четвртак, 23. јун 2016.

Kolač sa trešnjama

Kolač koji je izuzetno fin, posebno sledećeg dana...recept je moje drage cool prijateljice zoje gite, a ja sam ga pripremala u čast njenog rođendana!!!

Jasna, srećan ti rođendan!!!!!


Sastojci:
400 g očišćenih trešanja ( još bolje sa višnjama )
4 jaja
200 g kisele pavlake
150 g šećera ( stavila sam 100 g trešnje su dovoljno slatke )
1 kesica vanilinog šećera
200 g pšeničnog griza
6 g praška za pecivo
prstohvat soli

Priprema: 
Trešnje očistiti i odkoštati.
Odvojiti belanca od žumanaca i posebno ih umutiti sa prstohvatom soli.
Ostaviti ih sa strane.

U drugu zdelu umutiti žumanca, postepeno dodavajući šećer i vanilin šećer, dok ne dobijete svetlu i gustu masu i na kraju dodati kiselu pavlaku i mikserom sjediniti sve zajedno.

Pšenični griz izmešati sa praškom za pecivo.
Sipati u umućena žumanca, po malo i spatulom, ili žicom za mućenje, sjediniti sve zajedno.
Na kraju dodati belanca i njih dodati iz tri puta i sjediniti sa masom od griza.

Uključiti rernu da se greje na 170°C.

Kalup za tart, prečnika oko 23cm dubine oko 3cm obložiti papirom za pečenje ( u originalnom Jasninom receptu ne kaže da se kalup obloži, meni se masa učinila malo preretkom za kalup, kome se dno vadi pa sam se bojala da mi masa ne iscuri iz kalupa, zato sam ga obložila sa papirom za pečenje....vi, kako hoćete ) i sipati masu u kalup.


Poređati očišćene trešnje po vrhu. ( ja sam moje posula sa malo griza   i izmešala rukom,da mi nebi pale po dnu )

Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumeni. Možete probati čačkalicom u sredini da vidite da li je testo pečeno.


Ohladiti kolač i vrlo pažljivo odvojiti papir od kolača, preneti na tacnu, poslužiti  sa kafom, čajem, mlekom...kolač je još bolji sledećeg dana.


Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. Sve volim, kolac, treshnje, tanjure a najvishe tvoj intuzijazam !!!

    ОдговориИзбриши
  2. Krasno izgleda. Obožavam ovakve jednostavne i brze kolače.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Zorice, sve divo izgleda, mislim da je nam je ovo jedan od omiljneih letnjih kolaca.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala,draga Lana. Pravim ga i ja, ali nikad ne samo sa grizom, obično dodajem i ulje, brašno,mleko...ovo je sasvim nešto novo, bar za mene.

      Избриши
  4. Baš mi se dopada, nikada nisam pravila ovakav kolač samo sa grizom. Griz, to je griz za bebe? (čisto da proverim :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Domaćice, ovo je pšenični griz, e sad, ne znam da li je za bebe ili kako se već zove, ja sam u Kanadi i koristim cream of wheat.Ako ti je potrebna još kakva pomoć oko griza, tu sam.Pozdrav.

      Избриши
  5. Baš zanimljivo, griz i pavlaka, sve moji omiljeni sastojci! A slika je za žurnal!

    ОдговориИзбриши