понедељак, 27. јун 2016.

Piletina Francaise ( Chicken Francaise )

Fenomenalna piletina u sosu od putera i vina...ovo mora da se proba...još jedan odličan nedeljni ručak.


Sastojci:
2 komada pilećih prsa
75 g brašna
2 jaja
3 do 4 kašike sitnije sečenog peršuna
oko 60 g sitno izrendanog parmezana
125 ml belog vina
125 ml pilećeg temeljca
1 veći čen sitno iseckanog belog luka
50 ml maslinovog ulja
50 g putera
po ukusu so i biber
suvi začin za piletinu
sok od pola limuna

Priprema:
Piletinu očistiti od kožice i viška masnoće, oprati i osušiti kuhinjskim papirom.
Oštrim nožem raseći na pola,ali ne do kraja,da biste dobili veće parče a ako hoćete, možete iseći i do kraja. ( ovo sve zavisi koliko vaši ukućani jedu, neko jede više mesa., neko manje )
Piletinu staviti između dve providne folije i tučkom za meso istući malo meso da ga rastanjite, ali neka to ne bude mnogo.
Piletinu posoliti i pobiberiti i po želji,posuti sa malo suvog začina za piletinu.
Ostavite sa strane.


U veću i pliću tepsiju razbiti jaja i blago ih umutiti sa viljuškom,vrlo malo posoliti i pobiberiti,( jer smo piletinu već posolili i pobiberili ) dodati izrendan parmezan i polovinu iseckanog peršuna i sjediniti sve zajedno.
Pripremiti pileći temeljac, vino, iseckati beli luk.
U plitak tanjir sipati brašno.

U veći tiganj staviti celu količinu ulja i polovinu putera ( 25 g ) i na osrednjoj temperaturi zagrejati.

Piletinu prvo uvaljati u brašno i dobro istresti da višak otpadne i onda staviti u tepsiju sa jajima, dobro umočiti sa svih strana u masu i vodite računa da je piletina umočena sa svih strana.


Staviti u tiganj da se prži i tako isto uraditi i sa ostalim parčićima ( ja sam pravila od 2 komada pilećih grudi u celom komadu ) i pržiti svaku stranu oko 4 do 5 minuta, u zavisnosti kolika je debljina mesa.

Isprženo meso preneti na tanjir i pokriti sa alu folijom da bude topla.

Povećati temperaturu na najače, skloniti tiganj sa ringle i dodati vino ( ovo radimo da nebi se alkohol zapalio ) dodati sitno iseckan peršun, iscediti sok od pola limuna, dodati pileći temeljac, ostatak peršuna i preostali puter i kuvati na visokoj temperaturi 2 do 3 minuta da se sos malo reducira.
Vratiti puletinu u tiganj i kuvati zajedno sa sosom još nekoliko minuta, na osrednjoj temperaturi,samo da se piletina zagreje.
Poslužiti piletinu sa prelivenim sosom preko i na kraju možete posuti sa još malo svežeg sitno iseckanog peršuna.
Nama je prilog bio hrpice od krompira sa parmezanom a vi možete poslužiti sa pire krompirom, pirinčom ili šta god vi volite.


Prijatno!!!!

12 коментара:

  1. Ovako spremljena prsa su sigurno vrlo ukusna. Meso je večinom suvo ako mu se ne doda ovako finih stvari. Super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dubravka, ovo je bilo fantastično...moraću uskoro da ponovim. Topli pozdrav iz vrelog Toronta.

      Избриши
  2. Joj, koliko mi se ovo svidja.. ma nemam reci.. Hvala za genijalan recept!
    ps. koliko sam sad gladna to je tek prica za sebe..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra, hvala ti i nadam se da če vam se dopasti piletina pripremljena na ovaj način...ma ja kod gledam slike sa blogova momentalno ogladnim.

      Избриши