понедељак, 20. јун 2016.

Meko skuvano jaje na spanaću ( Soft boiled eggs with spinach and morney sauce )

Recept je od Julie Child i baš me je zainteresovao da ga isprobam...nama se dopao, možda će i vama.


Sastojci:
po 2 manja jajeta po osobi
1 kg mladog spanaća
1 kašika putera
1 kašika maslinovog ulja
1 čen pasiranog belog luka
po ukusu so i biber,1 čen belog luka

Sastojci za morney sos:
1 puna kašika putera
2 kašike brašna
250 ml hladnog mleka
po ukusu so i biber
navrh kašičice mleveni muškatni orah
1 žumance
85 ml tečne pavlake za kuvanje
30 g rendanog sira ( Gruyère ili cheddar )

i još:
60 g izrendanog sira
panko mrvice ili mrvice od svežeg hleba ( samo beli deo )
sprej za pečenje ili hladan puter

Priprema:
Spanać očistiti od drškica i oprati ga u nekoliko voda.
Ostaviti u cediljku da se ocedi od viška vode.
U veći i dublji tiganj staviti kašiku maslinovog ulja, 1 punu kašiku putera,zagrejati, dodati 1 veći čen sitno iseckanog belog luka i pržiti vrlo kratko, samo 1 minut da zamiriše i dodati opran i oceđen spanać i pržiti dok sav spanać ne svene a višak vode ispari ( ja to pržim na visokoj temperaturi )
Pobiberiti i posoliti po ukusu i skloniti sa ringle.

Dok pripremate spanać, skuvati jaja. Da dobijete meko kuvano jaje, kad voda provri, kuvati tačno 4 minuta, skloniti sa ringle,isipati vodu iz šerpice a jaja staviti u hladnu vodu, u koju ste dodali led, da zaustavite proces kuvanja.
Pažljivo ih oljuštiti i ostaviti sa strane.

U tiganj staviti 1 punu kašiku putera, otopiti i dodati 2 pune kašike brašna i pržiti, stalno mešajući dok blago ne porumeni.
Naliti sa mlekom ( neko koristi vruće,neko hladno, mleko, ja sam ovog puta koristila hladno mleko ) i kuvati dok se ne zgusne.
Posoliti, pobiberiti i dodati muškatni orah i skloniti sa ringle.
Posebno umutiti žumanac sa pavlakom i vrlo polako dodavati u skuvani sos, stalno muteći, jer nećemo da nam se jaje zgruša u sosu, vratiti nazad na ringlu i kuvati na tihoj vatri samo 1 minut, dodati sir i mešati sve zajedno dok se sir ne otopi.

Pekač, u kom vam mogu stati onoliko jaja za koliko osoba pravite ( ne smanjute ništa od sastojaka, samo jaja ) dobro podmazati hladnim puterom ili isprskati sprejom za pečenje i na dno sipati pripremljen spanać. ( u slučaju da imate višak tečnosti na dnu tiganja, nju nemojte sipati, a ako hoćete možete )


Preko spanaća sipati pripremljen mornay sos, ostaviti malo sosa i staviti odozgore, nežno pritiskajući jaja, da uđu malo u sos i spanać.


Posuti sa hlebnim mrvicama, preko posuti sa izrendanim sirom i posuti sa još malo sa mrvicama.


Uključiti samo gornji grejač i peći dok vam blago ne porumeni i sir se otopi.
Meni je ostalo malo sira te sam ga stavikla preko jaja i vratila nazad u rernu da se otopi, ali sam je prethodno isključila.
Budite vrlo pažljivi dok je u rerni, da vam ne izgori,treba samo da porumeni.


Poslužiti sa čašom rashlađenog belog vina i uživati u ručku.


Prijatno!!!


6 коментара:

  1. uhh kako lepo izgleda .. spanać sa mesom ne priznajem .. od kako znam za sebe spanać i jaje mi je kombinacija odlična ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi smo se rasturili sa ovim ručkom..trebala bih spanać da više koristim.

      Избриши
    2. je i ja ga volim samo treba voditi računa da li baš svima prija

      Избриши
    3. Naravno, draga Biljana, onaj, kome ne prija sigurno neće Topli pozdrav.spremiti ovako jelo.

      Избриши
  2. Baš zanimljivo izgleda, jako volim špinat baš mi je ovo dobra ideja za nešto poznato ali pripremljeno na malo drugačiji naćin.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Petra, mi smo se oduševili sa ukusom....nadam se da će se i vama dopasti.

      Избриши