Recept je od Julie Child i baš me je zainteresovao da ga isprobam...nama se dopao, možda će i vama.
Sastojci:
po 2 manja jajeta po osobi
1 kg mladog spanaća1 kašika putera
1 kašika maslinovog ulja
1 čen pasiranog belog luka
po ukusu so i biber,1 čen belog luka
Sastojci za morney sos:
1 puna kašika putera
2 kašike brašna
250 ml hladnog mleka
po ukusu so i biber
navrh kašičice mleveni muškatni orah
1 žumance
85 ml tečne pavlake za kuvanje
30 g rendanog sira ( Gruyère ili cheddar )
250 ml hladnog mleka
po ukusu so i biber
navrh kašičice mleveni muškatni orah
1 žumance
85 ml tečne pavlake za kuvanje
30 g rendanog sira ( Gruyère ili cheddar )
i još:
60 g izrendanog sira
panko mrvice ili mrvice od svežeg hleba ( samo beli deo )
sprej za pečenje ili hladan puter
Priprema:
Spanać očistiti od drškica i oprati ga u nekoliko voda.
Ostaviti u cediljku da se ocedi od viška vode.U veći i dublji tiganj staviti kašiku maslinovog ulja, 1 punu kašiku putera,zagrejati, dodati 1 veći čen sitno iseckanog belog luka i pržiti vrlo kratko, samo 1 minut da zamiriše i dodati opran i oceđen spanać i pržiti dok sav spanać ne svene a višak vode ispari ( ja to pržim na visokoj temperaturi )
Pobiberiti i posoliti po ukusu i skloniti sa ringle.
Dok pripremate spanać, skuvati jaja. Da dobijete meko kuvano jaje, kad voda provri, kuvati tačno 4 minuta, skloniti sa ringle,isipati vodu iz šerpice a jaja staviti u hladnu vodu, u koju ste dodali led, da zaustavite proces kuvanja.
Pažljivo ih oljuštiti i ostaviti sa strane.Naliti sa mlekom ( neko koristi vruće,neko hladno, mleko, ja sam ovog puta koristila hladno mleko ) i kuvati dok se ne zgusne.
Posoliti, pobiberiti i dodati muškatni orah i skloniti sa ringle.
Posebno umutiti žumanac sa pavlakom i vrlo polako dodavati u skuvani sos, stalno muteći, jer nećemo da nam se jaje zgruša u sosu, vratiti nazad na ringlu i kuvati na tihoj vatri samo 1 minut, dodati sir i mešati sve zajedno dok se sir ne otopi.
Meni je ostalo malo sira te sam ga stavikla preko jaja i vratila nazad u rernu da se otopi, ali sam je prethodno isključila.
Budite vrlo pažljivi dok je u rerni, da vam ne izgori,treba samo da porumeni.
Prijatno!!!
uhh kako lepo izgleda .. spanać sa mesom ne priznajem .. od kako znam za sebe spanać i jaje mi je kombinacija odlična ...
ОдговориИзбришиMi smo se rasturili sa ovim ručkom..trebala bih spanać da više koristim.
Избришиje i ja ga volim samo treba voditi računa da li baš svima prija
ИзбришиNaravno, draga Biljana, onaj, kome ne prija sigurno neće Topli pozdrav.spremiti ovako jelo.
ИзбришиBaš zanimljivo izgleda, jako volim špinat baš mi je ovo dobra ideja za nešto poznato ali pripremljeno na malo drugačiji naćin.
ОдговориИзбришиHvala Petra, mi smo se oduševili sa ukusom....nadam se da će se i vama dopasti.
Избриши