четвртак, 9. март 2017.

Pasta sa lisnatim keljom

Lisnati kelj, ili kako se ovde zove KALE je izuzetno zdrava namirnica, koju bi trebali da uvedemo redovno u našoj ishrani. Zbog čega je kelj tako zdrav?Pre svega sadrži fitonutrijente, molekule koje čine čudesne stvari. Jedna od njih pod imenom sulforofan ulazi u jetra i poboljšava prirodnu detoksikaciju. Jedna druga, pod imenom kampferol smatra se izvorom mladosti jer utječe dobro na gene koji potiču dugovečnost. Ako tome pridodamo i karotenoide koje su na Sveučilištu Harvard povezali s opštim osećajem optimizma, te glukozinolat koji se odlično bori s rakom, jasno je da je kelj odličan prirodni lek. Zdravlje mozgaZdravstveno stanje mozga zavisi od izbora pravih masti u ishrani, jer je i sam mozak 60 odsto masno tkivo. Jedna od važnijih masnoća koja je potrebna većini ljudi je omega-3, koja je zastupljena i u kelju. Biljna omega-3 ALA (alfa-linolenska kiselina) je povezana s nizom zdravstvenih koristi poput smanjenja rizika od depresije i dijabetesa. I dijabetes i debljina remete rad mozga, a kelj je odlična pomoć. Hrana bogata šećerom postaruje krvne sudove i moždane ćelije, a u mozgu dolazi i do upalnih procesa. Vlakna iz kelja daju osećaj sitosti i promovišu boju probavu. Osim toga kelj ima malo ugljenih hidrata, pa ne podstiče nagli skok šećera u krvi. Mozak zavisi od važnih vitamina i minerala kako bi funkcionisao dobro. A, kelj ima sve potrebno. Sirovi kelj ima samo 33 kalorije, ali zato nudi ogromnu dozu vitamina C (134 posto RDA), pro-vitamina A (206 posto RDA) i vitamina K (684 posto RDA). Osim kao pomoć u zgrušavanju krvi, vitamin K je snažan antioksidans koji čuva masnoće. Na taj način čuvaju se i masne ćelije mozga. Vitamin K je potreban i kod izgradnje kostiju. A, kelj je dobar izvor i kalcijuma, takođe bitnog za kosti i zube. Apsorpcija kalcijuma iz kelja se pokazala boljom i od one koju ljudski organizam može da ima iz mleka. Za zeleno lisnato povrće, kelj ima i dosta proteina. Tu je i gvožđe, folati i vitamin B6 - potrebni za funkciju serotonina i dopamina.


Sastojci: 450 g paste po izboru,3 pune kašike pinjola,65 m maslinovog ulja6 čena sitno iseckanog belog luka,pola kašičice soli,ili po ukusu,1/4 kašičica tučene ljute paprike, ( ne mora )1 puna kašičica bibera, ili po ukusu,1 veza lisnatog kelja, oko 300 g,100 g parmezana,2 kašike balsamico sirćeta ( ne mora )

Priprema: U šerpu sipati vodu i na najačoj temnperaturi pustiti da provri. Pre nego što ćete dodati pastu, posoliti i tek onda dodati pastu, pustiti da ponovo provri i kad provri ponovo, smanjiti temperaturu i kuvati po uputstvu proizvođača.Ja sam koristila pasti pravljenu od kinoe i pirinča.Vi koristite koju vi volite i koristite.Kuvati dok pasta ne bude "al dente" i ocediti od vode u kojoj se kuvala.Sipati u veću zdelu.

Pinjole istostirati na suvom tiganju, pazite da vam ne izgore.Ostaviti ih sa strane.U veliki i dublji tiganj sipati maslinovo ulje i zagrejati ga i kad je dobro zagrejano sipati sitno iseckani beli luk i skloniti tiganj sa ringle i pržiti luk u tom vrelom ulju, ali ne sme da porumeni, jer će onda biti gorak.Dodati pola kašičice tučene ljute paprike, soli po ukusu i biber i pržiti sve zajedno ali ne vraćati tiganj na ringlu.

U oceđenu pastu sipati maslinovo ulje sa "začinima" i promešati sve zajedno.
U isti tiganj, nemojte ga brisati, staviti kelj, koji ste prethodno oprali, očistili od debelih drški i isekli na rezance i "pržiti" samo da malo uvene.
Tako uveli kelj dodati u pastu, dodati parmezan i tostirane pinjole i po želji dodati balsamico sirće ( ja koristim belo ) i sve to izmešati i poslužiti kao prilog ili vege ručak.


5 коментара:

  1. Ja bih, da mi je da biram, jela samo ovakva jela! No, moj muž uvijek traži nešto s mesom, pa kako ne bih radila nekoliko jela, nego samo jedno, kuham njačešće ono što njemu paše. Ovo je baš divno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam velika srećnica jer moj uopšte ne bira...ja bih njemu napravola meso sa strane..Jednom prilikom sam rekla mužu da izbacimo meso iz upotrebe, rekao je ne, on ipak voli meso ali zato jede i kad je bez mesa..Topli pozdrav, draga moja.

      Избриши
  2. Stvarno edukavin post i odličan recept. Super mi je što se i kod nas sada ponegdje može naći lisnati kelj.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман9. март 2017. 21:37

    Mislim da je ovo jedna biljka koju najduže imam u bašti. I kad odsečem šta mi treba ona ponovo i ponovo raste. Deca najviše vole Kale chips:). Pravim pastu slično a kod ove tvoje mi se dopada ideja sa pinjolama

    ОдговориИзбриши