четвртак, 9. јун 2016.

Punjene paprike na mamin način

Punjene paprike moje mame sam obožavala, ali u to vreme kuhinja me nije mnogo interesovala, niti mi je kuvanje bilo interesantno....jako rano sam otišla iz roditeljske kuće i došla u ovaj beli svet i sećam se mog pokušaja da prvi put napravim punjene paprike kao mama...na sve je to ličilo,ali ne i na punjene paprike,koje u sebi nisu imale pirinča, jer sam zaboravila da ga stavim...naravno da su paprike završile u đubretu, ali na svojim se greškama učimo.
Polako sam učila i na kraju i naučila kako da napravim punjene paprike, koje su bile iste kao mamine.


Sastojci:

po 1 veća ili 2 manje paprike po osobi ( ovo je količina za 4 osobe )
50 ml ulja
2 manje glavice crnog luka
1 manji struk praziluka
1 šargarepa
2 do 3 čena belog luka
150 g kočanskog pirinča
400 g mlevenog mesa ( obično pomešam teletinu i svinjsko )
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
1 kašičica mlevene dimljene paprike
1 kašika pire od paprike ili ajvar
po ukusu; suvi začini,so i biber
krompir


sastojci za sos:

2 pune kašike paaradajz pirea ili 500 ml kuvanog paradajza
1 puna kašičica suvog začina
pola kašičice dimljene paprike
1 puna kašičica brašna ( ne mora )
biber i so

Priprema:

Paprike oprati i ako su velike, kao što su naše, prerezati na pola i očistiti od semenki i zilica. Ja sam koristila paprike u raznim bojama i jedan deo su bile male baburice a jedan deo su bile velike babure i te velike sam sekla na pola da bi se skuvale podjednako ) inače, da sam imala dovoljno malih, njih ne bih rezala na pola, punila bih ih cele.
Pošto su paprike jako velike, jedna je dovoljna za 1 osobu ili 2 manje .

U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja, zagrejati na osrednjoj temperaturi i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša i postane staklast,dodati sitno iseckan praziluk,koji ste prethodno očistili i oprali i presekli na pola i pasirani beli luk i pržiti da omekša a u međuvremenu dodati i sitno izrendanu šargarepu i 1 kašiku pirea od paprike,ako nemate pire, može i ajvar.

Pirinač očistiti i isprati sa hladnom vodom,dodati u ispržen luk i pržiti dok pirinač ne postane staklast ali morate malo češće da mešate, da vam ne zagori.
Dodati mleveno meso po vašem izboru, ja obično koristim pola teletine, pola svinjetine i pržiti dok se meso ne isprži i na kraju dodati so, biber, mlevenu dimljenu papriku i suvi začin,koji koristite ( kod mene je to vegeta i montreal chicken začin )
Skloniti sa ringle da se malo ohladi i na kraju dodati sitno iseckan peršun i sve izmešati.

Veću vatrostalnu ili zemljanu posudu blago premazati sa uljem.
Puniti paprike i ređati ih u posudu.Poklopiti ih sa odsečenim poklopcima.

Oljuštiti krompir i iseći na veće komade i staviti između paprika, taj krompir je odličan prilog uz skuvane paprike a paprike, ako ste sekli na pola, one nemaju poklopce, prekriti ih kolutovima krompira.

U tiganj, u koji ste pržili meso, sipati vodu, dodati paradajz pire, 1 kašikicu brašna, mlevenu dimljenu papriku, so, biber i malo suvog začina, sve dobro izmutiti  i preliti preko paprika i krompira i neka vam tečnost bude do ivice paprika.
Preko pobacati peršun,zajedno sa drškicama.

Pokriti sa alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C i peći oko sat i po do dva sata, ili, dok vam pirinač se ne skuva. Pred kraj otkriti i ostaviti vrlo kratko da se zapeče.


Ostaviti kratko da se ohladi i poslužiti toplo.


Nas 4 odraslih  je pojelo ovo što vidite u ovoj posudi i paprike su zaista ukusne. ( ostake su dve polovine )


Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. U punjene paprike, kad su na stolu znaš da je došlo ljeto.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petra, volim te vaše lepe paprike, ali kod nas stižu tek krajem avgusta i početkom septembra.

      Избриши
  2. Одговори
    1. pravila ih u subotu ;)) .. nisu još uvek kao Zokine, al biće ...

      Избриши
    2. Biljana, ne moraju da budu kao moje, samo neka su se one vama dopale. Hvala ti, draga moja i neka su vam prijatne:))))

      Избриши
  3. Mi ih u Dalmaciji radimo malčice drukčije... Ove tvoje Zorice su tako primimamljive da ću ih čim prije napraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Damira, imaš li ti recept kako ih pravite u Dalmaciji? Volela bih da ih napravim i probam...

      Избриши