojci:
oko 1 kg pečenog batata
oko 1 l temeljca
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
pola kašičice mlevenog cumina
pola kašičice ljute tučene paprike
125 ml kokosovog mleka
pola kašičice čili praha ( ili ljute mlevene dimljene paprike )
sitno seckan korijander,tostirane semenke od bundeve ili suncokreta

Priprema:
Batat ( sweet potato ) ispeći ranije i ostaviti da se ohladi.
Ja sam ga ispekla veče pre, ostavila da se ohladi, oljuštila, zgnjećila sa viljuškom i ostavila u poklopljenu šerpicu do sledećeg dana.

U veću šerpu sipati malo ulja, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok luk ne postane staklast.
Dodati tučenu ljutu papriku, cumin,mlevenu dimljenu papriku / chili i sitno iseckan beli luki pržiti, stalno mešajući i pazite da vam beli luk ne izgori.
Sipati temeljac i kokosovo mleko, sve dobro izmešati i pustiti da sve zajedno provri,dodati pire od batata i štapnim mikserom sve dobro samleti ( može i u blender, šta vam je laše ) posoliti i pobiberiti po ukusu, probati da li je još nešto potrebno od začina.

Poslužiti toplo sa sitno iseckanim korijanderom ili peršunom, kokosovim mlekom, tostiranim semenkama od bundeve ili suncokreta i posuti sa tučenom ljutom paprikom.
Originalni recept je sa koricom pomorandže, meni to nekako nije išlo sa ovom čorbom.


Prijatno!!!!

7 коментара: