Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem, jer svaki put isprobam nešto novo i interesantno.
Šteta što skoro niko više ne brine o ovim igricama, retko ko se i uključuje u njih a i oni, koji se uključe,više nigde ne vide svoje, i radove,drugih blogerki...možda je bolje da i ova igrica ode u stečaj, kao što je otišla, "Ajme, koliko nas je"
Sastojci za koru:
125 g hladnog putera
250 g brašna
80 g šećera
2 jaja
od 15 do 30 ml mleka
250 g brašna
80 g šećera
2 jaja
od 15 do 30 ml mleka
Sastojci za fil:
1 kg očišćenih trešanja
3 jajeta
60 g brašna
prstohvat soli
1 puna kašičica vanilla paste ili vanilinog ekstrata
100 g šećera u prahu
300 ml punomasnog mleka
Priprema:
U zdelu prosejati brašno, dodati šećer i sve izmešati.Dodati hladan puter, isečen na kockice i rukama utrljati puter i brašno zajedno, dok ne dobijete mrvičastu masu. Dodati 2 jaja i 1 kašiku mleka i sjediniti sve zajedno,umesiti i oblikovati u kuglu. ( originalni recept kaže 2 kašike mleka, ja sam morala da dodam malo brašna da bih dobila testo,koje se ne lepi za ruke i mislim da je dovoljna samo 1 kašika mleka )
Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji oko dva sata.
Oprati ih i očistiti od peteljki i košpica.
Kalup za tortu,veličine 23cm ( može biti i veći, torta će biti niža ) poprskati sa sprejom za pečenje, rastanjeno testo namotati na oklagiju, preneti ga i odmotati preko kalupa.
Rukama vrlo pažljivo staviti testo da obloži dno i stranice kalupa.
Preko testa staviti očišćene trešnje.
U zdelu umutiti jaja sa šećerom, dodati vanilu, prstohvat soli,dodati mleko i sve sjediniti zajedno, na kraju dodati prosejano brašno i umutiti kremu da nema grudvica. Kad je umućeno vrlo je slično testu za palačinke.
Preliti preko trešanja i posuti sa malo prah šećera.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 60 do 70 minuta ili malo duže, dok vam sredina ne bude pečena.
Ohladiti, posuti sa prah šećerom i poslužiti mlako ili hladno.
Prijatno!!!!
Originalni Patin recept
i za vas, koji ne čitate ćirilicu:
Za tortu spremiti: 250 grama brašna, 125 grama masla, 125 grama šećera, 2 jajeta i 2 kašike mleka. Brašno izručiti na dasku za mešenje, dodati u brašno maslo, šećer, 2 žumanceta i 1 belance, vrlo malo soli i 2 kašike mleka. Testo brzo raditi rukama, zamesiti loptu, uviti u čist salvet i ostaviti 2 sata na hladnom mestu. Od odstajalog testa oklagijom razviti okruglu koru debljine jedne dvodinarke, staviti koru u tepsiju i testo presaviti po ivicama. Sad praviti nadev. U lonac staviti 60 grama brašna, 3 cela jajeta, 125 grama šećera u prahu, malo soli, vanile, grudvice od brašna dobro razmutiti, onda dodati 3 decilitra hladnog mleka. Sve dobro izmešati pa sad preko testa prvo metnuti kilogram očišćenih slatkih trešanja, a preko trešanja preliti ovu masu. Sad zasladiti šećerom u prahu, metnuti tepsiju u toplu pećnicu i peći otprilike 1 sat. Služiti mlako ili hladno.
Mnogo mi se dopada u ovaj kolac bi mozda i visnje dobro dosle umesto tresanja.
ОдговориИзбришиBiljana, ja lično mislim da će sa višnjama biti isto toliko dobra koliko i sa trešnjama, ali meni su sveže višnje samo misaona imenica a trešnje mogu da kupim po nekoj ceni a višnje...
ИзбришиZorice, ova torta vam je prelijepa. Divna ideja sa igricom. Procitacu pravila pa vam se mozda pridruzim nekad. Jako lijep blog vodite.
ОдговориИзбришиAida, hvala ti punoooo što si posetila moj blog i drago mi je da ti se dopada a da znaš da ćemi biti jako drago da nam se pridružiš ovim igricama. Topli pozdrav tebi iz daleke Kanade.( gde si ti ? )
Избриши