недеља, 26. март 2017.

Lenja pita

Svi mi volimo kolače sa jabukama, moj muž posebno, ali ovog puta kolač nisam pravila za nas, već za jedno druženje.
Ova lenja pita je pavljena na malo drugačiji način, nego što obično pravimo lenju pitu i moja preporuka za ovaj kolač je napraviti ga dan ranije i ostavite da odstoji preko noći, ne samo da će se bolje seći, već će lepo da se ukusi sjedine. Ja sam moju pitu, pravila isti dan kad sam trebala da je nosim i nisam imala dovoljno vremena da je potpuno ohladim, već sam morala da je sečem toplu.
Takođe, kolač praviti u plehu od rerne, ako hoćete da su vam parčići tanji, moji su malo veći, ali mislim da bi bili lepi i sa tanjim parčićima..


Sastojci za testo: 6 žumanaca,525 g brašna,prstohvat soli, 8 g praška za pecivo, 100 g šećera, 175 g hladnog putera,isečenog na kockice, 100 g kisele pavlake ili milerama, 1 kesica vanilinog šećera
Sastojci za fil od jabuka: 8 velikih kiselih jabuka, ( granny smith ) 50 ml vode, 100 g šećera, 2 kašičice cimeta, 25 g gustina, 45 ml limunovog soka
Za krem: 6 belanaca, 1 kesica pudinga od vanile, 50 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera
i još: 40 g mlevenog plazma keksa ili hlebnih mrvica, prah šećer

Priprema: Prvo pripremite fil da bi mogao da se dobro ohladi pre nego što ga nanesete na testo.
U veću šerpu staviti očišćene i na kocke isečene jabuke, dodati šećer, vodu, cimet i sve izmešati.Poklopiti i kuvati na osrednjoj temperaturi dok vam jabuke ne budu polumekane, ( oko desetak  minuta ) otklopiti i kuvati dok se fil ne zgusne a tečnost skoro ispari.Pokušajte da ih ne mešate mnogo, da bi imali komadiće jabuka.
Posebno izmutiti gustin sa limunovim sokom i preliti preko jabuka i izmešati sve zajedno.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se fil ohladi.

U vanglicu prosejati brašno, izmešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli. U brašno dodati šećer i vanilin šećer,izmešati i dodati  hladan puter isečen na kockice i utrljati puter u brašno da dobijete mrvičastu masu i u tu mrvičastu masu dodati žumanca i kiselu pavlaku i umesiti sve zajedno.
Isipati na radnu površinu i umesiti glatko testo koje možete da sjedinite u loptu. ako je potrebno, dodati 1 kašiku ledene vode da se testo sjedini.
Podeliti testo na 2/3 i 1 /3, zaviti svako testo posebno i veći deo testa staviti u frižider a manji deo u zamrzivač.
Kad se testo dovoljno rashladilo ( od pola sata do sat vremena ) na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo na veličinu pleha u kom ćete peći. Ja sam koristila pekač, veličine 26cm X 34 cm  a vama bih preporučila da ga pečete u većem plehu, ako imate, onda će vam biti tanji parčići ( u zavisnosti šta više volite ) Pekač blago premazati sa ohlađenim puterom, preneti rastanjeno testo i rukama poravnjati svuda da pokrije dno pekača.
Testo posuti sa mlevenim keksom ili hlebnim mrvicama i sipati kašikom fil po testu i  poravnjati.


Umutiti belanca u mek šne i onda dodavati šečer i vanila šećer i umutiti u čvrst šne i na kraju dodati kesicu ( kod mene je kesica 42 g ) pudinga od vanile i umutiri sve zajedno. Sipati kremu preko fila i poravnjati.
Preko tog fila izrendati na krupnu stranu, testo iz zamrzivača.

Peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena, ali pazite da vam gornja strana puno ne izgori, ako je potrebno, pokriti sa pek papirom.

Pečen kolač dobro rashladiti pa tek onda iseći na kockice, posuti prah šećerom i poslužiti uz kafu ili čaj.


Нема коментара:

Постави коментар