Ne znam da li bih ovo nazvala musakom ili nekim složencom, jelo je odlično i mi smo se oduševili.
4 veća krompira
po pola kašičice bibera, crvene paprike i soli
Sastojci za fil od mesa:
250 g pilećih grudi
po ukusu začini so, biber, vegetin miks za piletinu
po 1 velika crvena i žuta paprika babura ili 2 iste boje
1 veća glavica crnog luka
3 čena sitno iseckanog belog luka
1 puna kašika pirea od paprike ( ajvar )
1 puna kašika sitnije sečenog peršuna
Sastojci za bešamel:
60 g putera
60 g brašna
500 ml mleka
100 do 150 g izrendanog sira
po ukusu so, biber i porstohvat muškatnog oraha
i još:
ulje
Priprema:
Krompir oljuštiti, oprati i iseći na šnitice. Politi sa malo ulja, dodati biber,so i malo crvene dimljene paprike ( po želji možete koristiti i suve začinske biljke koje volite; majčinu dušicu, ruzmarin, origano..) i sve dobro izmešati vašim rukama da se krompir obavije sa uljem, biberom, crvenom dimljenom paprikom i začinskim biljkicama, ako ih koristite.
Uzeti jednu zdelu, veličine 34cm X 22cm i naređati krompir po dnu, da prekrije.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C.U veći tiganj sipati malo ulja, dodati sitnije sečen crni luk i pržiti dok luk ne postane staklast, dodati pileće grudi, koje ste oprali i isekli na kockice u veličini jednog zalogaja,ili kako vi već volite i povegetili ili posolili i pobiberili po ukusu, i sitno iseckan beli luk i pržiti dok meso ne pobeli, dodati kašiku pirea od paprika ( kupuje se u turskim prodavnicama ima ljut i ne ljut i cena mu je 4 kanadskih dolara ) i mešati sve zajedno dok se ne sjedini sa mesom. Ako nemate ovaj pire, dodati vršnu kašiku ajvara.
Paprike očistiti od semenki i iseći ih na manje kockice te dodati i njih i pržiti sve zajedno još 3 do 4 minuta, da paprika malo omekša i na kraju, kad ste sklonili sa ringle, pobiberiti, posoliti po ukusu i dodati sitnije sečen peršun.
Promešati i ostaviti sa strane.
Sad napraviti bešamel sos.
U manju šerpicu otopiti puter,dodati brašno i pržiti dok se sve zajedno ne sjedini i brašno malo uprži, pazite, brašno ne sme da promeni boju, naliti sa mlekom i sa žicom mutite da se sve zajedno sjedini u glatku masu.
Kuvati na osrednjoj temperaturi dok se ne zgusne.Pobiberiti,posoliti i dodati prstohvat muškatnog oraha.
U vruć bešamel dodati polovinu lako topljivog izrendanog sira po vašem izboru i izmešati sve zajedno.
Kuvati na osrednjoj temperaturi dok se ne zgusne.Pobiberiti,posoliti i dodati prstohvat muškatnog oraha.
U vruć bešamel dodati polovinu lako topljivog izrendanog sira po vašem izboru i izmešati sve zajedno.
Izvaditi krompir iz rerne,preko staviti fil od piletine i preko piletine sipati kašikom bešamel da prekrije fil od piletine.
Prijatno!!!!
Sjajno izgleda... Jako lep receptić, baš bogat.
ОдговориИзбришиHvala Nale moja...mi smo se oduševili sa ovim ručkom, mada pravim nešto slično i u besmesnoj verziji sa karfiolom...Ljubim te.
Избриши