среда, 1. март 2017.

Marokanska salata od plavog patlidžana i paradajza (ZAALOUK)

Ovo može da bude odlično uz pita hleb, kao zakuska ili prilog nekom pečenom mesu....meni bi ovo bilo odliučno uz meso sa roštilja.


Sastojci: 1 kg plavog patlidžana,2 do 3 čena pasiranog beloh luka,1 1/2 kašičica mlevene crvene paprike,1 puna kašičica cumina u prahu,1/4 kašičice ili po ukusu, tučene ljute paprike,oko 4 veća paradajza ili običnog sosa od paradajza,125 ml vode,1 list lovora,1 kašičica soka od limuna,1 kašika maslinovog ulja,2 pune kašike sitno iseckanog korijandera ili peršuna,po ukusu so i biber

Priprema: Plavi patlidžan oprati, osušiti i izbosti na nekoliko mesta.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 do 60 minuta, dok vam kožica ne porumeni i smežura se.Izvaditi iz rerne, zaviti u aluminijsku foliju i ostaviti da se ohladi.Kad se ohladi, otvoriti i oljuštiti kožicu, vrlo se lako skida.
Ceo patlidžan staviti i đevđir / cediljku da se ocedi od viška vode.Kad se ocedio višak vode, iseći na sitnije komadiće,dovoljno veliki za jedan zalogaj.

U veći tiganj sipati 1 kašiku maslinovog ulja i zagrejati, dodati pasirani beli luk i pržiti samo da zamiriše.
Skloniti sa ringle i dodati tučenu papriku, mlevenu crvenu papriku i cumin ( ja sam dodala i jednu kašičicu Ras el Hanout ) i vratiti nazad i pržiti začine samo da i oni malo zamirišu, možda oko desewtak sekundi, ali stalno mešajte.
Dodajte paradajz, kom ste prethodno skinuli kožicu ( preliti sa vrelom vodom i odmah potopiti u hladnu vodu, kožica se skida vrlo lako ) i isekli na sitnije kocke, dodati 125 ml vode, lovorov list, posoliti i pobiberiti, smanjiti temperaturu i dinstati oko 5 minuta..ako imate malo veće parčiće paradajza, pritisnite ga sa varjačom a i ne morate.
Dodati isečen plavi patlidžan, poklopiti i dinstati sve zajedno još 5 minuta.


Skloniti sa ringle, sipati kašičicu limunovog soka, dodati dosta sitno iseckanog korijandera, a ko ne voli korijander, neka doda peršun, izmešati i posluđžiti, toplo, sobne temperature ili mlako, sa još malo limunovog soka i sa malo preliveno maslinovim uljem.


4 коментара:

  1. Uh kako je bozanstvenon primamljivo. Sad mi dodje da se spremim i krenem u potragu za patlidzanom. A i objašnjeno perfektno i postupno. Praviću sigurno :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sandra. Mi smo ovo mnogo brzo pojeli i veoma nam se dopalo. Rado bih ti poslala plavi patlidža, ovde ga ima preko cele godine.Nadam se da se i vama dopadne onoliko koliko i nama.

      Избриши
  2. Zoko, hvala za ovaj recept! Obožavam patlidžan i ovo mi je super kao još jedno jelo od njega ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja, ako voliš patlidžan, ja imam jako puno recepata sa njim, samo potraži ovde u tažilicu pod patlidžan, svašta ćeti izaći, pa moždsa ti se nešto i dopadne. Od srca ti hvala na poseti.

      Избриши